Eläinpöly ja allergiset silmäoireet

Joka kolmannessa suomalaiskodissa on lemmikki. Eläinallergeeneja on lähes kaikkialla. Niitä on julkisissa tiloissa sekä kulkuvälineissä niin paljon, että herkimmät eläinallergiset voivat saada oireita, vaikka siellä ei olisi allergiaa aiheuttava eläin käynytkään. Allergeenit kulkeutuvat lemmikkien omistajien vaatteiden ja hiusten mukana. Suomalaisista noin 15 prosenttia saa oireita lemmikeistä. Oireet vaihtelevat lievästä allergisesta nuhasta ja silmäoireista vaikeisiin astmaoireisiin.

Eläinpölyn aiheuttama allerginen silmätulehdus on paikallinen allerginen reaktio, johon usein liittyy nuha ja joskus astma, mutta se voi olla allergian ainoa tai pääasiallinen ilmenemismuoto. Silmät ovat punaiset ja kutisevat. Lisäksi voi esiintyä vetistystä, valonarkuutta ja lievää rähmimistä.

Allergiset silmäoireet ovat useimmiten yhteydessä atopiaan. Varhaisvaihe kuvastaa syöttösolujen aktivaatiota, kun taas myöhäisreaktiolle tunnusomaista on tulehdussolujen kertyminen tulehduspaikalle. Lievissä tulehduksissa näkö on yleensä normaali. Allergisen silmätulehduksen hoidon päämääränä on tulehduksen varhainen rauhoittaminen ja näköä uhkaavien ja kuivasilmäisyyttä aiheuttavien komplikaatioiden estäminen. Joissakin tapauksissa aktiivinen hoito voi estää allergisen rinosinuiitin tai jopa astman kehittymisen.

Silmäsuihkeella helposti apua allergiaoireisiin

Helppokäyttöinen ja kliinisesti tutkittu Allervex silmäsuihke lievittää allergisen sidekalvotulehduksen oireita ja pitää yllä silmien ja silmäluomien kosteutta. Sen on todettu vähentävän allergisia silmäoireita ja päivittäistä allergialääkkeiden käyttoä.* Allervex silmäsuihke lievittää silmien ärsytystä ja punoitusta, virkistää silmiä ja palauttaa kyynelkalvon tasapainotilan vähentäen silmien kuivuutta.  Allervex silmäsuihke on helppokäyttöinen, eikä silla ole tunnettuja haittavaikutuksia.

*Ariano R. Ophtalmic Lertal spray for seasonal allergic conjunctivitis: an open-label clinical study. In Focus m Year XX,:10, September 2017.