Miksi nenä kuivuu matkalla?

Matkailu asettaa haasteita keholle: tehokas ilmastointi kuivattaa nenän

Kun suomalainen lähtee matkalle, hän varaa lennot ja hotellin ja suuntaa jonnekin lämpimään. Moni havahtuu vasta matkalla lentokoneen kuivaan sisäilmaan ja sen vaikutuksiin esimerkiksi nenässä. Lentokoneiden ilmankosteus on tavallisesti vain 12 prosenttia, kun optimaalinen kosteusprosentti sisätiloissa on noin 45 prosenttia.

Matkakohteessa sisäilman kuivuus todennäköisesti jatkuu, sillä turistien suosimissa paikoissa hotellit ovat ilmastoituja, niin kuin myös taksit, ravintolat ja kauppakeskukset. Esimerkiksi vuoristokohteissa ja aavikoiden läheisyydessä ilmasto on luonnostaankin kuiva.

Nenä suodattaa ilman keuhkoja varten

Nenällä on tärkeä tehtävä hengitysilman puhdistamisessa, kostuttamisessa ja lämmittämisessä ennen ilman kulkeutumista keuhkoihin. Jotta nenä toimisi oikein, pitää nenän limakalvon olla kunnossa. Terveessä nenässä limakalvoa peittää ohut, kostea limakerros. Lima puhdistaa nenää ja auttaa limakalvoja puolustautumaan ulkoisia ärsykkeitä vastaan.

Limaa muodostuu koko ajan nenässä ja sen sivuonteloissa. Terveessä nenässä liman kulkua ei tiedosteta, mutta kuiva nenä muodostaa liian vähän tai liian sitkeää limaa, jolloin nenä tuntuu tukkoiselta. Kuivuminen aiheuttaa liman karstoittumista, eivätkä värekarvat pysty kuljettamaan sitkeää limaa ja epäpuhtauksia pois nenänieluun. Limakalvot voivat siksi altistua tulehduksille ja turvotukselle kuivassa nenässä.

Kuivan nenän hoito matkalla

Nenän kostuttamiseen on kotona monia mahdollisuuksia. Yksi suosituimmista on nenän huuhtelu fysiologisella suolaliuoksella nenäkannua avuksi käyttäen. Huuhtelun voi tehdä aamun illoin vaikka hampaidenpesun yhteydessä. Huuhtelu poistaa karstan, liiallisen liman ja epäpuhtaudet sekä kostuttaa nenää. Myös höyryhengitys terästettynä vaikkapa aromaattisilla öljyillä tekee nenälle hyvää.

Matkalla voi olla hankalaa kuljettaa nenäkannua mukana, joten paras keino nenän kostuttamiseen onkin helposti mukana kulkeva merisuolasuihke. Merisuolasuihkeet ovat turvallisia käyttää ja niitä voi annostella aina tarpeen mukaan.

Lisäksi nenää avaavan Breathe Right® nenäteipin käyttö matkan aikana vapauttaa ilman kiertämistä nenässä ja helpottaa tukkoista tunnetta.

Lähteet:

http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/iho-ja-allergiasairaala/astma_nuoret/astma_muu_hoito/nenan_hoito/Sivut/default.aspx

http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo93705&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=