Yleisimmät urheiluvammat ovat nyrjähdyksiä

Yleisimmät urheiluvammat ovat nyrjähdyksiä, jotka vaikuttavat pääasiassa alaraajoihin, kuten polviin ja nilkkoihin. Nyrjähdyksen sattuessa ensimmäinen asia on soveltaa ns. PRICE-protokollaa. Aseta nyrjähtänyt alue lepoon ja kohoasentoon, levitä viileägeeliä kipualueelle ja kiedo puristusside nyrjähtäneen alueen ympärille. Toipumisajat voivat vaihdella suuresti riippuen siitä, onko nivelrakenteissa osittainen vai täydellinen repeämä.

Nyrjähdys ja sijoiltaanmeno ovat usein akuutteja vammoja

Liikuntaelin häiriöt voivat vaikuttaa kaikkiin anatomisiin rakenteisiin (luihin, lihaksiin, jänteisiin ja niveliin). Kliinisesti urheiluvammat luokitellaan kahteen luokkaan: akuuttiin ja ylirasitukseen. Yleisimpiä akuutteja vammoja ovat nyrjähdys ja sijoiltaanmeno.

  • Nyrjähdys on tila, jossa nivelpinnat ovat venyneet nivelen normaalin joustavuusrajan yli. Tilanne johtaa kapselinivelsiteen ylivenymiseen sekä kapselin, nivelsiteiden ja jänteiden osittaiseen tai täydelliseen repeämään tai nivelen sisäisen nivelkierukan repeytymiseen.
  • Nivelen mennessä sijoiltaan nivelen vastakkaiset nivelpinnat erottuvat eivätkä ole enää kosketuksissa toisiinsa. Tämä aiheuttaa vakavia vammoja nivelkapselille, nivelsiteille ja joskus jopa luurakenteelle.
  • Subluksaatiossa nivelpinnat pysyvät osittain kosketuksissa, mutta eivät enää kohdistu normaalisti.

Nilkan nyrjähdys on yleinen vamma

Nilkan nyrjähdykset ovat yksi yleisimmistä urheiluvammoista. Useimmissa tapauksissa nilkan nyrjähdys on aiheutunut jalkapohjan vääntymisestä sisäänpäin. Ulospäin nilkka näyttää turvonneelta ja kipu tuntuu kävellessä ja koskettaessa.

PRICE-protokallan toimenpiteiden jälkeen on suositeltavaa käydä urheilulääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolla, jotta nyrjähdyksen vakavuus pystytään määrittämään tarkasti. Toipumisajat vaihtelevat muutamasta päivästä useisiin viikkoihin.

Polven nyrjähdykset

Polven nyrjähdykset syntyvät yleensä kiertymismekanismissa, jossa jalka pysyy ankkuroituna maahan ja polvi pyörii fysiologisen liikealueensa yli. Polven nyrjähdysvammat ovat melko yleisiä tietyissä urheilulajeissa, kuten jalkapallossa, hiihdossa ja tenniksessä. Nyrjähdys koskee joko anteriorisia tai posteriorisia ristisiteitä, sivusiteitä ja polvikierukkaa.

Nivelside- tai nivelkierteen vamman vakavuuden mukaan oireena voi olla kudoksen sisäinen verenpurkauma ja turvotus nivelen ympärillä, veren vuoto niveleen, kipua liikkeen ja kuormituksen alaisena tai vaihteleva nivelen epävakaus.

Ranteen nyrjähdys johtuu usein traumasta

Ranne on monimutkainen rakenne, joka koostuu useista luista, nivelsiteistä ja jänteistä. Ranteen nyrjähdys johtuu pääasiassa traumaattisesta tapahtumasta, kuten kaatumisesta. Ranteen nyrjähdykset vaikuttavat yleensä nivelsiteisiin, jotka voivat venyä tai suuren trauman sattuessa katketa.

Ranteen nyrjähtämisen yleisimmät oireet ovat kipu, turvotus ja liikerajoitukset.

