Kompressiosukilla tehoa urheiluun

Kompressiovaatteet ja etenkin urheilukompressiosukat tulivat kunnolla esille Lontoon olympialaisten aikana 2012. Lontoossa monet huippu-urheilijat kilpailivat kompressiosukkien kanssa ja buumi oli valmis. Nykyään urheilukompressiosukkia näkee hyvin yleisesti myös kuntourheilijoiden käytössä. Suomen urheiluopisto on myös testannut kompressiosukkien käyttöä urheilussa. Tulosten mukaan hyötyä saavutetaan etenkin alaraajojen palautumisessa ja niiden kramppien ehkäisyssä. Tutkimusten mukaan itse suorituksen parantamiseen kompressiosukkien käyttö vaikuttaa lähinnä kramppien ehkäisyn kautta ja siten hyödyt tulevat esiin parhaiten kestävyysurheilussa.

Tällä hetkellä on saatavilla monenlaisia eri urheilukompressiosukkia, joilla on kuitenkin hieman erilaiset ominaisuudet. Kannattaa perehtyä oman urheilulajin vaatimuksiin ja sen perusteella valita sopivat urheilukompressiosukat.

Miten urheilukompressiosukat toimivat

Urheilukompressiosukkien toiminta perustuu paineen tuottamiseen lihasalueelle ja laskimoverenkierron tehostamiseen. Suomen urheiluopiston tekemään testitutkimukseen Vierumäellä osallistui n. 100 urheilijaa. Testeissä käytettiin polvipituisia kompressiosukkia ja niiden vaikutus näkyi pakaroissa asti. Urheilukompressiosukkien avulla urheilija pystyi pitämään ryhtinsä kasassa paremmin ja se aktivoi pakaroiden käyttöä n. 5 % enemmän kuin ilman kompressiosukkia.

Urheilukompressiosukkien käyttö

Jotta kompressiosukista saisi kaiken hyödyn irti, on syytä pukea sukat jalkaan hyvissä ajoin ennen suorituksen alkua. Tällöin jalat ehtivät tottua sukkiin, niiden antamaan puristukseen ja ne tuntuvat jaloissa luonnollisilta. Suorituksen jälkeen urheilukompressiosukkia tulee pitää jalassa vielä ainakin verryttelyn ja loppuvenyttelyn ajan, jotta saadaan maksimoitua lihasten palautuminen.

Pitkä vai lyhyt urheilukompressiosukka?

Belsana on kehittänyt urheilukompressiosukkiaan vastaamaan eri lajien haasteisiin. Pitkät polvimittaiset urheilukompressiosukat sopivat hyvin kestävyyslajeihin. Lyhyemmissä nilkkapituisissa urheilukompressiosukissa on erityinen kompressiorakenne, joka tukee nilkkaa nopeatempoisissa palloilulajeissa sekä nopeiden suunnanmuutosten lajeissa, kuten tennis ja squash. Näissä  Belsana Sport Professional sukissa on myös liukumista estävä pohjaosan rakenne.

Belsanan urheilukompressiosukat ovat monipuolisia ja laadultaan erinomaisia. Ne valmistetaan tiukkojen saksalaisten medical kompressiosukkien standardeja noudattaen ja eri sukka malleissa on otettu huomioon eri urheilulajien erityyppiset vaatimukset. Belsana urheilukompressiosukkia löytyy monissa eri väreissä. Belsanan urheilukompressiosukat löydät www.askelterapia.fi verkkokaupan valikoimasta.

Lähteet:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/11/kompressiovaate-estaa-lihaskramppeja-ja-edistaa-palautumista