Silmäluomenreunan tulehdus eli blefariitti

Silmäluomenreunan tulehdus eli blefariitti tulee usein kuin varkain pitkän ajan kuluessa. Sen tyypillisiä oireita ovat:

– punaiset ja turvonneet silmäluomen reunat
– märkivät ja tahmaiset silmät
– silmien polttelu, kutina ja hiekantunne
– silmien kuivuus

Silmien väsyminen, valonarkuus ja näköhäiriöt voivat myös kuulua blefariittiin. Silmäripsiin voi kertyä karstaa.

Blefariitin syitä

Blefariittiin on monia syitä. Yksi tavallisimmista syistä on, että silmiä voitelevaa öljyä tuottavat rauhaset silmäluomenreunassa tukkeutuvat tai niiden toiminta heikkenee. Tällöin kyseessä on Meibomin rauhasten toimintahäiriö (Meibomian Gland Dysfunction, MGD).

Blefariitti voi myös johtua bakteereista, talipunkista tai erilaisista ihosairauksista, kuten seborrooinen dermatiitti. Näissäkin tapauksissa tulehdus voi johtaa Meibomin rauhasten tukkeutumiseen, mikä pahentaa tilannetta entisestään.

Säännöllinen puhdistaminen auttaa

Päivittäinen silmäluomenreunojen puhdistaminen on tärkein osa kroonisen luomenreunan tulehduksen hoitamisessa. Kroonista silmäluomenreunan tulehdusta sairastavan on hyvä tunnistaa tulehduksen pahenemisvaihe ja hoidon ylläpitovaihe. Pahenemisvaiheessa luomet ja niiden reunat puhdistetaan Blephacura-liposomisuspensiolla kerran päivässä ja ylläpitohoidoksi suositellaan silmien puhdistusta aamuisin vähintään 2 kertaa viikossa puolen vuoden ajan.

Blefariitin hoito

Luomenreunan tulehduksen hoidon tarkoituksena on vähentää tulehdusta. Blefariitin aiheuttajasta riippumatta hoidon perusta on luomenreunojen säännöllinen puhdistaminen. Luomenreunojen puhdistamista helpottaa ensin tehtävä lämpöhaude, jonka avulla karstoittumat saadaan pehmenemään ja Meibomin rauhasten tukkeumat liukenemaan. Lämpöhauteen jälkeen yläluomien pitkulaiset rauhaset tyhjennetään hieromalla luomea pumpulipuikolla alas kohti silmäripsiä. Alaluomea hierotaan alhaalta ylös. Näin Meibomin rauhasten tukkeumat tai liian jähmeä öljymäinen erite saadaan poistumaan. Rauhasten suut ovat ripsien juuressa. Lopuksi silmäluomet puhdistetaan siihen tarkoitetulla liuoksella ja puhtailla vanulapuilla. Hoitoa on jatkettava muutamia viikkoja päivittäin, kunnes tilanne rauhoittuu. Ylläpitohoitona suositellaan luomenreunojen puhdistamista kerran viikossa.

Jos näistä ohjeista ei ole apua, on käännyttävä lääkärin puoleen.