Nivelkipu vaivaa monia

Nivelkipu on hyvin yleinen vaiva. Usein siihen liittyy myös nivelen tulehdusta ja turvotusta. Kipu voi johtua traumaattisesta tapahtumasta tai se voi ilmaantua vähitellen ajan myötä. Nivelkivun erottaminen niveltulehduksesta on tärkeää, koska niveltulehdusta voidaan hoitaa tehokkaasti.

Nivelet ovat anatomisia rakenteita

Nivelet ovat anatomisia rakenteita, jotka asettavat kaksi tai useampaa luuta vastavuoroiseen kosketukseen. Jotta luut eivät hankautuisi suoraan toisiaan vasten, luussa on joustava pehmentävä kudos eli rusto. Liikkuvat nivelet on peitetty tiheällä sidekudoksella, jota kutsutaan nivelkapseliksi. Nivelkapseli ympäröi luun nivelpintoja.

Ihmiskehossa on noin 350 niveltä, jotka kaikki suorittavat eri toimintaa. Yleisesti nivelten tehtävänä on pitää ihmiskehon eri osat liitettyinä yhteen, jotta luusto voi suorittaa liike-, tuki- ja suojatehtävän

Nivelkipuun liittyy usein tulehdusta

Nivelkipuun liittyy usein tulehdusta ja turvotusta. Kipu voi johtua traumaattisesta tapahtumasta tai se voi ilmaantua vähitellen ajan myötä. Nivelkipujen yleisimmät aiheuttajat ovat:

 • Nyrjähdys
 • Dislokaatio
 • Murtuma
 • Niveltulehdus (artriitti)
 • Limapussin tulehdus (bursiitti)
 • Nivelkapselin vaurio
 • Nivelrikko (artroosi)
 • Reumaattiset sairaudet
 • Infektiot
 • Jännevammat
 • Tendinopatia ja tenosynoviitti

 

Niveltulehdus

Niveltulehdus on todennäköisintä, jos yksi nivel ilman edeltävää traumaa tulee hyvin kipeäksi ja turpoaa nopeasti. Tällöin on syytä hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon viipymättä. Yhden nivelen tai nivelen ympäristön tuntuva kipu viittaa useimmiten muuhun kuin nivelen tulehdukseen.

Niveltulehdus polvessa voi esimerkiksi oireilla selkeänä polvialueen turpoamisena, nesteen kerääntyessä polveen. Polven turvotessa on tärkeää selvittää, onko kyseessä mahdollinen polven nivelrikko, koska neste voi lisätä nivelrikon aiheuttamia vahinkoja. Tulehtuneen nivelen muita oireita ovat kuumoitus, punoitus ja kipu.

Nivelkivun hoito ja parannuskeinot

Nivelkivun hoitamiseksi on tärkeää tunnistaa kivun aiheuttajan lähde röntgen-, ultraääni- ja/tai MRI-testeillä. Murtumissa alue pyritään tukemaan liikkumattomaksi tai suunnitellaan leikkaushoitoa. Tulehtunutta niveltä hoidetaan tulehduksen aiheuttajan mukaan; virusinfektiossa tulehduskipulääkkeillä ja bakteeri-infektiossa antibiooteilla.

Muissa tapauksissa nivelkivun hoito on yleensä fysioterapiaa, johon mahdollisesti liittyy myös lääkehoitoa. Yleisimmät hoitomuodot ovat:

 1. Manuaalinen fysioterapia
 2. Instrumentaalinen fysioterapia (TECAR-terapia, Laser-hoito, iskuaalto)
 3. Kuntoutusliikunta fysioterapeutin avulla

Nivelkivun itsehoito

Lievän ja vaihtelevan nivelkivun itsehoidossa keskitytään ensisijaisesti kivun lievittämiseen ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

Parasetamoli on suositeltava ensivaiheen särkylääke sen vähäisten haittavaikutusten vuoksi, lääkkeen päivittäinen enimmäisannos on 3 g. Mikäli parasetamolin vaikutus on riittämätön, voidaan ottaa käyttöön tulehduskipulääkkeet. Nämä tulisi ottaa mahdollisimman pieninä annoksina ja lyhytaikaisesti haittavaikutusten minimoimiseksi.

Paikallisesti käytettävät siveltävät ihon kautta imeytyvät tulehduskipulääkkeet tarjoavat vaihtoehdon tableteille, erityisesti polvinivelrikon aiheuttaman kivun hoidossa.

Kylmähoito kylmä- ja jääpakkauksilla voi auttaa vähentämään nivelen turvotusta ja parantamaan lihasten voimaa.

Tulehtuneen nivelen kohdalla on tärkeää keventää kuormitusta, kunnes tulehdus on rauhoittunut.

Cetilar® vähentää nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen

Cetilar® on tarkoitettu nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

 • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
 • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
 • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

Cetilar® tuotteet ovat CE 0373 lääkinnällisiä laitteita

Valmistaja Pharmanutra SpA

 

Lähteet:

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00796/nivelkipu-ja-niveltulehdus?q=nivelkipu

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00307/nestetta-polvessa-polven-turvotus?q=nivelkipu