Kuinka auttaa iäkkäistä omaista ​​hoitamaan vaikeasti parantuvia haavoja

Iäkkäiden omaisten auttaminen terveydenhoidollisissa toimenpiteissä on yleistynyt ja siksi onkin hyödyllistä saada tietoa vaikeasti parantuvien haavojen hoidosta. 

Lähes jokainen suomalainen kohtaa omaishoitotilanteen työikäisenä. Yleistä on käytännön avun antaminen, vanhusten hoitokontaktien hoitaminen sekä omaisten terveydentilan seuraaminen. Useasti autetaan myös terveydenhoidollisissa toimenpiteissä, kuten haavojen puhdistamisessa ja sidosten vaihtamisessa.  

Vaikeasti parantuvien haavojen hoito 

Terveydenhuollossa vaikeasti parantuvien haavojen hoitoon käytetään Manuka hunajaa.* Hunaja luo kostean, matalan pH-arvon haavaan, jossa bakteerit eivät viihdy eivätkä voi lisääntyä. Samalla hunajan sokeri poistaa vaurioituneen ja kuolleen kudoksen haavan pohjasta. Hunajan antibakteerinen vaikutus ja sen ainutlaatuinen kyky hajottaa bakteereja (jopa antibioottiresistenttejä) on tieteellisesti todistettu ja empiirisesti validoitu. 

Lääkinnällinen hunajavoide nopeuttaa haavojen paranemista 

MANUKA Fill -haavavoide sisältää 100 % lääkinnällistä manuka hunajaa, jonka MGO-pitoisuus (Metyyliglyoksaali) on + 350 mg/kg. On yksilöllistä, kuinka kauan vaikeasti parantuvan haavan paraneminen manuka hunajan avulla kestää, mutta yleensä hoidon vaikutus näkyy kahden viikon kuluttua. 

Kuinka levittää vaikeasti parantuvaan haavaan MANUKA Fill -haavavoidetta:  

  1. Puhdista haava ja levitä MANUKA  Fill -haavavoidetta haavan pohjalle.  
  1. Käytä hyvin absorboivia sidoksia erittäin nestemäisille haavoille ja imukykyisiä sidoksia kuivemmille haavoille, sidokset voivat olla Manuka -hunajalla tai ilman. Apteekista löytyy valmiina sidoksia, joissa on käytetty Manukahunajaa.  
  1. Haavanesteen määrästä riippuen sidos voi olla tarpeen vaihtaa päivittäin. Normaalisti sidos on vaihdettava 2–3 päivän välein, haavan tyypistä riippuen.  
  1. Sidokset on syytä vaihtaa erityisesti silloin, kun niiden väri muuttuu keltaisesta valkoisempaan/harmaampaan. Tämä osoittaa, että haavaneste on laimentanut hunajaa. Jos näin käy, puhdista haava ja levitä uusi kerros MANUKA Fill –haavavoidetta ja suojaa haava puhtaalla sidoksella.   
  1. Jos haava ei ole nestemäinen, sidokset voivat olla jopa viisi päivää ennen kuin ne on vaihdettava.  
  1. Aina sidoksen vaihdon yhteydessä tulee haava puhdistaa ja levittää uusi kerros MANUKA Fill –haavavoidetta. 

 

Lääkinnällistä MANUKA Fill –haavavoidetta on saatavilla apteekeista

*) Vakavien haavojen hoidossa ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ennen käyttöä.