Kuivuvatko silmäsi?

Kuivat silmät on kiusallinen vaiva, joka yleistyy koko ajan. Kuivista silmistä voivat kärsiä kaikki, mutta silmien kuivuminen on tavallista vaihdevuosi-ikäisille tai sitä vanhemmille naisille. Kuivasilmäisyyden kanssa voi oppia elämään, mutta vaikea kuivasilmäisyys huonontaa elämänlaatua ja työkykyä merkittävästi.

Miksi silmä on kuiva?

Kuivien silmien syynä voi olla kyynelerityksen väheneminen mm. hormonaalisten muutosten tai iän myötä. Kuivat silmät voi saada myös jonkin yleissairauden (esim. nivelreuma, Sjögrenin oireyhtymä ja psoriaasi) tai lääkehoidon (mm. beetasalpaajat) ohella. Pohjoinen elinympäristö keskuslämmityksineen ja ilmastointeineen edesauttaa silmien kuivumista, kuten myös näyttöpäätetyöskentely ja runsas tv:n katselu, tai mobiilien viihdelaitteiden käyttäminen. Myös silmään tehtävät kirurgiset toimenpiteet, kuten taittovirhekirurgia, saattavat aiheuttaa silmien kuivuutta, jos sarveiskalvon tuntohermot katkeavat ja normaali kyynelrefleksi estyy.

Kuivan silmän oireet

Kuivat silmät tuntuvat polttavilta ja kirveleviltä. Roskan tai hiekan tunne, kutina, silmien väsyminen ja punoitus, näön vaihtelu ja valoherkkyys ovat kuivasilmäisyyden tärkeimpiä oireita. Oireet saattavat olla pahimmillaan aamulla, jos yöllä kyyneleritys on jäänyt vähäiseksi. Kuivasilmäisyyden oireet voivat myös pahentua iltaa kohti. Kuiva silmä voi myös valua, eikä maallikko välttämättä heti tunnista vuotavia silmiään todellisuudessa kuiviksi. Valuvia silmiä voi hoitaa itse apteekista saatavilla silmäsuihkeilla, jotka tasapainottavat silmän pintakerroksen ja vähentävät kosteuden haihtumista silmästä.

Helpotusta kuiville silmille

Silmien kuivuutta hoidetaan oireita lievittämällä. On hyvä välttää niitä olosuhteita, jotka edistävät silmien kuivumista: pölyä, tuulta, tupakointia ja koneellista ilmastointia. Huoneilman kostuttamista voi myös harkita. Kosteuden haihtumisen ehkäisemistä silmästä voi kokeilla suojalaseilla, esimerkiksi uima- tai laskettelulaseista on joillekin ollut hyötyä. Kuiville silmille on myös olemassa erikoissuojalaseja, joita on saatavissa niin ikään voimakkuuksilla. Myös perussairauden tai allergian hoito voi lievittää kuivan silmän oireita. Verenpaine- ja psyykenlääkkeitä käyttävien kannattaa tarkistaa, jos valittavissa olisi vähemmän limakalvoja ja silmiä kuivattava vaihtoehto.

Estä kyynelnesteen haihtuminen tasapainottavalla silmäsuihkeella

Noin 80 %:lla kuivista silmistä kärsivistä on havaittu ongelmia silmän uloimmassa lipidikerroksessa (lipidi = ´rasva´), jonka tehtävä on estää kyynelnesteen haihtuminen. Luomirauhanen huolehtii lipidikerroksen uusiutumisesta tuottamalla liposomeja. Jos luomirauhasen toiminta heikkenee, lipidikerrosta voi tasapainottaa kätevillä suihkeilla. Suihketta käyttämällä silmän toiminta tasapainottuu noin neljän tunnin ajaksi ja kuivan silmän oireet helpottavat. Markkinoilla on myös erilaisia ´tekokyyneleitä´, jotka lisäävät kyynelnesteen määrää tai voitelevat kuivaa silmää lyhytaikaisesti. Jos kuivaan silmään liittyy silmätulehdus, se on lääkärin hoidettava. Vaikeaa kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa myös kirurgisesti.

Lähteet:
Kari, Osmo (2009) Kuivasilmäisyys – lisääntyvä vaiva. Duodecim 125:845-54.
Heiligenhaus, A et al. (1995) Diagnostik und Differenzierung von Benetzungsstörungen. Ophtalmologe 92:6-11.