Viivästynyt lihaskipu

Oletko koskaan kokenut lihaskipua kuntosali harjoittelun, puutarhatöiden tai vaikka kevään ensimmäisen pyöräreissun jälkeen? Kyse on viivästyneestä lihaskivusta, joka ilmenee intensiivisen fyysisen harjoituksen jälkeen. Viivästyneen lihaskivun uskotaan johtuvan tilapäisestä lihasvauriosta tai tulehduksesta. Tutkimusten mukaan yleisin tekijä näyttää olevan lihastensupistuminen niiden pidentyessä.

Mikä aiheuttaa viivästyneen lihaskivun?

Viivästynyt lihaskipu (DOMS) liittyy usein epäkeskiseen harjoitukseen, kuten alamäkeen juoksemiseen, dynaamiseen räjähdysvoima harjoitteluun ja perinteiseen lihasten ylikuormitustilaan kuten painonnostoon. Harjoitukset aiheuttavat lihassolujen kalvon mikrovaurioita, josta seuraa tulehdusreaktio. Tulehdus vaikuttaa suoraan hermopäätteisiin aiheuttaen kipua. Lisäksi samalla syntyy vapaita radikaaleja, jotka voivat aiheuttaa lisävaurioita solukalvolle.

Tästä syystä viivästynyt lihaskipu on tärkeä erottaa muista vammoista. Itse asiassa viivästyneen lihaskivun avulla voi jatkaa fyysistä harjoittelua ilman lihasvaurion riskiä. Toisenlaisen lihasvaurion yhteydessä ei ole suositeltavaa tehdä intensiivistä lihasharjoittelua, sillä riski vammojen pahentumiseen on suuri.

Viivästynyt lihaskipu ilmenee kehossa yleensä 8–10 tunnin kuluttua treenistä, saavuttaen huippunsa 24–48/72 tunnissa. Lihaskipu häviää yleensä 5–7 päivän kuluttua.

Viivästynyt lihaskipu ja maitohappo

Usein luullaan, että intensiivisen harjoittelun jälkeisinä päivinä esiintyvä lihaskipu on maitohappoa. Näin ei kuitenkaan ole. Maitohappotaso nousee merkittävästi intensiivisen harjoittelun aikana, aiheuttaen polttavan ja kipeän tunteen harjoituksen aikana tai välittömästi sen jälkeen. Keho hajottaa maitohapon kokonaan noin 60 minuutissa ja viivästyneen lihaskivun ilmetessä veren maitohappotasot ovat täysin normaalit.

Lihasten palautuminen

Voisi helposti ajatella, että koska aktiviteetin/urheilun jälkeinen lihaskipu johtuu lihasten mikrovaurioista, olisi parempi välttää harjoittelua, kunnes kaikki oireet häviävät. Viimeaikaiset tutkimukset kuitenkin torjuvat tämän teorian. Tutkimukset osoittavat, että lihakset menettävät voimaa ensimmäisten 48 tunnin aikana treenistä, mutta vähintään kahden päivän tauon jälkeen treenaamisesta aiheutunut lihaskipu ei heikennä suorituskykyä. Tästä syystä on suositeltavaa odottaa 48 tuntia ennen saman harjoituksen toistoa.

Kuinka helpottaa urheilun jälkeistä lihaskipua?

Harjoittelun jälkeinen lihaskipu häviää yleensä noin 5–7 päivän kuluttua, mutta palautumisprosessia voidaan myös nopeuttaa. Tässä 6 vinkkiä nopeampaan palautumiseen:

  • Matalan intensiteetin aerobinen harjoitus lihaskipua aiheuttaneen harjoituksen jälkeisenä päivänä. Esim. pyöräilyä, kevyttä juoksua ja uintia.
  • Liota lihasta muutama minuutti kylmässä vedessä, esim. jääkylmä jalkakylpy.
  • Pitkä venyttely harjoittelun jälkeisenä päivänä
  • Palauttava hieronta urheilufysioterapeutilla
  • Urheilufysioterapeutin suorittama TECAR-terapia
  • Täydellisen levon välttäminen, urheiluun, jopa intensiiviseen, voi palata 2–3 päivän kuluttua.

Cetilar® vähentää nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen

Cetilar® on tarkoitettu nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

  • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
  • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
  • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

Cetilar® tuotteet ovat CE 0373 lääkinnällisiä laitteita

Valmistaja Pharmanutra SpA