Mikä on noidannuoli eli Lumbago

Noidannuoli on kivulias ja ikävä vaiva, jonka kaikki tuntevat vähintään nimen perusteella, mutta jonka suurin osa väestöstä on kokenut myös konkreettisen kivun kautta. Noin 80 % länsimaisista ihmisistä kokee noidannuolen jossain vaiheessa elämää. Kipu voi iskeä missä tahansa elämänvaiheessa, lapsuuden ja vanhuuden välissä, kuitenkin suurin osa sen kokeneista on 50–55-vuotiaita. Naiset kärsivät kivuliaasta vaivasta miehiä useammin. Noidannuoli on maailmanlaajuisesti suurin tuki- ja liikuntaelimistön sairauksista ja se on johtava vammaisuuden aiheuttaja maailmanlaajuisesti.

Mitä noidannuoli käytännössä tarkoittaa

Noidannuolessa on kyse alaselkäkivusta, joka sijoittuu kylkiluiden ja pakaralihaksen väliin. Kipu aiheutuu välilevyn säikeissä, nivelsiteissä tai lihaksissa sijaitsevien hermopäätteiden ärsytyksestä. Kivun voi laukaista äkillinen hallitsematon liike, joka parhaimmassa tapauksessa on lyhytaikainen, muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. On kuitenkin mahdollista, että kiputila pitkittyy ja kroonistuu.

Kokeakseen alaselkäkipua ei taustalla tarvitse aina olla tietty hallitsematon liike, vaan kipu voi johtua myös kehon rakenteellisista ongelmista tai kipu säteilee muualta vartalosta. Yleisemmin alaselkäkivussa on kuitenkin kyse jonkin liikkeen aiheuttamasta särystä.

Äkillisen ja voimakkaan alaselkäkivun yhteydessä esiintyy usein voimakas lihaskramppi, joka saa kropassa aikaan jäykistymisen tunteen. Jäykistyminen on kehon oma puolustusmekanismi, jonka tarkoitus on pyrkiä estämään kudosten lisävahingot.

Alaselkäkivun riskitekijät

Selkäkivut ovat lisääntyneet erityisesti 2000-luvulla. Tähän saattaa vaikuttaa muutos elämäntavoissa. Taustalla voi olla liiallista istumista ja etukumarassa asennossa työskentelyä tietokoneen tai kännykän eteen kumartuneena. Lisäksi raskas fyysinen työ kuormittaa huomattavasti selkää. Riskitekijöitä alaselkäkivulle ovat myös liikkumattomuus, ylipaino, tupakointi ja perintötekijät. Tutkimukset osoittavat, että henkinen ja fyysinen hyvinvointi kulkevat käsikädessä, sillä psykososiaalisten stressitekijöiden ja mielialaoireiden on osoitettu lisäävät alaselkäkivun riskiä.

Noidannuolen oireet

Noidannuolessa kipu voi tuntua joko terävänä pistona tai tylsänä painaumana ja kipu voi säteillä myös muille kehon alueille, erityisesti jalkoihin. Äkillinen selkäkipu, joka johtuu lihasten jännittymisestä, paranee usein itsekseen muutaman päivän tai viikon aikana. Useimmiten potilaat toipuvat entiselleen, mutta kuitenkin joissain tapauksissa kipu voi jatkua ja muuttua toistuvaksi. Erityisesti iäkkäillä henkilöillä riski alaselän kivun kroonistumiseen on suuri, myös perintötekijät vaikuttavat, sillä tutkimukset osoittavat, että alaselkäkipu on osittain myös perinnöllistä.

Huomioitava on kuitenkin, että kaikki selkäkipu ei johdu ainoastaan lihasjännityksestä, vaan taustalla voi olla erilaisia rakenteellisia ongelmia, kuten välilevytyrä, selkäydinkanavan ahtautuminen tai selkärankareuma. Lääkäriin on syytä hakeutua välittömästi, jos selkäkipuun liittyy alaraajojen lihasten nopea heikentyminen, ulosteen tai virtsan pidättämisen häiriö, yleinen pahoinvointi tai kuume.

