Alaselkäkipu hallintaan

Alaselkäkipu ei ole itsenäinen sairaus vaan oire, jonka taustalla voi olla hyvin monenlaisia syitä. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistöperäiset syyt tai muita elimellisiä tekijöitä. Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä kipuongelmista. Jopa 60-90 % ihmisistä kärsii alaselkäkivusta jossakin vaiheessa. Aina oireen aiheuttajaa ei löydy. Osalla alaselkäkipu saattaa olla pysyvä ja pitkäaikainenkin ongelma.

Alaselkäoireet

Merkittävin oire alaselkäkivussa on kipu. Äkillinenkin ja alaselän alueella. Hiljalleen alkavia sekä pahentuvia kipuja aiheuttavat sairaudet ovat usein erilaisia, kuin äkillistä alaselkäkipua aiheuttavat.

Alaraajan alueelle säteilevä kipu, tunnottomuus lantion alueella tai jopa pidätyskyvyttömyys voivat olla merkkejä erilaisista välilevyperäistä ongelmista ja vaativat usein jopa leikkaushoitoa.

Akuutti alaselkäkipu

Akuutti alaselkäkipu on äkillisesti alkava selkäkipu, joka kestää yleensä muutamasta päivästä jopa kuuteen viikkoon. Tämä kipu voi olla seurausta monista eri syistä, kuten lihasten tai nivelsiteiden venähdyksistä, välilevyn pullistumasta, iskiasvaivoista tai jopa stressistä. Kipu voi vaihdella lievästä voimakkaaseen ja sen luonne voi olla terävä, jomottava tai pistävä.

Äkillinen ja kova, toisinaan toispuoleinen alaselkäkipu rajoittaa usein liikkuvuutta ja voi vaikuttaa päivittäisiin toimintoihin. Useimmissa tapauksissa kipu helpottaa itsestään lepoa, kevyttä liikuntaa ja kipulääkitystä hyödyntäen, mutta joskus tarvitaan ammattilaisen apua, erityisesti jos kipuun liittyy muita oireita kuten tunnottomuutta tai heikkoutta alaraajoissa.

Tärkeintä äkillisen kovan alaselkäkivun yhteydessä on tunnistaa, mistä kipu johtuu. Erityisesti jos kipu johtuu kaatumisesta, tai jostain muusta traumasta. Yleinen kovaa äkillistä selkäkipua aiheuttava vaiva on niin sanottu noidannuoli eli lumbago.

Äkillisen alaselkäkivun oireet ovat muun muassa:

  • Kipu tuntuu äkillisenä, terävänä tai pistävänä, erityisesti liikkeen tai rasituksen aikana.
  • Pitkäaikainen, krooninen kipu tuntuu jatkuvana, jomottavana tai sykkivänä, erityisesti levossa.
  • Kipuun liittyy tunnottomuutta, pistelyä tai kihelmöintiä, mikä voi viitata hermojen puristumiseen tai ärsytykseen.
  • Alaraajoissa voi ilmetä heikkouden tai raskauden tunnetta, mikä voi vaikuttaa kävelyyn ja seisomiseen.
  • Kipu rajoittaa liikkuvuutta ja tekee tavanomaisista liikkeistä, kuten kumartumisesta tai kääntymisestä, hankalia tai kivuliaita.

Noidannuoli

Noidannuoli, eli lumbago johtuu pienistä kudosvaurioista selässä, kuten välilevyissä, nivelissä tai lihaksissa. Kivun tarkkaa sijaintia on vaikea määrittää. Tyypillisesti kipu liittyy selän liikkeisiin, tuntuu selkeästi alaselässä ja voi säteillä sieltä pakaroihin ja reisiin. Yleisenä aiheuttajana on selän hallitsematon nopea liike tai nytkähdys.

Noidannuolesta kärsivän yleiskunto pysyy hyvänä. Noidannuoli paranee yleensä nopeasti, ja suurin osa potilaista palaa töihin noin kahdessa viikossa. Oireiden pitkittyessä tarkemmat tutkimukset kuten röntgenkuvaus voi olla tarpeen.

Alaselkäkivun hoito riippuu kivun laadusta

Alaselkäkivun hoito jaetaan usein äkillisen ja pitkäaikaisen alaselkäkivun hoitoon. Osa kivuista rauhoittuu itsestään jo parin viikon kuluttua alkamisesta. Äkillistä alaselkäkipua hoidetaan oireenmukaisesti. Tulehduskipulääkkeet ja oireita lievittävät iholle levitettävät kipuvoiteet ovat hyvä apu. Lääkkeiden tehoa voidaan tarvittaessa lisätä yhdistämällä lääkitys vahvempiin kipulääkkeisiin.

Osa potilaista hyötyy fysioterapiasta ja normaaleihin toimintoihin palaaminen on suositeltavaa ja oireita helpottavampaa kuin vuodelepo. Pitkittyneen alaselkäkivun hoidossa kuntoutuksellisten keinojen merkitys korostuu.

Lääkehoidossa tulehduskipulääkkeet ja näihin tarvittaessa yhdistetyt miedot opioidit ovat edelleen hyviä valintoja. Muilla hoidoilla, kuten lihaskuntoharjoitteilla ja psykologisilla lähestymistavoilla, on saatu kohtalaisen hyviä tuloksia. Pitkäaikaisen selkäkipupotilaan hoito tulisi suunnitella ja toteuttaa erikoisalojen yhteistyöllä. Fysioterapeuttisten keinojen tehosta on näyttöä, jos nämä hoidot yhdistetään potilaan omatoimiseen harjoitteluun.

Apua alaselkäkipuun akupainantapohjallisista

Alaselkäkipuja voi myös pyrkiä helpottamaan esimerkiksi akupainantaan ja refleksologiaan perustuvilla akupainantapohjallisilla. Nämä akupainantapohjalliset laitetaan omiin kenkiin ja käytetään muutamia tunteja tai jopa koko päivän ajan.

Akupainantapohjallisten toiminta tapahtuu pienten, oikeisiin kohtiin pohjallisessa kiinnitettäviin muovinastoihin. Nämä nastat manipuloivat jalkapohjassa olevia pisteitä, joille on vastakohta eri puolilla kehoa. Kuluttajatutkimusten mukaan usean alaselkäkivuista kärsivät kivut lievittyivät ja myös kipulääkkeiden käyttö vähentyi kahden viikon kokeilujakson aikana. Tämä hoitomuoto on turvallista yhdistää muihin tarkoituksenmukaisiin ja hyväksi havaittuihin hoitomuotoihin myös itsenäisesti.

Cetilar® vähentää nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen

Cetilar® on tarkoitettu nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

  • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
  • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
  • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

Cetilar® tuotteita on saatavilla voiteena, teippinä ja tyynynä. Tyyny tai teippi on helppo kiinnittää tarkasti kipeän kohdan päälle, jolloin ne vapauttavat vaikuttavia ainesosia kipeälle alueelle. Cetilar® teippiä voidaan käyttää myös toiminnallisena siteenä.  Voide voidaan levittää laajemmalle alueelle ja se soveltuu myös sellaisiin kohtiin, joihin teippi tai tyyny ei ole sopivin ratkaisu. Kaikki Cetilar tuotteet on suunniteltu parantamaan nivelen ja lihaksen liikuntakyvyn ja vähentämään kivun tunnetta.

Cetilar® tuotteet ovat CE 0373 lääkinnällisiä laitteita

Valmistaja Pharmanutra SpA

 

Käytettyjä lähteitä:

Alaselkäkipu https://www.terveyskirjasto.fi/khp00002#s6