Haavoilta ei elämässä voi välttyä ja monet haavat voivat tuntua vähäisiltä, eikä niihin kiinnitä laastarin laiton jälkeen juuri huomiota. Näin ei kuitenkaan saisi olla, sillä haavan koko ei välttämättä kerro haavan vakavuudesta. Haavan paranemista tulee aina seurata myös puhdistamisen ja suojaamisen jälkeen.
Rikkinäinen iho on mahdollinen infektioportti
Haavan paranemisen kannalta tärkein vaihe on haavan puhdistaminen kaikesta liasta ja ylimääräisestä vierasmateriaalista, kuten hiekasta tai lasinsiruista. Vierasmateriaali aiheuttaa haavassa ärsytystä, pitkittää paranemista ja lisää infektioriskiä. Rikkinäinen iho on mahdollinen infektioportti kudokseen ja verenkiertoon, jos haava pääsee tulehtumaan sillä voi olla vakavia terveysvaikutuksia kuten verenmyrkytys ja pahimmillaan hoitamaton haava kasvaa kokoa ja synnyttää kudoskuoliota, jolloin hoito on erityisen hankalaa ja voi äärimmillään johtaa amputaatioon.
Perussairauden yhteydessä haavanhoito on erityisen tärkeää
Huonosta verenkierrosta johtuva haavauma edellyttää toisenlaisia hoitotoimia kuin tapaturmainen haava. Epätyypillistä haavaa tulee epäillä, mikäli haavan ulkonäkö tai sijainti ovat erikoisia tai kipu on poikkeuksellisen suuri ja haavan paraneminen ei edisty 4–12 viikon kuluessa. Erityisen tarkkana haavanhoidossa on oltava tiettyjen sairauksien yhteydessä esim. munuaisten vajaatoiminnan, diabeteksen, kohonneen verenpaineen ja tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä, sillä heidän immuunijärjestelmänsä voi olla heikentynyt ja siten suurempi riski saada vakavia infektioita.
Haavoihin liittyvä kipu
Haavanhoito ei ole pelkästään ihovaurion hoitoa, vaan haavan koosta ja syvyydestä riippuen myös kivunhoitoa. Haava, joka on jätetty suojaamatta tai hoitamatta, voi ärsyttää ympäröivää kudosta, joka puolestaan lisää kipua. Kunnollinen puhdistaminen ja sidoksella suojaaminen ovat myös kivun lievityksen kannalta oleellisia. Haavan suojaaminen estää infektioiden lisäksi haavan hankautumista vaatteisiin ja muuhun ympäristöön.
Terveelliset elintavat edistävät haavan paranemista
Terveelliset elintavat ovat keskeisessä roolissa haavan parantumisen edistämisessä. Oikea ruokavalio, säännöllinen liikunta, riittävä uni ja stressin hallinta voivat kaikki tukea kehon kykyä hoitaa haavoja ja ehkäistä komplikaatioita. Parantuakseen haava tarvitsee energiaa, proteiinia ja erilaisia suojaravinteita. Proteiinit ovat solujen rakennusaineita, jonka lisäksi ne huolehtivat elimistön puolustusjärjestelmistä. Tästä syystä ruuan laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Haavan runsas eritys ja tulehdus lisäävät ravinnontarvetta entisestään. Erityisesti iäkkäillä henkilöillä vajaaravitsemuksen ehkäisy korostuu, sillä heidän nälän ja janon tunne on heikentynyt, tällöin energian saanti jää usein liian vähäiseksi. Vajaaravitsemus hidastaa uusien kudosten muodostumista ja haavojen paranemista. Riittäväa ravinnonsaanti lisää merkittävästi ikääntyneiden ihmisten terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä.
Haavanhoito on muutakin kuin ihon puhdistamista suojaamista
Haavan hoito on paljon muutakin kuin pelkkää ihon puhdistamista ja suojaamista. Se on elintärkeä osa terveyden ylläpitoa, joka estää infektioita, nopeuttaa paranemista sekä vähentää arpeutumista ja kipua. Vanhuksilla ja diabeetikoilla haavan asianmukainen hoito korostuu. Muistamalla huolehtia pienistäkin haavoista voi välttää monia terveysongelmia ja taata nopeamman ja turvallisemman toipumisprosessin.
Haavan paraneminen on monimutkainen prosessi. Kaikki haavat eivät parane saman kaavan mukaan, vaan prosessi riippuu kudoksesta, vaurion koosta, henkilön terveydentilasta ja useista muista muuttujista.