Kuntoutuminen ja noidannuolen ehkäisy

Noidannuolen ensihoito painottuu kivun vähentämiseen ja tarpeen vaatiessa apuna voi käyttää apteekista saatavia kipulääkkeitä ja -voiteita. Noidannuoli paranee useimmiten itsestään, eikä vuodelepo ole tarpeen. Liikkumista ja normaalia elämää suositellaan jatkettavaksi, heti kun kipu sen sallii. Oma toiminta on hyvä mukauttaa kivuliaimpien päivien ajan ja lähteä sitten asteittain lisäämään aktiivisuutta. Yleensä kävelyä suositellaan ensimmäiseksi liikuntamuodoksi noidannuolen kipujen hellittämisen jälkeen.

Liikunta on merkittävässä roolissa myös selkäkivun ehkäisyssä, sillä oikeanlainen liikunta voi vahvistaa kehoa monipuolisesti. Liikunta ei kuitenkaan yksinään riitä noidannuolen ehkäisyssä, mutta se auttaa tukemaan sekä alaselkäkivun kuntoutuksessa että ehkäisemään kivun kroonistumista. Liikunta tukee myös psykologista hyvinvointia, jonka on osoitettu olevan merkittävä tekijä alaselkäkipu potilailla.

Pahimman kivun laannuttua voi huoletta palata entisiin askareihin, aina kuitenkin kivun rajojen mukaan. Liikunnan lisäksi noidannuolen kuntoutuksessa auttaa ammattitaitoinen fysioterapia, rentoutusharjoitukset ja venyttely. Ennen liikunta suoritusta keho tulee lämmitellä perusteellisesti, avuksi voi ottaa kipukohdalle laitettavat lämpöpakkaukset. Kuntoutuksen ja ennaltaehkäisyn kannalta hyödyllistä on harrastaa liikuntaa useita kertoja viikossa. Oleellista on valita sellaisia liikuntamuotoja, joista itse nauttii. Kuntosaliharjoitteissa tulee kiinnittää erityistä huomiota oikeanlaiseen tekniikkaan, jotta kipu ei pääse pahentumaan ja vakavammat vammat voidaan välttää.

Apua alaselkäkipuun akupainantapohjallisista

Alaselkäkipuja voi myös pyrkiä helpottamaan esimerkiksi akupainantaan ja refleksologiaan perustuvilla akupainantapohjallisilla. Nämä akupainantapohjalliset laitetaan omiin kenkiin ja käytetään muutamia tunteja tai jopa koko päivän ajan.

Akupainantapohjallisten toiminta tapahtuu pienten, oikeisiin kohtiin pohjallisessa kiinnitettäviin muovinastoihin. Nämä nastat manipuloivat jalkapohjassa olevia pisteitä, joille on vastakohta eri puolilla kehoa. Kuluttajatutkimusten mukaan usean alaselkäkivuista kärsivät kivut lievittyivät ja myös kipulääkkeiden käyttö vähentyi kahden viikon kokeilujakson aikana. Tämä hoitomuoto on turvallista yhdistää muihin tarkoituksenmukaisiin ja hyväksi havaittuihin hoitomuotoihin myös itsenäisesti.

Setyloiduista rasvahapoista helpotusta tuki- ja liikuntaelimistön kipuihin

Cetilar® kiputuotteet on tarkoitettu lihaskivun ja nivelrikon aiheuttamiin oireisiin. Tuotteet on suunniteltu parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

  • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
  • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
  • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

Cetilar® tuotteita on saatavilla voiteena, teippinä ja tyynynä. Tyyny tai teippi on helppo kiinnittää tarkasti kipeän kohdan päälle, jolloin ne vapauttavat vaikuttavia ainesosia kipeälle alueelle. Cetilar® teippiä voidaan käyttää myös toiminnallisena siteenä.  Voide voidaan levittää laajemmalle alueelle ja se soveltuu myös sellaisiin kohtiin, joihin teippi tai tyyny ei ole sopivin ratkaisu. Kaikki Cetilar tuotteet on suunniteltu parantamaan nivelen ja lihaksen liikuntakyvyn ja vähentämään kivun tunnetta.