Matkailijan HYVÄVOINTI-vinkit

Matkustaminen on ihanaa. Onko parempaa tunnetta kuin jättää arki taakse ja suunnata kohti uusia seikkailuja? Toinen nauttii matkalle valmistautumisesta, toinen pakkaa passin ja hammasharjan ja lähtee. Vaikka matkustus onkin elämän suola ja mielenvirkistystä, kuuluu siihen asioita, jotka rasittavat kehojamme eri tavoin. Keräsimme omat hyvävointi-vinkit, miten ratkaista yleisimmät ja arkisimmat matkustamiseen liittyvät terveysongelmat.

1 Turvotus ja ilmavaivat

Tapahtui matkustaminen kohteeseen sitten autolla, junalla, laivalla tai lentokoneella, tarkoittaa se usein istumista ja oloa paikallaan pitkiäkin aikoja. On tavallista, että elimistö reagoi liikkumattomuuteen turvotellen ja lisäten suolistokaasuja.

Vatsan turpoaminen ja ilmavaivat korostuvat entisestään lentomatkailussa. Syynä tähän on lentokoneen sisällä tapahtuva ilmanpaineen vaihtelu. Mitä korkeammalla ollaan, sitä pienempi on ilmanpaine. Matkustamon ilmanpaine on usein sama kuin 1 500–1 800 metrin korkeudessa. Kun ilmanpaine laskee, kaasujen, kuten suolistokaasujen, tilavuus kasvaa. Vatsa turpoaa, koska siellä on enemmän ilmaa.

Ennen lentoa kannattaa välttää suolistokaasuja lisääviä ruokia. Lennon aikana voi pyrkiä liikkumaan olon keventämiseksi ja ottaa avuksi i say: TURVOTUS & IBS-OIREET -kapselit. Kapseleiden sisältämä simetikoni vähentää suolistokaasuja ja piparminttuöljy rauhoittaa suolistoa.

2 Pienet ihovauriot ja auringonpolttamat

Matkalla ja lomalla liikutaan usein enemmän ja itselle ennestään tuntemattomissa paikoissa ja silloin yleensä sattuu ja tapahtuu. Pieniin haavaumiin tai nirhamiin soveltuu hyvin HaavaVEX haavavoide, jonka sisältämä hopea estää myös mahdollisen infektion syntymistä. HaavaVEX soveltuu myös ensihoidoksi auringonpolttamiin. Niitä kannattaa toki yrittää välttää jo ennakkoon suojautumalla korkeakertoimiseen aurinkorasvaan.

3 Kuivat silmät

Myös silmät rasittuvat ja väsyvät matkalla; kenties valvomisesta johtuen, mutta myös kulkuvälineiden ja hotellien tehokas ilmastointi ja siitä johtuva matala ilmankosteus tuovat ongelmia kuivasilmäisyyteen taipuvaisille. Silmien kuivumisen oireita ovat esimerkiksi kutina, vetistäminen, roskan tunne, polttelu, punoitus, valonarkuus, ärsytys ja näöntarkkuuden vaihtelut.

Ilmankosteudeltaan lentokone on kuin lentävä Saharan autiomaa. Lentokoneiden ilmanvaihto perustuu ulkoa otettavaan korvausilmaan, joka on koneen kannalta taloudellisimmassa lentokorkeudessa, yli 10 km:ssä, on hyvin kylmää ja hyvin kuivaa. Lentokoneessa on tärkeää juoda paljon, jotta elimistö ei kuivuisi.

Matkailu omalla autollakin rasittaa silmiä, paitsi mahdollisen ilmastoinnin takia, myös vähenevän silmänräpyttelyn takia. Kuivumisen kannalta oleellinen ilmiö on se, kun keskitymme katsomaan tarkasti tietä ja liikennettä, eivätkä silmät räpyttele niin taajaan kuin normaalisti. Tällöin silmää voiteleva, öljymäinen kyynelnesteen osa ei levity kunnolla silmän pinnalle ja silmän pinnalle muodostuu kuivia ja kutisevia kohtia. Öljymäisen pinnan puutteen takia silmästä haihtuu kosteutta enemmän kuin tavallisesti ja elimistö yrittää kompensoida kosteuden haihtumista tuottamalla ylimäärin kyynelnestettä, jolloin silmät alkavat vuotaa.

Silmien kuivumiseen matkalla voi varautua etukäteen. Pakkaa mukaan Tearsagain silmäsuihke, jonka sisältämät liposomit vakauttavat silmän pinnan ja pitävät silmän oman kosteuden tallessa. Mikä hienointa, Tearsagain suihkautetaan kätevästi suljetuille silmille!

4 Matkapahoinvointi

Matkapahoinvointi itsellä tai matkaseuralla voi pilata koko reissun. Matkapahoinvoinnista kärsii joka kolmas, yleisimmin 2-15-vuotiaat lapset. Matkapahoinvointi johtuu tasapainoa aistivan sisäkorvan ärsytyksestä, jota syntyy heiluvassa liikkeessä. Joskus myös tasapainoelimen ja silmien antaman näköaistimuksen informaatiot ovat ristiriidassa keskenään, mikä aiheuttaa pahoinvoinnin tunnetta, esimerkiksi kulkuvälineen sisätilassa oleskeltaessa, kun silmät eivät rekisteröi liikettä maahan tai veteen nähden.

Matkapahoinvointia voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa painamalla ranteista löytyviä Nei-Kuan akupisteitä. Molempien ranteiden akupisteiden painaminen yhtä aikaa on hankalaa. Sea-Band -pahoinvointirannekkeiden avulla paine on helppo kohdistaa oikeaan paikkaan. Vaste syntyy muutamien minuuttien aikana ja säilyy rannekkeiden ollessa paikoillaan. Sea-Band -pahoinvointirannekkeiden avulla matkapahoinvointia voidaan hoitaa helposti ja luotettavasti ilman lääkkeitä. Niitä voi käyttää koko matkan ajan tai tarvittaessa.

5 Nestetasapainon ylläpitäminen

Kuumat ja helteiset päivät laittavat nestetasapainon koville. Ota silloin avuksi glukoosi-elektrolyyttiliuos, jota löydät jo valmiina veteen sekoitettava jauheena.  Floridral nesteytysjuoma on hiilihydraatti-elektrolyyttiliuos, joka parantaa veden imeytymistä suolistosta.

Nestetasapainosta on syytä pitää huolta myös jos matkalla yllättää ripuli tai ruokamyrkytys. Tasectan® AF vähentää ripulikertoja ja taudin kestoa suojaamalla suolen limakalvoja ja palauttaen suoliston fysiologiset toiminnot.