Suojaa silmäsi auringolta

Kesällä nautimme auringosta ikään kuin näkisimme sen ensi kertaa. Teemme retkiä rannoille ja vietämme aikaa purjehtien. Jos merellä ei käytä kunnollisia aurinkolaseja, voi seurauksena olla ns. lumisokeus, joka tuntuu erittäin epämiellyttävältä.

Mitä purjehtijan kipeät silmät tarkoittavat?

Purjehtijan kipeät silmät aiheutuvat, kun silmä altistuu normaalia enemmän ultraviolettisäteilylle. Auringonsäteet heijastuvat vedenpinnasta ja aiheuttavat vaurioita sarveiskalvolle.

Tyypillisiä oireita ovat silmäkipu, valonarkuus ja roskantunne silmässä. Oireet ilmaantuvat valitettavasti vasta muutamien tuntien kuluessa altistuksesta. Tästä syystä ensimmäiset merkit vaurioista huomataankin usein liian myöhään. Siksi on tärkeää ennaltaehkäistä vaurioita käyttämällä aurinkolaseja aina auringossa ollessa, varsinkin purjehtiessa, hiihtäessä tai rannalla ollessa.

Purjehtijan kipeiden silmien hoito

Silmien kipu ja epämukavuus menevät itsestään ohi muutamassa päivässä, mutta vaivoja voi lievittää lääkärin määräämällä silmävoiteella.

Itsehoidoksi sopii oleskelu pimeässä tilassa ja kylmähauteen asettaminen suljetuille silmille. Tarvittaessa voi ottaa kipulääkettä.

Mitä mukaan rannalle?

Hyvien aurinkolasien lisäksi rannalle, ladulle tai purjeveneeseen kannattaa ottaa mukaan virkistävä Tearsagain-liposomisuihke. Tearsagain kosteuttaa, kun aurinko ja tuuli kuivattavat silmiä.