Lihaskrampit ovat kiusallisia

Lihaskrampilla tarkoitetaan yleistä tunnistamatonta kipua ennen kaikkea selän alueella sekä jaloissa. Käytännössä lihaskramppi on tahatonta lihasten supistumista ja voi tuntua kivuliaana kouristuksena. Lihaskramppi voi tuntua tarkalla alueella, usein niin kutsutuissa ”trigger-pisteissä” tai koko lihasalueella. Supistusten pääasiallinen oire on paikallinen kipu, johon liittyy jäykkyyttä ja joissakin tapauksissa nivelen liikealueen rajoittuneisuutta esimerkiksi niskan kääntämisvaikeutta.

Mistä lihaskramppi johtuvat

Lihaskrampit ovat kehon puolustusreaktio, joka laukeaa, kun lihakseen kohdistuu liikaa stressiä tai kun keho pyrkii suojaamaan kivuliasta tai tulehtunutta niveltä. Kramppi voi johtua useista eri syistä, mukaan lukien äkilliset ja jyrkät liikkeet, liiallinen voimanponnistus urheillessa tai riittävän lämmittelyn laiminlyöminen. Yleisiä syitä ovat myös väärät asennot tai liian istuvat elämäntavat.

Mitkä kehon alueet ovat alttiimpia lihasten jännitykselle

Niskan jännitystilat
Tahatonta lihasten supistumista esiintyy useasti niskan alueella. Vakavimmissa tapauksissa lihaskrampit voivat johtaa kierokalaisuuteen. tuntuu erityisesti kiertoliikkeiden aikana.

Yläselän jännitystilat
Niskan lisäksi tahatonta lihasten supistumista esiintyy usein lapaluiden välisellä alueella. Nämä johtuvat usein äkillisistä ja tahattomista liikkeistä esimerkiksi voimakkaasta aivastelusta tai yskimisestä. Kipua pahentavat vartalon kiertoliikkeet tai syvä hengitys.

Lannealueen jännitystilat
Voimakkaat lihasjännitykset aiheuttavat lannerangan kipua, johon liittyy liikkumisvaikeuksia. Tämän tyyppisen tahattoman lihasten supistumisen syynä voi olla vääränlainen asento, raskasta esinettä nostaessa.

Olkapään jännitystilat
Olkapää kärsii helposti tahattomasta lihasten supistumisesta, joka aiheuttaa kipua ja rajoittaa olkapään liikkeitä. Olkapään jännitystilat johtuvat useimmiten väärästä asennosta.

Jalan jännitystilat
Alaraaja kärsii usein lihasten tahattomasta supistumisesta eli krampeista, jotka ennen kaikkea johtuvat urheilusta. Joissakin tapauksissa alaraajan jännitystiloja voi esiintyä myös leikkaustoimenpiteiden jälkeen, esimerkiksi eturistisiteen leikkauksen jälkeen.

Lihaskramppien ja jännitystilojen hoito

Lihassupistusten hoito on yleensä yksinkertaista ja siitä toipuminen on nopeaa. Tärkeää jännitystilojen hoidossa on kuitenkin pois sulkea lihasten nyrjähdys tai repeämä, joka voisi pahentua virheellisellä hoidolla.

Lihassupistukset häviävät tavallisesti itsestään noin viikossa. Toipumisen nopeuttamiseksi hyödyllisimpiä hoitokeinoja ovat lämpö ja fysioterapia, kuten rentoutushieronta ja TECAR-terapia. Tulehduskipulääkkeitä tai lihasrelaksantteja tulee käyttää vain vakavammissa tapauksissa ja aina vain lääkärin määräyksestä.

Asento ongelmista johtuvat krooniset lihasjännitykset tarvitsevat toisenlaisen lähestymistavan. Näissä tapauksissa tärkeintä on ongelmien korjaaminen pysyvästi ja oikean ryhdin löytäminen. Tarvittaessa avuksi voi ottaa fysioterapeutin tai pätevän personal trainerin.

Cetilar® vähentää nivel- ja lihaskipua ja palauttaa liikkeen

Cetilar® on tarkoitettu nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua. Cetilar® tuotteita voidaan käyttää vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen sekä urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen.

  • Nivelrikon aiheuttamiin niveloireisiin parantamaan nivelten toimintaa, liikelaajuutta ja vähentämään kipua
  • Vammojen ja tulehduksien toiminnalliseen kuntoutukseen
  • Urheiluvammojen jälkeiseen nivelten liikelaajuuksien palautumiseen normaaliksi

Cetilar® tuotteet ovat CE 0373 lääkinnällisiä laitteita

Valmistaja Pharmanutra SpA