Allergikot huomaavat kevään tulon aivastelusta, silmien kutinasta ja nenän vuotamisesta. Allergiaoireita monelle aiheuttava siitepölykausi alkaa Etelä-Suomessa leutoina talvina jo helmikuussa, kun pähkinäpuun kukinta alkaa. Toki kaukokantaumana voi maahamme saapua siitepölyä jo aiemminkin etelän suunnasta. Pähkinäpuuta seuraavat kevään edetessä leppä ja koivu. Kesällä kausi jatkuu heinien ja viimeksi pujon kukinnalla.
Suomalaisista noin 20 % on siitepölyallergisia. Taipumus siitepölyallergiaan on perinnöllistä. Viime vuosikymmeninä allergiat ovat kuitenkin lisääntyneet kehittyneissä maissa huomattavasti. Siksi ympäristötekijöidenkin arvioidaan liittyvän allergian puhkeamiseen. Ns. hygieniahypoteesin mukaan yleisen hygieniatason paraneminen jopa liialliselle tasolle saa elimistömme herkistymään ulkoisille ärsykkeille ja reagoimaan niitä vastaan liian rajusti.
Allergian hoito
Siitepölyallergia rajoittaa elämää ja oireiden kanssa kärvistelyn sijaan allergiaa kannattaakin hoitaa.
Apteekista on saatavilla erilaisia itsehoitovalmisteita oireen mukaiseen hoitoon olon helpottamiseksi. Allergisia silmäoireita on pitkään hoidettu antihistamiini- ja kromoglikaattitipoilla1. Nyt markkinoille on tullut AllerVEX® silmäsuihke allergisen sidekalvotulehduksen hoidon tueksi. Nopeasti vaikuttava silmäsuihke on helpoin tapa hoitaa siite- ja eläinpölystä johtuvaa silmän ärsytystä ja punoitusta, sillä silmäsuihke voidaan annostella suljetulle silmäluomelle. Silmäsuihkeen sisältämissä PER-LIP® liposomimikrokapseleissa on histamiinin eritystä vähentävää perillaa. Lisäksi liposomit ja natriumhyaluronaatti kosteuttavat ja voitelevat silmiä.
Yleensä allergisia oireita suositellaan hoitamaan paikallisesti ja tarvittaessa ottamaan rinnalle suun kautta otettavat antihistamiinitabletit. Oireiden vaikeudesta riippuen voidaan tarvita myös lääkärin apua esimerkiksi siedätyshoitoa harkittaessa tai jos tarvitaan esimerkiksi kortisonivalmisteita rauhoittamaan oireita.
Miten lievittää allergiaoireita lääkkeettömästi?
Allergian aiheuttajien välttäminen on hyvä keino rajoittaa allergiaoireita, joskaan se ei välttämättä aina ole mahdollista. Eläimille allergiset voivat pitää allergiaoireet kurissa välttämällä oleskelua samoissa tiloissa lemmikkien kanssa. Siitepölyallergisten lienee mahdotonta täysin välttää kontaktia allergeeneihin, mutta aina voi yrittää pitää kodin sisäilma niin puhtaana siitepölystä kuin mahdollista, esimerkiksi seuraavin keinoin:
- asentamalla tuuletusikkunoihin ja tuloilmakanaviin rautakaupoista saatavat suodatinkankaat
- kuivattamalla pyykki sisätiloissa
- käymällä suihkussa ja pesemällä hiukset ennen nukkumaanmenoa
- hyvällä silmähygienialla ja säännöllisillä nenän suolavesihuuhteluilla (´kannuttelu´)
Lääkkeiden oheen on olemassa ravintolisiä, jotka sisältävät histamiinin eritystä vähentäviä ainesosia. Näitä ainesosia ovat ainakin perilla ja kversetiini. Ravintolisä kannattaa aloittaa ennen allergia-aikaa edistämään immuunijärjestelmän toimintaa. Ravintolisää voi käyttää myös antihistamiinikuurin yhteydessä ja sen jälkeen.
Milloin lääkäriin?
- Oireet pahenevat tai jatkuvat itsehoidosta huolimatta
- Hengitystieoireiden tai astmatyyppisten oireiden ilmaantuessa
- Kun silmissä on kipua tai runsasta rähmimistä, tai jos näkö heikkenee
1. Silmätipoissa ja nenäsuihkeissa yleisesti käytettävä natriumkromoglikaatti on ´syöttösolun vakauttaja´, joka vähentää histamiinin vapautumista syöttösoluista. Antihistamiinit puolestaan estävät histamiinin kiinnittymistä histamiinireseptoreihin ja näin myös histamiinin aiheuttamat allergiaoireet estyvät.