Sukrosomiaaliset kivennäisaineet imeytyvät nopeasti ja tehokkaasti

Sukrosomiaalisuudella tarkoitetaan tekniikkaa, jonka avulla ihmisen elimistölle välttämättömät kivennäisaineet kuten rauta ja magnesium voidaan suojata ruoansulatuskanavassa ja kuljettaa elimistön hyödynnettäväksi. Sukrosomiaalisuus on uuden sukupolven tekniikkaa, joka ratkaisee monia ongelmia mm. rautavalmisteiden ottamisessa.

Sukrosomiaalisuus perustuu Sucrosome® mikrokapseliin

Nimi sukrosomiaalisuus tulee sanasta Sucrosome®, joka on ravintoainetta ympäröivä kompleksi. Se suojaa ravintoainetta, kuljettaa sitä ja helpottaa sen imeytymistä suolistosta. Sucrosome® muodostuu fosfolipidi- ja sukresterimatriiseista. Sukresterilla puolestaan viitataan rasvahappojen sakkaroosiestereihin, jotka viime kädessä lisäävät rakenteen gastroresistenssiä eli kykyä vastustaa vatsan happaman ympäristön vaikutusta.

Sucrosome® lisää kivennäisaineiden biologista hyötyosuutta

Suolen sisäinen ympäristö ja nautittu ravinto vaikuttavat kivennäisaineiden imeytymiseen ja biologiseen hyötyosuuteen. Sukrosomiaalisuojan avulla herkästi muiden aineiden kanssa reagoiva rauta ja magnesium voidaan kuljettaa mahasuolikanavassa ilman häiriöitä ja samalla niiden imeytyminen lisääntyy. Kivennäisaineet kuormittavat tavallisesti suolen limakalvoa ja mikrobistoa, mikä voidaan estää sukrosomiaalitekniikan keinoin.

Kivennäisaineet kuten rauta tai magnesium imeytyvät tavanomaisesti ionimuodossa tiettyjen kuljettajien avulla tai magnesiumin tapauksessa pääasiassa suolen epiteelisolujen välistä verenkierron ja suolen sisällön välisen konsentraatiogradientin mukaisesti. Ionimuodossa olevat kivennäisaineet reagoivat herkästi muun suolen sisällön kanssa, mikä heikentää niiden imeytymistä. Ne voivat myös ärsyttävää suolen limakalvoa tai vaikuttaa negatiivisesti mikrobistoon ja sen tasapainoon (dysbioosi). Sukrosomiaalisen suojan avulla kivennäisaineet eivät reagoi suolessa, eivätkä ne ärsytä suolen limakalvoa tai vaikuta negatiivisesti suolen flooraan.

Sukrosomiaaliset kivennäisaineet imeytyvät eri reittiä

Tavanomaisista kivennäisaineista poiketen Sucrosome® rakenne imeytyy kokonaisena koko ohutsuolen matkalta 3 eri reittiä: epiteelisolujen kautta, niiden välistä sekä makromolekyylien kuljettamiseen erikoistuneiden M-solujen kautta. Sucrosome® rakenne hajoaa maksassa, ja sieltä kivennäisaineet siirtyvät verenkierron mukana sinne missä niitä eniten tarvitaan. Sukrosomiaalinen rauta sisältää rautapyrofosfaattia, joka 3-arvoisena on suoraan valmis sitoutumaan transferriiniin ja siten nopeasti elimistön käytettävissä.

Sukrosomiaalisuuden hyödyt: helppous

Raudan ottamiseen liittyviä perinteisiä neuvoja on ollut, että imeytymistä voi maksimoida ottamalla rauta tyhjään vatsaan sekä välttämällä kahvia, teetä ja maitotuotteita ennen ja jälkeen raudan ottamisen. Imeytymisen maksimoimiseksi olisi hyödyllistä ottaa tavanomainen rauta vain joka toinen päivä raudan imeytymistä hillitsevän hepsidiinin nousun takia. Sukrosomiaalisen raudan kohdalla nämä neuvot on syytä unohtaa. Sukrosomiaalinen rauta otetaan joka päivä, sillä hepsidiini ei vaikuta sen imeytymiseen. Myöskään ruoka-aineita ei tarvitse sukrosomiaalisen raudan ottamisen takia välttää, eikä tyhjään vatsaan ottaminen lisää sukrosomiaalisen raudan ottamista. Helppoa, vai mitä?

Magnesiumin ottamiselle ei ole samanlaisia ohjeita kuin raudalle, toki on hyvä tiedostaa, että tavanomainen magnesium voi estää tavanomaisen raudan imeytymistä. Tätä ongelmaa ei ole sukrosomiaalisella raudalla ja magnesiumilla, vaan ne voi ottaa yhtä aikaa.

Sukrosomiaaliset valmisteet ovat hyvin siedettyjä

Kenties tärkein sukrosomiaalisten kivennäisaineiden eduista on niiden hyvä siedettävyys. Sukrosomiaalinen rauta ei maistu raudalta, eikä sukrosomiaalinen magnesium magnesiumilta. Kun kivennäisaineet eivät rasita ruoansulatuskanavaa, on vatsavaivojen riskikin pieni. Tutkimuksissa sukrosomiaalisesta raudasta onkin hyötynyt suurin osa niistä potilaista, jotka eivät ole sietäneet tavanomaisia rautavalmisteita.

 

Lähteet:

Brilli et al. Magnesium bioavailability after administration of Sucrosomial® magnesium: results of an ex-vivo study and a comparative, doubleblinded, cross-over study in healthy subjects. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 2018; 22: 1843-1851.

Brilli et al. Sucrosomial® Iron absorption involve M cells. Blood 2017; 130:2217

Fabiano et al., Sucrosomial® iron absorption studied by in vitro and ex-vivo models. Eur J Pharm Sci. 2018 Jan 1;111:425-431.

Fabiano et al. Ex Vivo and in Vivo Study of Sucrosomial® Iron Intestinal Absorption and Bioavailability. Int. J. Mol. Sci. 2018, 19, 2722.

Gómez-Ramírez et al. Sucrosomial® Iron: A New Generation Iron for Improving Oral Supplementation. Pharmaceuticals 2018, 11, 97

Yksi kommentti artikkeliin ”Sukrosomiaaliset kivennäisaineet imeytyvät nopeasti ja tehokkaasti”

Kommentointi on suljettu.