Arpea voidaan hoitaa

Elämä jättää jälkiä ihmisen kehoon. Osa jäljistä saattaa olla vain muistoja, jotka saavat pienen hymyn huulille, mutta joissakin tapauksissa jälki ihossa on ikävä vaiva. Jokainen ihon läpäisevä toimi muodostaa arven, oli kyseessä sitten lävistys, akne, onnettomuus tai leikkaus. Syvään vaurioon muodostuu normaalisti isompi arpi. Arpi on osa ihon paranemista. Arven paraneminen on aina yksilöllistä ja perimä vaikuttaa arven muodostumiseen. Arpi voi jäädä näkyväksi, mutta normaalisti ajan kuluessa arvet madaltuvat ja niiden väri muuttuu lähemmäs ihon omaa väriä.

Arven liikakasvu

Joskus arpi kuitenkin kasvaa liikaa ja muuttuu myös kosmeettisesti. Arven liikakasvua on kahta tyyppiä hypertrofinen ja arpikeloidi, näistä keloidi joka on osin perinnöllistä, on voimakkaampaa arven liikakasvua. Keloidit ilmestyvät useimmiten rintalastan, niskan ja selän alueelle, mutta niitä saattaa muodostua myös muualle kehoon esimerkiksi korviin ja kasvoihin. Keloidiarpia esiintyy yleensä murrosikäisillä nuorilla ja naisilla raskauden aikana. Tämä selittyy aivolisäkkeen aktiivisuudella, joka on murrosiässä ja raskauden aikana erityisen aktiivinen. Hypertrofiset arvet ovat kuitenkin huomattavasti yleisempiä. Niissä kasvu jatkuu kuukausia, mutta arven liikakasvua on vain haavan alueella. Tällainen arpi alkaa kuitenkin pienentyä kuukausien kuluttua.

Arpi voi haitata elämänlaatua

Arpi saattaa myös aiheuttaa kipua. Erityisesti palovammojen jälkeiset arvet ovat kireitä ja voivat rajoittaa kehon normaalia liikkuvuutta varsinkin nivelten alueella. Arvesta johtuva kosmeettinen haitta saattaa aiheuttaa ahdistusta ja masennusta, joka heikentää elämänlaatua merkittävällä tavalla.

Arven hoito on syytä aloittaa ajoissa, etenkin jos suvussa esiintyy keloidiarpea. Ennen arven syntyä on syytä huolehtia perusteellisesta haavan hoidosta puhdistamalla ja suojaamalla haavaa. Kun haavan paraneminen on alkanut ja sen päälle muodostunut rupi on irronnut, voidaan arven hoito aloittaa. Arven hoidossa tärkeää on ihon rasvaus ja hieronta, niiden tarkoitus on lisätä arven joustavuutta, hierominen on kuitenkin aloitettava arven ympäriltä ja sen tulisi olla rauhallista ja kevyesti venyttävää. Hierontaa on hyvä jatkaa, kunnes arpi tuntuu samalta, kuin terve iho.

Arpea tulee hoitaa

Silikonigeelihoito on helppo, kivuton ja edullinen tapa hoitaa arpea. Se on käyttökelpoinen tapa silloin, kun arpi ei ole merkittävän suuri. Geeliä levitetään paikallisesti arven päälle ja annetaan kuivua ennen pukeutumista. Silikonigeelihoito tekee arvesta pehmeämmän, joustavamman ja huomaamattomamman lisäksi se vähentää ihon kutinaa. Mitä aikaisemmin hoito aloitetaan sen, parempi tulos on mahdollista saada aikaan. Leikkauksesta jäänyttä arpea on kätevä hoitaa silikoniteipillä, joka voidaan leikata arven mittaiseksi ja asetetaan haava-alueen päälle. Leikkauksesta jäänyttä arpea voidaan hoitaa tikkien poiston jälkeen. Jos arpi alkaa parantua silikonigeelihoidon vaikutuksesta, paraneminen saattaa kestää kuukausia, jopa yli vuoden. Tänä aikana arven hoidossa ei saisi pitää pitkiä taukoja.

Lue myös Halkeilevat sormenpäät

Halkeilevat sormenpäät