Olkapää on usein alttiina kivulle

Olkapää on yksi ihmiskehon monimutkaisimmista nivelistä, joka on usein alttiina loukkaantumisille ja kiputiloille. Olkapään nivelet yhdistyvät jänteisiin ja lihaksiin, joiden avulla voimme suorittaa useita käsivarren liikkeitä. On arvioitu, että olkapääkipu edustaa noin 16 % kaikista tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloista, ja sitä esiintyy eniten 45–65-vuotiailla. Usein pienikin olkapään liikkuvuutta vaikeuttava lihasjäykkyys aiheuttaa hankaluutta käden normaalille liikkumiselle.

Olkapään anatomia

Olkapää muodostuu neljän luun liitoksesta: olkaluun, lapaluun, solisluun ja rintalastan. Näiden neljän luun välissä on neljä niveltä: 1) olkanivel, 2) olkalisäke-solisluunivel, 3) rintalasta-solisluunivel ja 4) lapaluu-rintakehänivel. Näitä niveliä (lukuun ottamatta lapa-rintakehäniveltä) tukee ja vahvistaa ns. passiiviset stabilisaattorit eli nivelsiteet.

Olkapääkivun taustalla on usein kiertäjäkalvosin jänne

Olkaniveltä vahvistaa kiertäjäkalvosin jänne, joka usein on olkapään vammojen ja tulehdusten taustalla. Kiertäjäkalvosin jänne koostuu neljästä lihaksesta, jotka muodostavat olkapään pääasiallisen liikkuvuuden vakauttajan ja pitävät olkaluun pään lapaluussa sijaitsevassa nivelkuopassa ja mahdollistavat käsivarren pyörimisen. Nivelten lisäksi olkapään liikkuvuuteen vaikuttaa myös ylävartalon lihakset

Olkapääkivun syyt vaihtelevat suuresti

Olkanivelten ja lihasten monimutkaisuuden vuoksi olkapään kiputilojen syyt voivat vaihdella suuresti.
Kivun syynä voi olla mm. jännekipu, kalkkeutuminen, lihasvamma, verisuonisairaus, ylikuormitus, lihasheikkous tai asento ongelmat.

Olkapääkipu voi tuntua eri puolilla olan aluetta

Olkapääkipu voi tuntua eri puolilla olan aluetta ja kivun voimakkuus voi vaihdella suuresti. Joissakin tapauksissa kipu voi tuntua hyvin paikalliselta ja voimakkaalta olkapään etuosassa, jolloin hauislihaksen pitkä pää voi olla tulehtunut tai olkaluu-solisluunivel oireilee.

Toisinaan kipu voi olla syvemmällä ja tuntua laajemmalla alueella, esimerkiksi bursiitti oireilee laajasti, samoin olkanivelen ongelmat. Ortopedin sekä fysioterapeutin suorittama perusteellinen tutkimus on välttämätöntä, jotta pystytään ymmärtämään olkapääkivun perimmäinen syy ja suunnitella siihen oikea hoitomuoto.

Olkapääkipu pystytään useimmin hoitamaan fysioterapialla

Leikkaushoitoa vaaditaan ainoastaan kiertäjäkalvosimeen liittyvissä vakavissa lihasvaurioissa tai kun perinteinen hoitomuoto ei onnistu. Kaikissa muissa tapauksissa suositeltavin hoitomuoto on fysioterapia.

Olkapääkivun hoito vaihtelee kivun aiheuttajan mukaan. Lääkärin diagnoosin jälkeen fysioterapeutti pystyy hoitamaan olkapäätä instrumentaalisesti (Tecar-terapia, laser, shokkiaalto) ja vähentää siten tulehdusta ja lihasjännitystä sekä manuaalisesti, jonka tarkoituksena on normalisoida liikerata ja mobilisoida jäykät nivelet. Lisäksi apuna käytetään terapeuttisia harjoituksia, joiden avulla pyritään palauttamaan voima ja jänteiden joustavuus.

Terapeuttisissa harjoituksissa keskitytään kiertäjäkalvosimen lihasryhmään. Näiden harjoitusten tarkoituksena on vahvistaa olkapään sisä- ja ulkokiertolihaksia.

Olkapääkivun aiheuttajan tunnistaminen on avaintekijä

Kivun aiheuttajan tunnistaminen on avaintekijä. Kliinisten tutkimusten ja testien jälkeen lääkäri suosittelee sopivaa hoitomuotoa, jonka jälkeen aloitetaan fysioterapia. Kuntoutuksen tulee olla yksilöllistä ja se tulee suunnitella keskipitkälle tai pitkälle aikavälille (3–4 kuukaudeksi).

Cetilar® vähentää nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen olkapäähän

Cetilar® on tarkoitettu nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

  • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
  • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
  • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

Cetilar® tuotteet ovat CE 0373 lääkinnällisiä laitteita

Valmistaja Pharmanutra SpA