Vuotavat silmä voivat johtua Meibomin rauhasten toimintahäiriöstä

Meibomin rauhaset sijaitsevat silmän ylä- ja alaluomessa. Niitä on kutakin ylä- ja alaluomea kohti 25–30 kappaletta. Meibomin rauhaset tuottavat voiteluainetta silmän pinnalle, kyynelkalvolle. Öljymäinen erite levittäytyy silmän uloimmaksi kerrokseksi, jossa sillä on tärkeä tehtävä estää kosteuden haihtumista ja silmän kuivumista.

Meibomin rauhasten toimintahäiriö

Meibomin rauhasten toimintahäiriö (MGD, meibomiitti, posteriorinen blefariitti) on tulehdus Meibomin rauhasissa. Sille ovat tunnusomaisia tukkeutuneet rauhaskäytävät ja muutokset eritteen laadussa tai määrässä.

Kun Meibomin rauhasen erite paksuuntuu, se tukkii rauhasen suuaukon, eikä öljy levity silmän pinnalle. Öljyeritteen puute haittaa potilaan elämänlaatua merkittävästi. Oireita ovat mm. kuivuuden ja hiekkaisuuden tunne silmissä, kirvely ja punoitus luomenreunalla. Vaikeanlaatuinen rauhasen tukkeuma voi johtaa rauhasen suurentumiseen, kystaan. Seurauksena voi myös olla luomitulehdus tai side- ja sarveiskalvontulehdukset

Varoitusmerkkinä silmien vuotaminen

Kuivasilmäisyyden muoto, johon Meibomin rauhasten toimintahäiriö liittyy, voi oireilla silmien vuotamisena. Silmä erittää kyynelnestettä ylimäärin, jotta kosteustasapaino palautuisi. Vaiva on yleinen vaihdevuosi-ikäisillä ja sen ohittaneilla naisilla, sillä rauhasten toiminta hidastuu iän myötä.

Meibomin rauhasten toimintahäiriö ja piilolinssit

Henkilöiden, joilla on Meibomin rauhasten toimintahäiriö, tulisi olla huolellinen piilolinssien kanssa. Luomenreunoista tulee tulehduksen myötä herkemmät, ja piilolinssien käyttämisessä voi ilmetä ongelmia. Säännöllinen luomenreunojen hoito ja puhdistus voivat helpottaa tilannetta.

Hoito

Meibomin rauhasten toimintahäiriön hoidon tarkoituksena on edistää jäljellä olevien rauhasten toimintaa ja öljyeritteen tuotantoa. Tulehdusten määrää pitää vähentää ja eritteen tulisi olla laadultaan ja määrältään parempaa.

Hoidon olennainen osa on silmäluomien säännöllinen puhdistaminen, johon kuuluu silmäluomien lämpöhaude, luomireunojen hieronta ja niiden puhdistaminen siihen tarkoitetulla liuoksella. Haude lämmittää Meibomin rauhasia ja silmäluomien kevyt hieronta auttaa öljyn erityksessä sekä avaa tukoksia. Lämpö ja hieronta myös lisäävät verenkiertoa luomen alueella, millä voi olla positiivinen vaikutus tulehdukseen.

Puhdistamisessa käytetään avuksi esimerkiksi Blephacura-liposomiliuosta.

Lääkäri voi myös määrätä systeemisen antibioottihoidon.

Pohjoismaisen kuivan silmän hoitosuosituksen mukaan kuivasilmäisyyteen liittyy usein Meibomin rauhasten toimintahäiriö. Sen hoitoon suositellaan liposomisuihketta oireiden vaikeusasteesta riippumatta.