Heräsitkö aamulla niska kipeänä?

Äkillisestä liikkeestä tai pitkittyneestä asennosta johtuva niskakipu selittyy usein fasettinivelen tukkeutumisella. Nivelen tukkeutuminen voi johtua fasettinivelen autonomisesta rakenteesta. Nivelkapselin nivelkalvon, nivelraon sisällä on kiilamuotoisia poimuja. Nopean liikkeen jälkeen on mahdollista, että nämä poimut eivät palaudu paluuliikkeen aikana normaaleiksi, vaan jäävät liitostilaan, aiheuttaen tukoksen.  Näin voi käydä nopean hallitsemattoman liikkeen jälkeen tai tietyn asennon pitkittymisen vuoksi esim. nukkuminen vatsalla, niska käännettynä, jolloin aamulla herätessä niska on kipeä.

Kipu on hyvin paikallista ja tarkasti osoitettavissa. Toisinaan kipu voi olla myös voimakasta ja pistävää, eikä pään asentoa pysty korjaamaan ja liike kipeälle puolelle on mahdotonta. Lämpö voi lievittää kipua, esimerkiksi huivin kääriminen niskan ympärille voi helpottaa oloa.

Fysioterapiasta apua

Olipa niskakivun syy mikä tahansa, asiantunteva fysioterapeutti pystyy arvioimaan niskakivun aiheuttajan ja siihen sopivan hoitokeinon.

Fasettinivelen aiheuttaman kivun hoito tulee aloittaa mahdollisimman pian, jotta toipumisaika ei pitkittyisi. Tyypillisesti paranemisaika on noin viikon. Fysioterapia koostuu manuaalisista tekniikoista, joiden tarkoitus on ”avata” nivelpinnat. Jos tämä tekniikka ei ole riittävä tehdään kohdistettu manipulaatiohoito lukkiutuneille nivelille TECAR-terapian avulla, venytysharjoituksilla sekä lihasten vahvistusharjoituksilla.

Hoidon ensisijaisena tavoitteena on luoda enemmän tilaa nikamien väliseen aukkoon. Hoitona käytetään erilaisia manuaalisia avautumistekniikoita, kuten veto- tai lateraalitaivutustekniikoita ja kiertoa kipukohdan vastakkaiseen suuntaan. Muut fysioterapian muodot voivat olla hyödyllisiä lihaskivun vähentämiseksi, kuten TECAR-terapia, sekä venyttely- ja lihaskuntoharjoitukset.

Hyödyllisiä harjoituksia

Täysin lukittuneen niskan tapauksessa on vain harvoja harjoituksia, joita voidaan suorittaa itsenäisesti kivun vuoksi. Kuitenkin lämpö voi auttaa lievittämään oireita, kuumat suihkut ja kaulaliinan käyttö on suositeltavaa.

Alkuvaiheessa venyttely ei ole mahdollista, mutta palautumisen edetessä siitä tulee tärkeä tekijä. Ainoa hyödyllinen harjoitus alkuvaiheessa on istua tuolilla selkä suorana ja tehdä syvähengitysharjoituksia palleasta. Hengitysharjoituksiin voidaan yhdistää kevyitä kaularangan kiertoliikkeitä, jos niska sallii. Liikkeiden tulee olla hitaita ja tasaisia. Mikäli henkilö tuntee kipua, pistelyä tai puutumista on välittömästi keskeytettävä harjoitus ja hakeuduttava lääkäriin.

Ennaltaehkäisy ja vinkkejä oikeaan ryhtiin

Niskakipua ei aina voi estää, mutta terveelliset elämäntavat sekä lihasten ja nivelten kunnosta huolehtiminen auttaa kaikissa tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien ehkäisyssä. Liikunta, säännöllinen niskan ja selän venyttely, stressin hallinta sekä ruokavalio ovat keinoja ehkäistä myös niskan alueen kiputiloja.

Jos on aiemmin kärsinyt niskan alueen ongelmista, on suositeltava välttää pään pitämistä pitkiä aikoja yhdessä asennossa, näin saattaa helposti käydä esim. televisiota katsellessa tai tietokoneella työskentelyssä. Näissä tilanteissa on suositeltavaa vaihtaa asentoa sekä venytellä niskaa ja selkää. Tietokoneen ääressä työskennellessä on tärkeää huomioida myös, että näyttö on silmien korkeudella ja kädet lepäävät pöydän pinnalla.

Cetilar® vähentää nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen

Cetilar® on tarkoitettu nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

  • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
  • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
  • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

Cetilar® tuotteet ovat CE 0373 lääkinnällisiä laitteita

Valmistaja Pharmanutra SpA