Hopea haavan hoidossa

Haava syntyy, kun ehjä iho, tai sen alainen kudos rikkoutuu. Haava voi ulottua ihon pintakerrosta syvemmälle, hermoihin, luuhun ja sisäelimiin asti.
Haavat jaetaan muun muassa niiden syntymekanismin ja iän perusteella akuutteihin ja kroonisiin haavoihin. Huomioitavaa on myös se, että akuutista haavasta voi tulla krooninen, jos paranemista edistävät- ja ehkäisevät tekijät eivät ole tasapainossa. Krooninen haava on yleensä auki vähintään kuukauden, mutta ainoastaan aika on huono määrittelytapa, sillä myös akuutin haavan paraneminen voi kestää yli kuukauden. Tyypillisiä kroonisen haavan taustalla olevia sairauksia ovat diabetes, syöpä tai esimerkiksi verenkiertosairaudet, joihin yhdistyy kehon ulkoa tuleva paine ja kudoksen venyminen. Krooniselle haavalle tyypillistä on myös sen paranemisajan vaikea määritteleminen, sekä herkkä uusiutuvuus samaan kohtaan.
Haavan paraneminen on monimutkainen prosessi. Kaikki haavat eivät parane saman kaavan mukaan, vaan prosessi riippuu kudoksesta, vaurion koosta, henkilön terveydentilasta ja useista muista muuttujista.

Infektoituneen haavan hoito

Pienet haavat voidaan yleensä hoitaa itse. Haavan paranemisen kannalta tärkein vaihe on haavan puhdistaminen kaikesta liasta ja ylimääräisestä vierasmateriaalista, kuten hiekasta tai lasinsiruista. Vierasmateriaali aiheuttaa haavassa ärsytystä, pitkittää paranemista ja lisää infektioriskiä.

Haava infektoituu silloin, kun mikrobit pääsevät haavaan, lisääntyvät siellä ja aiheuttavat infektio-oireita, jolloin haavan paraneminen häiriintyy. Infektoituneen haavan hoidossa tavoitteena on bakteerien vähentäminen ja nekroottisen kudoksen tai vierasmateriaalin poisto haavasta. Lisäksi pyritään luomaan suotuisat olosuhteet elimistön omalle paranemisprosessille.

Hopea haavan hoidossa

Hopean antimikrobinen vaikutus perustuu ionimuodossa olevaan hopeaan, joka tehoaa myös yleisimmille antibiooteille resistentteihin bakteereihin sekä moniin sieniin ja viruksiin. Hopean etuna pidetään vähäistä toksisuutta, eikä hopealle kehity samanlaista resistenssiä kuin antibiooteille.

Uutta haavanhoitoon, HaavaVEX® voide ja suihke

HaavaVEX® haavanhoitotuotteet sisältävät patentoidulla SCX-teknologialla vakautettua hopeaa sekä ihoa kosteuttavaa hyaluronihappoa. HaavaVEX® haavanhoitotuotteet muodostavat tehokkaan suojan mikrobeja vastaan ja edistävät kudoksen luonnollista uusiutumista nopeuttaen haavan paranemista.

HaavaVEX® haavanhoitotuotteet soveltuvat kaikenlaisten haavojen hoitoon, niin pienien kuin suurempienkin haavojen hoitoon. Haavasuihke on tarkoitettu erityisesti erittäville/ märkiville haavoille.