Polvikipua ei pidä koskaan aliarvioida

Polven kipeytyminen on yleinen vaiva, jonka taustalla voi olla lukuisia tekijöitä. Kipu voi johtua vammasta, kuten irronneesta nivelsiteestä, niveltulehduksesta, revenneestä rustosta tai jonkin patologisen tilan aiheuttamasta tulehduksesta.

Fysioterapeutit hoitavat hyvin monenlaisia polvikivun ongelmia, aina polviproteesista lähtien ammattiurheilijan krooniseen polvilumpion tulehdukseen. Useat polvikiputyypit reagoivatkin hyvin fysioterapiahoitoihin tai polvitukien käyttöön. Joissakin tapauksissa polvi voi kuitenkin vaatia kirurgisia toimenpiteitä, joten kipua polven alueella ei pidä koskaan aliarvioida.

Lisäksi polvi on tiiviisti sidoksissa muiden alaraajojen nivelten toimintaan ja siksi sitä tulee aina arvioida yhdessä näiden nivelten kanssa.

Polven rakenne on monimutkainen

Polvi on liikkuva sarananivel, joka puolestaan koostuu kolmesta eri nivelestä. Nivelkierukka vakauttaa polven nivelpintoja. Nivelsiteiden merkitys on vakauttaa polvea. Pohja- ja ristisiteet ohjaavat ja vakauttavat polvea. Ne takaavat reisiluun nivelten optimaalisen asennon sääriluun yläosaan ja polven nivelkierukkaan nähden.

Polven lihaksilla on tärkeä rooli polvilumpion tukijana, ja siksi lihasten kuntoutus on oleellinen osa polvilumpion kipuoireyhtymässä. Polven tärkeimmät lihakset ovat: etureisilihas,  reiden takaosan lihakset, reiden pitkä lähentäjä lihas reiden sisäosassa ja reiden loitontaja reiden ulko-osassa.

Kipu voi tuntua ympäri polvea

Kipua voi tuntea polvessa tietyn liikkeen aikana tai sen jälkeen.  Esimerkiksi kipu voi tuntua polvea koukistaessa kävellessä, juostessa, kyykistyessä tai istuessa. Polvi voi myös turvota tai menettää liikkuvuuttaan ja kipu voi myös oireilla eri puollella polvea. Kipua voi sijaita edessä, polvilumpion ylä- tai alapuolella, polven sivulla, polven sisäpuolella tai polven takana polvitaipeessa. Joissakin tapauksissa kipu tuntuu läpi koko polven. Polvikivun mahdollisia syitä on useita.

Polvikivun hoito

Turvonneen ja kipeän polven nyrjähdysvamma vaatii ortopedin diagnoosin. Tärkeintä on alkuvaiheessa yrittää vähentää tulehdusta ja turvotusta. Aseta polvi lepoon ja kohoasentoon, levitä viileägeeliä kipualueelle ja kiedo puristusside turvonneen kohdan ympärille. Lääkäri voi määrätä erilaisia testejä varman diagnoosin saavuttamiseksi.

Jos polvikipu ei johdu traumasta, lääkäri ja fysioterapeutti päättävät sopivimman kuntoutussuunnitelman yhdessä. Yleisimmät fysioterapeutin valitsemat toimenpiteet ovat instrumentaalinen fysioterapia tulehduksen vähentämiseksi, mahdollisen kalkkeutumisen parantamiseksi ja kudosten uusiutumisen stimuloimiseksi. (TECAR-terapia, laserhoito, shokkiaalto). Manuaalinen terapia niveljäykkyyden poistamiseksi ja harjoituksia lihasten vahvistamiseksi ja pidentämiseksi

Polven ylikuormitus on yleisin polvikivun ongelma

Patellofemoraalinen kipuoireyhtymä on polven alueen paikallisten rakenteiden ylikuormituksen aiheuttama ärsytystila. Kipuoireyhtymä on yleisin alaraajan ylikuormitus ongelma. Lukuisat kliiniset tutkimukset osoittavat, että monirakenteisen kuntoutussuunnitelman avulla voidaan monesti saavuttaa täysin oireeton tila. Patellofemoraalista kipuoireyhtymää hoidettaessa monitekijäinen lähestymistapa on välttämätön. Yleisimmät hoitomuodot ovat:

  • Lihasten harjoittelu
  • Polvilumpion passiivinen mobilisaatio
  • Patellan teippaus ja sidonta
  • Venyttely
  • Plantaariset jalkatuet jalan asennon korjaamiseksi

Oikea diagnoosi polven kivun syystä helpottaa oikean hoidon tarvetta

Polvikivun yhteydessä nopea diagnoosi on ensimmäinen tekijä. Vamman tai nyrjähdyksen sattuessa ortopedi arvioi, onko nivelsiteiden tai nivelkiven vammoja, ja päättää sitten, tarvitaanko kirurginen hoito vai riittääkö aktiivinen fysioterapia. Akuutin trauman puuttuessa suositeltava hoito on ammattitaitoisen fysioterapeutin laatima kuntoutussuunnitelma, jossa yksilöllinen terapeuttinen liikunta on tärkein osa hoitoa.

Cetilar® vähentää polven nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen

Cetilar® on tarkoitettu nivel- ja lihasoireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteiden sisältämät patentoidut, kasviperäiset rasvahapot imeytyvät ihon läpi ja korjaavat solukalvojen ja nivelkalvojen fosfolipidipitoisuutta mekaanisesti. Tulehdus ja kipu vähenevät ja nivelten liikkuvuus paranee.

Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.