Pienissä nyrjähdyksissä toipumiseen riittää lepo, side ja viileägeeli ensimmäisten päivien aikana. Vakavimmissa tapauksissa, joihin liittyy nivelsiteen tai fibroruston katkeaminen toipuminen kestää muutaman kuukauden. Vakavissa tapauksissa on aina syytä käydä lääkärin vastaanotolla, jotta mahdollinen kirurgisen toimenpiteen tarve voidaan arvioida.

Eturistisiderepeämä on yleinen polven nyrjähdyksissä

Eturistisiderepeämä on yleinen polven nyrjähdyksissä, joita esiintyy erityisesti urheilijoilla. Yleisin traumaattinen tekijä on kiertyvä liike, jossa yhdistyvät polven kierto ja jalan ulkokierto.

Diagnostisella tasolla käytetään erityisiä liikkeitä korostamaan etummaisen nivelsiteen löysyyttä eli fyysistä tilaa, jossa nivelsiteet eivät pysty tukemaan niveltä. Jos näiden testien aikana epäillään nivelsiteiden vaurioita, diagnoosi on vahvistettava magneettikuvauksella.

Eturistisiteen vamman hoito voi olla joko fysioterapeuttista tai kirurgista. Kummassakin tapauksessa kuntoutus on ratkaisevan tärkeää. Nuorten urheilijoiden on yleensä parasta valita ristisiteiden korjausleikkaus, johon kuuluu kuntoutuksen varhainen aloitus ensimmäisistä päivistä lähtien.

Keskimääräinen toipumisaika tämäntyyppisissä leikkauksissa on noin 4–6 viikkoa kävelyssä, noin 8–14 viikkoa juoksussa ja 16-24 viikkoa urheilussa.

Nyrjähdysten ensiapu

Nyrjähdyksissä sovelletaan ns. PRICE-protokollaa eli suojaus, lepo, viileägeeli, puristus ja kohoasento. Nyrjähtänyt nivel tulee siis suojata ja nivelen tulee antaa levätä. Viileägeeliä tulee levittää alueelle useita kertoja päivän aikana. Raajaa tulee pitää kohoasennossa turvotuksen ja hematooman helpottamiseksi ja nivel tulee kääriä puristussidoksella.

CoolXChange geeliside yhdistää kylmän ja kompression. CoolXChange geeliside kiedotaan hellästi kolme kertaa vaurioituneen alueen ympärille niin, että kompressio on napakka, ei liian tiukka. Geelisiteen annetaan olla kerrallaan 2 tuntia. Käytön jälkeen geeliside laitetaan takaisin uudelleensuljettavaan pussiinsa ja lisätään ruokalusikallinen vettä. Geeliside on jälleen käytettävissä 2-3 tunnin kuluttua. Geelisidettä ei tarvitse säilyttää kylmässä.

Näiden toimenpiteiden jälkeen kannattaa kääntyä urheilufysioterapeutin puoleen, joka pystyy arvioimaan vamman laajuuden. Vakavammissa tapauksissa lääkäri pystyy ohjaamaan mahdollisiin ultraääni-, röntgen- tai magneettikuvauksiin.

Fysioterapiaa nivelen nyrjähdyksiin

Fysioterapiaan kuuluu aluksi sekä manuaalisia terapiatekniikoita että fyysisiä terapioita, kuten TECAR- tai Laser-terapia), joiden tarkoitus on tyhjentää nivelturvotus sekä vähentää kipua ja tulehdusta. Tämän jälkeen tehdään lihaksia vahvistavia harjoituksia. Lopuksi ohjeistetaan omatoimisiin harjoitteisiin.

Leikkauksen jälkeisen toipumisen vaiheet ovat samat, mutta painopisteenä on nivelten liikkuvuuden palauttaminen.

Cetilar® vähentää nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen

Cetilar® on tarkoitettu nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

  • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
  • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
  • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

Cetilar® tuotteet ovat CE 0373 lääkinnällisiä laitteita

Valmistaja Pharmanutra SpA