Halkeilevat sormenpäät

Ihon oma suojakerros, joka koostuu rasvasta ja kosteudesta, suojaa tavallisesti ihoa.  Erityisesti talvella ihon kosteus haihtuu, eikä ihon oma suojakerros pysty suojaamaan ihoa. Kuivaksi päässyt iho joutuu venymään eikä se enää jousta kuten terve iho. Tämän seurauksena ihoon syntyy halkeamia. Nämä halkeamat ovat hyvin konkreettisia sormenpäissä ja kynsinauhoissa. Halkeilevat sormenpäät voivat olla todella kivulias vaiva.

Sormenpäät voivat kuivua ja halkeilla kenellä vain, mutta erityisesti atoopikoilla esiintyy tätä ongelmaa. B5-vitamiinin puute tai allergiat saattavat myös aiheuttaa ongelmia käsissä. Kädet kannattaa suojata ulkona kylmällä säällä lyhyilläkin matkoilla hanskoilla. Suojakäsineet on hyvä ottaa käyttöön aina myös siivotessa ja sellaisissa töissä missä kädet kastuvat usein.

Käsien perushoito on ahkera rasvaus, valitse pesutuotteeksi esimerkiksi hoitavampi pesuöljy. Halkeaman hoidossa on tärkeää pehmentää halkeaman reunoja, suojata vaurioitunutta kohtaa ulkoisilta ärsykkeiltä sekä estää haavaa avautumasta uudelleen.  Rasvauksen ja pehmentämisen lisäksi halkeaman päälle voi levittää Wound Away haavalakkaa, joka tekee haavauman päälle suojaavan kalvon. Suojaava kalvo vähentää kipua ja edistää paranemista.