Alaselkäkipu hallintaan

Alaselkäkipu ei ole itsenäinen sairaus vaan oire, jonka taustalla voi olla hyvin monenlaisia syitä. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistöperäiset syyt tai muita elimellisiä tekijöitä. Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä kipuongelmista. Jopa 60-90 % ihmisistä kärsii alaselkäkivusta jossakin vaiheessa. Aina oireen aiheuttajaa ei löydy. Osalla alaselkäkipu saattaa olla pysyvä ja pitkäaikainenkin ongelma.

Alaselkäoireet

Merkittävin oire alaselkäkivussa on kipu. Äkillinenkin ja alaselän alueella. Hiljalleen alkavia sekä pahentuvia kipuja aiheuttavat sairaudet ovat usein erilaisia, kuin äkillistä alaselkäkipua aiheuttavat.

Alaraajan alueelle säteilevä kipu, tunnottomuus lantion alueella tai jopa pidätyskyvyttömyys voivat olla merkkejä erilaisista välilevyperäistä ongelmista ja vaativat usein jopa leikkaushoitoa.

Alaselkäkivun hoito riippuu kivun laadusta

Alaselkäkivun hoito jaetaan usein äkillisen ja pitkäaikaisen alaselkäkivun hoitoon. Osa kivuista rauhoittuu itsestään jo parin viikon kuluttua alkamisesta. Äkillisen alaselkäkivun hoito on oireenmukaista hoitoa. Tulehduskipulääkkeet ovat hyvä apu. Lääkkeiden tehoa voidaan tarvittaessa lisätä yhdistämällä lääkitys vahvempiin kipulääkkeisiin.

Osa potilaista hyötyy fysioterapiasta ja normaaleihin toimintoihin palaaminen on suositeltavaa ja oireita helpottavampaa kuin vuodelepo. Pitkittyneen alaselkäkivun hoidossa kuntoutuksellisten keinojen merkitys korostuu.

Lääkehoidossa tulehduskipulääkkeet ja näihin tarvittaessa yhdistetyt miedot opioidit ovat edelleen hyviä valintoja. Muilla hoidoilla, kuten lihaskuntoharjoitteilla ja psykologisilla lähestymistavoilla, on saatu kohtalaisen hyviä tuloksia. Pitkäaikaisen selkäkipupotilaan hoito tulisi suunnitella ja toteuttaa erikoisalojen yhteistyöllä. Fysioterapeuttisten keinojen tehosta on näyttöä, jos nämä hoidot yhdistetään potilaan omatoimiseen harjoitteluun.

Apua alaselkäkipuun akupainantapohjallisista

Alaselkäkipuja voi myös pyrkiä helpottamaan esimerkiksi akupainantaan ja refleksologiaan perustuvilla akupainantapohjallisilla. Nämä akupainantapohjalliset laitetaan omiin kenkiin ja käytetään muutamia tunteja tai jopa koko päivän ajan. Akupainantapohjallisten toiminta tapahtuu pienten, oikeisiin kohtiin pohjallisessa kiinnitettäviin muovinastoihin. Nämä nastat manipuloivat jalkapohjassa olevia pisteitä, joille on vastakohta eri puolilla kehoa. Kuluttajatutkimusten mukaan usean alaselkäkivuista kärsivät kivut lievittyivät ja myös kipulääkkeiden käyttö vähentyi kahden viikon kokeilujakson aikana. Tämä hoitomuoto on turvallista yhdistää muihin tarkoituksenmukaisiin ja hyväksi havaittuihin hoitomuotoihin myös itsenäisesti.

Cetilar® vähentää nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen

Cetilar® on tarkoitettu nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

  • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
  • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
  • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

Cetilar® tuotteet ovat CE 0373 lääkinnällisiä laitteita

Valmistaja Pharmanutra SpA