Selkäkipu on yleinen ongelma

Selkäkipu koskettaa lähes jokaista ihmistä. Kipu voi tuntua eri puolilla selkää ja oireilla hyvin monella tapaa. Selkäkivun taustalla voi olla useita tekijöitä. Kipu voi olla akuuttia ja ilmaantua fyysisen rasituksen jälkeen tai kehittyä pitkästä istumisesta, virheellisestä asennosta tai ylipainon aiheuttamista kuormituksesta.

Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöistä. Selkä oireilee jäykkyyden, jännityksen tai kivun tunteena alaselän alueella. Kivun taustalla voi olla useita eri syitä esimerkiksi välilevytyrä, niveltulehdus, lihasten tahaton supistuminen tai sisäelinten ongelma.

Alaselkäkipu voi tuntua iskiashermossa

Lumboskias on muunnelma alaselkäkivusta, joka on yhteydessä iskiashermoon. Hermo voi tulehtua useasta eri syystä. Tulehduksen pääasiallinen aiheuttaja on levytyrä, joka puristaa hermojuuren alueella. Tyypillisiä oireita alaselänkivussa ovat mm.

  • Polttava tunne
  • Kihelmöinti
  • Kipu
  • Jännitys
  • Iskun tunne alaraajoissa, erityisesti reiden ja pohkeen takaosassa.

Jos tilanne on vakava, kuten jatkuva kipu ja kävelyvaikeudet, eikä fysioterapialla saavuteta toivottuja vaikutuksia, lopullisena ratkaisuna on yleensä kirurginen toimenpide.

Alaselkäkipu voi kohdistua myös pakaroihin

Alaselkäkipu voi johtua myös toisen tai molempien risti-suoliluunivelten (SI-nivelet) tulehduksesta. SI-nivelet tukevat ylävartalon painoa ja ovat tärkeä kohta, jossa vartalo ja alaraajat ovat yhteydessä toisiinsa. Tyypillisiä oireita SI-nivelten tulehduksessa ovat alaselkä kipu, joka voi toisinaan levitä vartalon etupuolelle kohti nivusia, kipu tuntuu pakaroissa ja joissain tapauksissa kipu voi levitä reiteen tai pohkeen takaosaan.

Yläselkäkipu on usein akuuttia

Yläselkäkipu tuntuu niskan tyvestä lapaluiden kautta alas ensimmäisiin lannenikamiin. Tämän alueen kipu on usein akuuttia, kohdennettua ja ilmaantuu fyysisen rasituksen jälkeen.

Potilaat valittavat kipua syvään hengitettäessä ja epämukavuuden tunne voi levitä myös eteen kylkiluihin ja rintaan. Syynä on usein selkänikaman nivelen tukos tai voimakas lihasjännitys selkärangan viereisissä lihaksissa, jotka kiinnittyvät lapaluista selkärankaan.

Selkäkivun hoitovaihtoehtoja

Selän kiputiloissa on suositeltavaa kysyä neuvoa ammattitaitoiselta fysioterapeutilta, joka pystyy huolellisen tutkimuksen ja testien ansiosta tunnistamaan selkäkivun syyn ja tarvittaessa ohjaamaan lääkärin vastaanotolle.

Kun fysioterapeutti on tunnistanut kivun aiheuttajan, voidaan päättää oikeasta hoitomuodosta. Selkäkivun hoito voi sisältää manuaalisen terapian tekniikoita, instrumentaalihoitoa kuten Tecar-terapiaa ja kuntoutusharjoituksia, jotka suoritetaan itsenäisesti kotona tai kuntosalilla.

Cetilar® vähentää nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen

Cetilar® on tarkoitettu nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

  • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
  • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
  • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

Cetilar® tuotteet ovat CE 0373 lääkinnällisiä laitteita

Valmistaja Pharmanutra SpA