Luomenreunantulehduksen itsehoidon kulmakivi on hyvä silmähygienia

Silmäluomenreunan tulehdus eli blefariitti on yksi yleisimmistä syistä hakeutua silmälääkärin vastaanotolle. Silmäluomenreunan tulehduksesta kertovat punoittavat, turvonneet tai karstaiset luomenreunat. Oireisiin voivat tyypillisesti kuulua myös kuivan silmän oireet, kuten silmien kutina, polttelu ja roskantunne. Kyseessä on usein pitkäkestoinen sairaus, joka voi liittyä ihotautiin, kuten seborrooiseen ihottumaan tai ruusufinniin. Toisaalta iän myötä silmän voitelusta huolehtivien luomenreunan rauhasten, eli Meibomin rauhasten, toiminta voi heiketä. Heiketessään rauhasten erite saattaa muuttua paksuksi ja alkaa kerääntyä ripsien juureen. Paksuuntunut erite voi helposti tukkia rauhasen suun, ja saada aikaan luomenreunaan märkää sisältävän patin (chalazion).

Luomenreunan tulehduksessa hyvä itsehoito tarkoittaa hyvän hygienian ylläpitoa silmäluomella. Apteekista on saatavilla valmisteita päivittäiseen silmäluomenreunan puhdistamiseen. Silmäluomenreunan puhdistaminen on mahdollista toteuttaa tehokuurina, johon kuuluu luomenreunan puhdistamisen lisäksi silmien lämpöhaude ja silmäluomien hieronta. Lämpö saa paksuuntuneen eritteen juoksevaksi ja hieronnan avulla rauhaset saadaan tyhjennettyä paremmin. Koska luomenreunan tulehduksen oireet uusivat helposti hoidon päätyttyä, olisikin parasta ottaa silmäluomen reunojen puhdistaminen mukaan päivittäisiin hygienianhoitorutiineihin.

BlephaCura on apteekista ilman reseptiä saatava valmiste, joka on tarkoitettu silmäluomenreunan puhdistamiseen ja lievittämään luomenreunan tulehdusta. BlephaCura sisältää hoitavia liposomeja sekä A- ja E-vitamiinia. BlephaCura sopii myös piilolinssien käyttäjille.

Linkki: BlephaCura hoito-ohje