Rauta ja suoliston mikrobit

Viime vuosina on kirjoitettu paljon siitä, miten tärkeitä suoliston mikrobit ovat terveydellemme. Vaikka paksusuolen bakteereja pidettiin muutama vuosi sitten merkityksettöminä ja jopa vaarallisina, on sittemmin opittu, että meidän on vaikea tulla toimeen ilman niitä. Bakteerit auttavat meitä esimerkiksi immuunijärjestelmän kouluttamisessa ja elintärkeiden hormonien ja signaloivien aineiden tuottamisessa. Joidenkin mielestä suoliston mikrobisto olisi luokiteltava kokonaan uudeksi elimeksi.

Liiallinen rautamäärä paksusuolessa voi häiritä suolistomikrobiston tasapainoa

Viime vuosina tehdyt tutkimukset hiirillä ja ihmisen suolistomikrobeilla osoittavat, että liiallinen määrä rautaa ruokavaliossa hemiraudan (eläinlähteistä peräisin olevan raudan) ja huonosti imeytyvien rautalisien muodossa voi järkyttää suoliston mikrobiston tasapainoa. Tämä johtuu siitä, että huonot bakteerit voivat käyttää rautaa hyväkseen ja kasvaa hyvien bakteereiden kustannuksella. Seurauksena voi olla suolistomikrobiston epätasapaino eli dysbioosi, johon voi liittyä mm. erilaisia vatsa- ja suolisto-oireita ja väsymystä. Pitkään jatkuessaan se on liitetty myös joihinkin sairauksiin, kuten allergioihin, suolistosairauksiin, masennukseen ja ylipainoon.

Valitse hyvin imeytyvä rautavalmiste

Kasviperäisestä raudasta on vielä vähän tutkimusta, mutta ei-hemirauta ei liene kovin helposti suolistobakteereiden saatavilla, koska tämäntyyppinen rauta on sitoutunut erilaisiin molekyyleihin, kuten polyfenoleihin ja fytiinihappoon, mikä tekee ei-hemiraudasta vaikeamman käyttää sekä ihmiskeholle että suolistobakteereille. Rautavalmisteista saatu rauta pienentää suolistobakteereiden saataville jäävän ylimääräisen raudan määrää ja siten dysbioosin riskiä.

Sukrosomiaaliset kivennäisaineet imeytyvät nopeasti ja tehokkaasti

SiderAL FORTE on kapselimuotoinen, rautaa ja C-vitamiinia sisältävä valmiste. Kapseli voidaan myös avata ja nauttia pelkkä jauhe vaikkapa jogurtin joukossa.

SiderAL Folic sisältää raudan lisäksi foolihappoa ja B6-, B12-, D3- ja C-vitamiinia. Hyvänmakuinen, suussa sulava jauhe sopii hyvin myös nielemisvaikeuksista kärsiville.

Tuotteet ovat saatavilla apteekeista kautta maan. Voit ostaa myös verkkokaupasta

Lue myös Sukrosomiaaliset kivennäisaineet

Sukrosomiaaliset kivennäisaineet imeytyvät nopeasti ja tehokkaasti

 

Lähteet
Sousa Geros et al (2020) The battle for iron in enteric infections. Immunology. First published July 8 2020. https://doi.org/10.1111/imm.13236.