Polvi voi kipeytyä monesta syystä

Polvikipu on pahimmillaan liikkumista merkittävästi estävä tekijä.  Liikunnan puute puolestaan voi johtaa muihin terveydellisiin ongelmiin. Polvikipu tulisikin hoitaa mahdollisimman nopeasti, jotta elämänlaatu ei pääse kärsimään.

Polvikivun syyt

Polven äkilliseen kipeytymiseen löytyy useita syitä, joista tavallisin on tapaturman aiheuttama vamma tai vamman jälkiseuraus. Tyypillisiä polvikivun aiheuttavia vammoja ovat kierukka- ja ristisidevamma. Polvea vääntävässä vammassa polvi usein kipeytyy lyhytaikaisesti, vaikkei varsinaista kudosvauriota syntyisikään. Isoenergiainen vääntövamma voi vaurioittaa polven nivelsiteitä tai nivelkierukoita.

Polvilumpion murtuma

Polvilumpion murtuman tai sääri- tai reisiluun vaurioituminen aiheutuu yleensä suorasta korkeaenergiaisesta iskusta. Tuore polven nivelsiteiden tai -kierukan vamma aiheuttaa veren kertymistä polviniveleen. Tyypillisenä oireena polvivammassa on alkuvaiheen nivelen turpoaminen ja sen aiheuttama kipu. Turvotuksen laskettua ilmenee yleensä muita oireita, kuten polven pettäminen tai lukkoutuminen.

Polven rasitusvamma

Pidempikestoiseen polvikipuun syynä voi olla rasitus, jolloin kipu tuntuu erityisesti sääriluun yläosassa tai reisiluun nivelnastan seudulla. Tällaiset rasitusvammat ovat tyypillisiä kestävyysurheilijoilla ja hyvin fyysisissä työtehtävissä esim.: rakennusalalla, jossa polviin kohdistuu helposti voimakasta hankausta polvillaan olossa. Tämä voi aiheuttaa polvilumpion edessä olevan limapussin tulehduksen, joka aiheuttaa polvilumpion eteen turvotusta, kipua ja kiristyksen tunnetta polvea taivuttaessa.

Nivelpussin pullistuma

Polvitaipeessa tuntuvaan kipuun ja turvotukseen taas on usein syynä nivelpussin tyrämäinen pullistuma eli Bakerin kysta. Vääränlainen kuormitus pitkäkestoisesti tai polven rakennevika voi hiertää polvilumpion rustoista nivelpintaa ja aiheuttaa polvikipua polven etuosaan. Paljon hyppivä aktiivinen liikkuja voi saada polvilumpion alapuolelle kehittyvän kiputilan eli hyppääjän polven.

Nivelrikko polvessa

Nivelrikko on yleensä ikääntyneen tai ylipainoisen henkilön polven pitkäaikaisen kivun syynä. Nivelrikkokipu tuntuu alkuvaiheessa liikkuessa ja helpottaa rasituksen loputtua. Nivelrikon kehittyessä pitkälle jomottava kipu voi tuntua levossakin ja vaikeuttaa normaaliarkea. Iän lisääntyessä nivelrikko yleistyy ja pääsee aiheuttamaan polvikipua. Nivelrikko on varsin yleistä ja jopa n. kolmannes yli 75 vuotiaista naisista kärsii siitä. Lue lisää polven nivelrikosta.

Polven tulehtuminen

Harvinaisempia polvikivun syitä ovat reumaattiset ja muut polvinivelen tulehdukset sekä polven rustojen rappeutumismuutosten aiheuttamat kiputilat. Polvinivelen tulehduksiin liittyy kivun lisäksi tulehduksen aiheuttamaa turvotusta ja punotusta.

Polvikivun yleisimmät syyt:

 • Polven äkillinen kipu johtuu usein tapaturmasta tai vammasta, kuten kierukka- tai ristisidevammasta.
 • Polvea vääntävä vamma voi aiheuttaa lyhytaikaista kipua ilman kudosvauriota, kun taas isoenergiainen vääntövamma vaurioittaa nivelsiteitä tai nivelkierukoita.
 • Polvilumpion murtuma tai sääri- ja reisiluun vauriot syntyvät yleensä suorasta korkeaenergiaisesta iskusta.
 • Rasitusvammat, tyypillisiä kestävyysurheilijoilla ja fyysisistä työttä tekevillä, voivat aiheuttaa pitkäkestoista polvikipua.
 • Nivelrikko, yleinen ikääntyneiden ja ylipainoisten vaiva, aiheuttaa liikkeessä alkavaa kipua, joka voi pahentua ja haitata arkea.

 

Milloin polvikivusta tulee hakeutua hoitoon

Äkillisten vammojen yhteydessä on syytä hakeutua hoitoon välittömästi, jos vamman jälkeen polvikipu estää jalkaan varaamisen, polvessa on selvä virheasento, polvi ei tunnu tukevalta tai siinä on huomattava turvotus. Polvi on syytä käydä tarkistuttamassa lääkärissä parin päivän sisällä, jos polvikivut estävät päivittäisiä toimia.

Vamman jälkeen pitkäaikaisesti jäävä polven pettämisen tunne, kävellessä tai portaita kulkiessa tuntuva pistos tai polven lukkiutuminen voivat olla merkkejä polveen syntyneestä nivelside- tai kierukkavammasta, jotka edellyttävät lääkärin tutkimusta ja mahdollisesti hoitoa tähystysleikkauksella.

