Raudan tarve raskauden aikana

Raskauden aikana rautaa tarvitaan sekä äidin että sikiön tarpeisiin

Raskausaikana monien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa. Oman hyvinvoinnin ja sikiön kasvun ja kehityksen turvaamiseksi jokaista odottavaa äitiä suositellaan huolehtimaan parhaansa mukaan ruokavaliosta, joka sisältää ravitsemuksellisesti laadukasta ja riittävän monipuolista ruokaa. Raskaudenaikainen raudanpuute on joka tapauksessa yleistä. Jopa puolella odottavista äideistä on pienet rautavarastot eli matala ferritiiniarvot ja 10-20 %:lla odottajista todetaan raudanpuuteanemia. Raudanpuuteanemian rajana pidetään raskausaikana hemoglobiiniarvoa 110 g/l, kun anemian raja naisilla on muutoin 120 g/l. Rautalisää suositellaankin useille odottajille täydentämään ruokavaliota.

Raskaus kuluttaa naisen rautavarastoja

Hedelmällisessä iässä olevan naisen raudan tarve on 15 mg/päivässä, joka vastaa n. 1,5 mg ravinnosta imeytynyttä rautaa. Raskauden aikana raudan tarve kaksinkertaistuu. Määrä on niin suuri, että sitä on vaikea saada ruoasta, ja silloin tarvittava rauta otetaan elimistön rautavarastoista (ferritiini). Suuri osa raskaudenaikaisesta raudantarpeesta selittyy sikiön kehittymisellä sekä istukan ja napanuoran muodostumisella. Rautaa poistuu tavalliseen tapaan raskauden aikana ihon hilseilynä ja suolistonukan uusiutumisen kautta. Lisäksi rautaa tarvitaan hapenkuljetuselimistön muutoksiin, esimerkiksi äidin verimäärä kasvaa noin 30 %. Elimistön rautatasapainoa lisää kuukautisten poisjääminen ja se, että verimäärän lisääntymiseen käytetty rauta palautuu synnytyksen jälkeen äidin käyttöön. Toisaalta synnytykset rasittavat äidin rautavarastoja, sillä rautaa poistuu verenvuodon mukana keskimäärin 150 mg, keisarinleikkauksessa enemmän.

Raskauden aikaisen raudanpuutteen ja raudanpuuteanemian riskit

Samat raudanpuutteen (ferritiini < 30µg/l) oireet ovat mahdollisia äidille niin raskauden aikana kuin muulloinkin. Tavallisimpia raudanpuutteen oireita ovat mm. väsymys, huimaus, kalpeus, päänsärky, korvien humina, sydämen sykkeen nousu, kynsien haurastuminen, levottomat jalat jne. Myös keuhko- ja sydänsairauksien oireet voivat pahentua raudanpuutteen vuoksi. Verinäytteestä tehtävällä ferritiiniarvon määrityksellä voidaan sulkea pois mahdollinen raudanpuute oireiden taustalta. Rautavarastojen pienuus tarkoittaa odottavalle äidille huonompia mahdollisuuksia sietää synnytykseen liittyvää verenvuotoa. Raudanpuute lisää uupumuksen sekä synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä.

Raskauden aikainen raudanpuuteanemia (Hb<110 g/l) lisää riskiä synnytyksen jälkeiseen verenvuotoon ja pre-eklampsiaan (´raskausmyrkytys´). Lapsella äidin raskaudenaikainen raudanpuuteanemia (Hb<90 g/l) voi lisätä keskosuuden, lapsen pienen syntymäpainon sekä raskauden kestoon nähden pienikokoisena syntymisen riskiä (SGA). Raskauden aikana voidaan sekä sikiön että odottavan äidin kannalta pitää hengenvaarallisena hemoglobiinitasoa 60 g/l.

Rautahoidon haasteet

Suun kautta otettavaa rautalisää suositellaan ensisijaiseksi hoidoksi rautatasapainon korjaamiseen. Perinteisten rautavalmisteiden ottamiseen liittyy monia hankaluuksia, joista raskaana olevilla tärkeimpiä lienevät lisäraudan aiheuttamat erilaiset maha-suolikanavan vaivat ja pahoinvointi. SiderAL® rautavalmisteet ovat hyvin siedettyjä rautalisiä, jotka minimoivat imeytymättömän raudan suolessa aiheuttamat vaivat. Mikä parasta, ruoka- tai lääkeaineet eivät vaikuta SiderAL® rautavalmisteiden imeytymiseen ja ne voidaan ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. SiderAL® FORTE ja Folic -rautalisät ovat markkinoiden ainoat sukrosomiaalista (Sucrosomial® Iron) rautaa sisältävät valmisteet.

Lähteet:
Parisi et al. Effects of different regimens of iron prophylaxis on maternal iron status and pregnancy outcome: randomized control trial. The journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine. 2017 Aug;30(15):1787-1792.
Soppi, E. Rauta on kova aine. M.I.T Consulting Oy ja Esa Soppi: 2020.
Terveyskirjasto.fi
WHO