Miksi silmät kuivuvat matkalla?

Matala ilmankosteus ja ilmastointi tuovat haasteita kuivasilmäisille

Matkustaminen on ihanaa. Onko parempaa tunnetta kuin jättää arki taakse ja suunnata kohti uusia seikkailuja? Toinen nauttii matkalle valmistautumisesta, toinen pakkaa passin ja hammasharjan ja lähtee. Tänä päivänä matkustetaan yhä enemmän myös työn vuoksi, kun asiakkaita ja liiketoimintakumppaneita on ympäri maailmaa.

Vaikka matkustus onkin elämän suola ja mielenvirkistystä, kuuluu siihen yleensä olennaisena osana jossakin kulkuvälineessä istumista, mikä rasittaa kehojamme monella tavalla. Myös silmät rasittuvat ja väsyvät; kenties valvomisesta johtuen, mutta myös kulkuvälineiden tehokas ilmastointi ja siitä johtuva matala ilmankosteus tuovat kuivasilmäisyyteen taipuvaisille ongelmia. Silmien kuivumisen oireita ovat esimerkiksi kutina, vetistäminen, roskan tunne, polttelu, punoitus, valonarkuus, ärsytys ja näöntarkkuuden vaihtelut.

Oireita pahentavat kuivan sisä- tai ulkoilman lisäksi tuuli ja veto, korkea lämpötila sekä muut tekijät, jotka edistävät nesteen haihtumista silmän pinnalta. Lievä kuivasilmäisyys saattaa oireilla vain näiden olosuhteiden vallitessa.

Silmien kuivuminen on tänä päivänä hyvin yleinen ilmiö – eikä ihme, sillä oikeastaan koko nykyelämisen muoto edistää silmien kuivumista: asumme koneellisesti ilmastoiduissa taloissa ja vietämme paljon aikaa erilaisten näyttöpäätteiden ääressä ja matkustamme ilmastoiduilla kulkuvälineillä.

Silmät kuivuvat matkustit sitten lentokoneella tai omalla autolla

Ilmankosteuden puolesta lentokone on kuin lentävä Saharan autiomaa. Lentokoneessa on tärkeää juoda paljon, jotta elimistö ei kuivuisi. Lentokoneiden ilmanvaihto perustuu ulkoa otettavaan korvausilmaan, joka koneen kannalta taloudellisimmassa lentokorkeudessa, yli 10 km:ssä, on hyvin kylmää ja hyvin kuivaa.

Omalla autolla ajaminenkin rasittaa silmiä, paitsi ilmastoinnin takia, myös vähenevän silmänräpyttelyn takia. Kuivumisen kannalta oleellinen ilmiö on se, kun keskitymme katsomaan tarkasti tietä ja liikennettä, silmät eivät räpyttele niin taajaan kuin normaalisti. Tällöin silmää voiteleva, öljymäinen kyynelnesteen osa ei levity kunnolla silmän pinnalle ja kuivat kohdat silmän pinnassa ärsyttävät tai kutisevat. Öljymäisen pinnan puutteen takia silmästä haihtuu kosteutta enemmän kuin tavallisesti ja elimistö yrittää kompensoida kosteuden haihtumista tuottamalla ylimäärin kyynelnestettä, jolloin silmät alkavat vuotaa.

Matkalle silmäsuihke mukaan

Silmien kuivumiseen matkalla voi varautua etukäteen. Mukaan voi pakata helposti annosteltavan ja kosteuden haihtumista vähentävän silmäsuihkeen, jotka lievittävät oireita, eikä matkakohteessa tuhlaannu aikaa hoidon etsimiseen. Hoidetuilla silmillä matkasta nauttiikin enemmän!