Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on hyvän terveyden perusta. Urheilijat ovat hyvin tietoisia ruokavalion merkityksestä suoritukseen, joten he kiinnittävät runsaasti huomiota nauttimansa ruoan laatuun ja määrään. Joskus pelkkä ruokavalio ei kuitenkaan riitä täyttämään makro- ja mikroravinteiden tarvetta ennen urheilusuoritusta, sen aikana tai sen jälkeen. Tällöin tietyt ravintolisät voivat olla hyödyllisiä tukemaan kehoa yhden tai useamman ravintoaineen puutteessa.
Ravintolisät urheilijoille
Urheilijoille on suunnattu useita erilaisia ravintolisiä. Urheilulajin mukaan voi olla hyödyllistä tukea kehoa vain tietyillä hiilihydraateilla, aminohapoilla, proteiineilla, vitamiineilla ja kivennäisaineilla. On kuitenkin huomioitava, että ravintolisät eivät korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota, vaan ne voivat tukea kehoa yhden tai useamman ravintoaineen puutteen tai lisääntyneen tarpeen yhteydessä.
Juoksijoille ja lenkkeilijöille voivat olla hyödyllisiä ravintolisät, jotka auttavat palautumaan energian kulutuksesta. Juoksun aikana hyödyllisiä lisäravinteita ovat hiilihydraatteja sisältävät ravinteet, kuten maltodekstriini. Sen sijaan lihasten hyvinvoinnin tukemiseksi sopivia lisäravinteita ovat haaraketjuisia aminohappoja sisältävät ravinteet. Kesällä tai runsaan hikoilun yhteydessä voi olla hyödyllistä tasapainottaa kehon normaali kivennäissuolojen määrä magnesiumia ja kaliumia sisältävillä lisäravinteilla. Molemmat voivat olla hyödyllisiä myös harjoituksen jälkeisten lihaskramppien torjumisessa.
Maantiepyöräilyssä ja maastopyöräilyssä lihaskestävyys on koetuksella, joten fyysisen aktiviteetin aikana suositellaan maltodekstriinejä (sokereiden lisäämiseksi nopeasti ja täsmällisesti), isotonisia lisäravinteita (hikoilun kautta menetettyjen kivennäisaineiden korvaamiseen) sekä proteiinia ja aminohappoja ylläpitämään lihasten normaalia hyvinvointia.
Urheilulajit, joille on ominaista intensiivinen ja pitkäkestoinen lihaskuormitus, kuten maraton tai triathlon, voivat vaatia rautalisää. Rauta tukee hemoglobiinin ja myoglobiinin muodostumista sekä punasoluissa että lihassoluissa.
Matala hemoglobiinitaso voi aiheuttaa lihasväsymystä ja yleistä väsymyksen tunnetta. Kestävyysurheilulajeissa lihaskudoksessa voi esiintyä mikroverenvuotoa, joka voi lisätä raudanpuutetta. Kilpaurheilua harrastavilla raudanpuute tai alhaiset hemoglobiini- ja hematokriittitasot voivat vaikuttaa haitallisesti suorituskykyyn sekä harjoittelussa että kilpailussa.
Urheilevat naiset ja kasvavassa iässä olevat nuoret saattavat altistua rautavarastojen ehtymiselle. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla esimerkiksi kuukautiskierto, raskaus tai imetys johtavat normaalia suurempaan raudan tarpeeseen. Lasten ja nuorten lisääntynyt raudan tarve liittyy kasvuun sekä fyysiseen ja kognitiiviseen kehitykseen.
Rautapohjaiset lisäravinteet urheilijoille
Mikäli raudanpuute tai orgaaninen tarve on lisääntynyt, eikä ruokavalio riitä takaamaan elimistölle riittävää määrää rautaa, voidaan ruokavaliota tukea rautapohjaisella ravintolisällä.
Sucrosome® lisää raudan biologista hyötyosuutta
Rautavalmisteiden annostelu on pitkään ollut raudan imeytymisen maksimointia muuta ravintoa ja lisäraudan annosteluajankohtaa säätämällä. Sukrosomiaalisessa raudassa rautaioni eli rauta(III)pyrofosfaatti on suljettu Sucrosome®:n sisään (kuva). Sucrosome® suojaa rautaa vatsahappojen vaikutukselta ja tehostaa imeytymistä. Sukrosomiaalinen rauta imeytyykin poikkeuksellisen hyvin kolmea reittiä koko ohutsuolen alueelta, kun tavanomaiset rautavalmisteet imeytyvät pääosin ohutsuolen alkuosan DMT-1-porttien kautta. Molekyyli pilkkoutuu vasta maksassa ja kolmenarvoinen Fe3+-rautaioni on heti valmis sitoutumaan transferriinin kuljetettavaksi elimistöön, sinne missä rautaa eniten tarvitaan.
Helppo käyttää
Poikkeuksellisen rakenteensa vuoksi sukrosomiaalisen raudan voi nauttia minkä ruoan kanssa tahansa ja mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Sitä ei tarvitse ottaa tyhjään vatsaan. Sukrosomiaalinen rauta ei ärsytä vatsaa tai maistu raudalta.
Suosittelemme sinulle SiderAL® FORTE:
- Kun raudan saanti ruokavaliosta on vähäistä tai raudan tarve on lisääntynyt.
- Kun kyseessä on raudanpuute, akuutin tai kroonisen verenmenetyksen aiheuttama raudan puuteanemia ja raudan alhainen imeytyminen suolistossa.
- Kun rautavalmisteet ovat aikaisemmin aiheuttaneet vatsaongelmia