Polven kipuun liittyvä kuumotus ja turvotus sekä mahdollinen kuume ovat syitä hakeutua hoitoon välittömästi. Polveen vähittäin kehittyneen kivun syy on tarpeellista selvittää parin viikon sisällä, jos kipu ei asetu parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Polven virheasento on usein merkki polven nivelrikosta, ja edellyttää nivelrikon tutkimista.

Polvikivun yleisimpiä oireita:

Nopeasti syntyneen, yllättävän polvikivun yleisimpiä oireita ovat muun muassa:

 • Äkillinen kipu, turvotus ja polvinivelen toiminnan heikentyminen.
 • Rasitusvammat aiheuttavat kipua erityisesti sääriluun yläosassa tai reisiluun nivelnastan seudulla.
 • Polvilumpion edessä olevan limapussin tulehdus voi aiheuttaa turvotusta, kipua ja kiristyksen tunnetta polvea taivuttaessa.
 • Bakerin kysta, nivelpussin pullistuma, aiheuttaa kipua ja turvotusta polvitaipeessa.
 • Polvennivelrikon oireita ovat liikkeessä alkava kipu, joka voi pahentua ja tuntua levossakin, vaikeuttaen arkea.

Polvikivun kotihoito

Riippuen polvikivun syystä ja voimakkuudesta ovat hoidot valittava oikein. Kaatumiseen tai tapaturmaan liittyvään turvotukseen ja kipuun riittää monesti heti tapahtuman jälkeen annettu VKK (viileä, koho kompressio) hoito, jolla vähennetään polveen muodostuvaa turvotusta ja sen aiheuttamaa kipua ja polven liikeradan rajoittumista.

Jos polvi on vain saanut tärähdyksen/lievän venähdyksen on tulehduskipulääkkeiden ja kylmähoidon yhdistelmän käyttö muutamana tapaturmaa seuraavana päivänä yleensä riittävä poistamaan polvikipua ja nopeuttamaan paranemista. Vakavammat traumat on käytävä näyttämässä lääkärille ja kuvattava tarpeen mukaan röntgen ja/tai magneettikuvauksella.

Liikunnasta apua polvikivun hoitoon

Liikunta ylläpitää nivelten hyvinvointia sekä vahvistaa niveliä ympäröivien lihasten kuntoa. Parempi lihaskunto auttaa pitämään polven nivelet paremmin oikealla paikallaan ja ennalta ehkäisten polvikivun syntyä, väärän liikeradan takia. Liikunta auttaa vähentämään myös painoa ja sitä kautta myös polvikivut lievenevät.

Hyviä liikuntamuotoja kipeille polville ovat lajit, joissa on pyöreitä liikeratoja ja kovia iskuja tai sellaiset, joissa tärähdyksiä tulee mahdollisimman vähän. Tällaisia polvikipua tukevia lajeja ovat esim.: kuntopyöräily, vesijuoksu ja -voimistelu, hiihto sekä kävely pehmeällä alustalla.

Kuntosaliharjoittelu vähentää polvikipua pidemmällä aikavälillä, kun ympäröivät lihakset vahvistuvat ja ottavat pois rasitusta niveleltä. Harjoittelu usein aiheuttaa alussa lisääntyvää kipua, mutta hellittää kun harjoittelua on parin kuukauden ajan harrastettu säännöllisesti

Erilaiset jännevaivat ja -vammat muodostavat yleisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmaryhmän

Jännevaivoja ja -vammoja esiintyy niin urheilua harrastavilla kuin harrastamattomillakin henkilöillä. Jännevaivat voidaan jakaa jänteen sekä jännettä ympäröivien rakenteiden ongelmiksi. Jännekipu, johon ei liity trauman aiheuttamaan vammaa kutsutaan tendinopatiaksi.  Sillä tarkoitetaan kuormitukseen liittyvää jännekipua ja kivun aiheuttamaa toimintakyvyn heikentymistä sekä jänteen kuormitussietokyvyn laskua.

Nivelkalvojen rasvahapoilla on keskeinen rooli tuki- ja liikuntaelimistön toiminnassa

Nivelkalvossa olevien rasvahappojen laadun ja pitoisuuksien muutokset solukalvon fosfolipidirakenteessa ovat vastuussa tuki- ja liikuntaelimistön rappeuttavista
tulehdussairauksista. Tulehduksellisessa tilassa solukalvot menettävät rasvahappoja, jotka fosfolipaasientsyymit ottavat vastaan käynnistääkseen
tulehdusprosessin. Toisaalta nivelvammojen tai nivelrikon vuoksi solukalvojen rasvahappojen koostumus muuttuu muodostaen kierteen.

Terapeuttinen hieronta nivelsairauksiin suunnitellun voiteen avulla voi auttaa palauttamaan nivelen liikerataa ja vähentää nivel- ja lihaskipua. Cetilar®voide

Cetilar® vähentää nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen

Cetilar® voide on tarkoitettu nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

 • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
 • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
 • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

 

Käytettyjä lähteitä

Järvelä T. Kipeä polvi. Duodecim 2005;121:2105–12 1.

Kipeä polvi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 25.8.2016.

Lääkärikirja Duodecim 23.1.2018
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma