Käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää

Käsihygienia kuuluu normaaliin arkeen ja sen merkitystä ei yleensä tule pohdittua sen enempää kuin veden juontia. Käsihygieniasta huolehtimisen pitäisi olla itsestään selvää mutta tietyissä tilanteissa sen huolehtimisesta tulee huolehtia erityisen tarkasti. Esimerkiksi elintarvikealalla on erittäin tärkeää huolehtia käsihygieniasta sekä elintarvikkeiden valmistusastioiden ja laitteiden puhtaudesta. Tällä tavoin ehkäistään ruokamyrkytysten syntymistä. Vastaavasti hoitoalalla hyvällä käsihygienialla estetään esimerkiksi influenssan leviämistä.

Käsihygieniasta huolehtimisessa on paljon erilaista käsitystä ja mielipidettä ja suhtautumiseen vaikuttaa myös erilaiset kulttuuritaustat.

Käsihygienian merkitys

Käsihygienian merkitys korostuu tartuntatautiepidemioiden puhjetessa. Monet tartuntataudit leviävät juuri käsien kautta. Ihmiselle on luontaista koskea omia kasvojaan ja mahdolliset käsiin pinnoilta siirtyneet virukset ja bakteerit päätyvät elimistöön. Vastaavasti käsien kautta taudinaiheuttajat siirtyvät uuteen ihmiseen. Erityisesti terveydenhuollon parissa toimivat joutuvat pitämään erityistä huolta käsihygieniastaan, jotta virusten ja bakteerien leviäminen potilaalta toiselle saadaan ehkäistyä.

Käsihygienia matkoilla

Matkustettaessa on käsihygieniasta huolehtiminen todella tärkeää. Vieraassa bakteeriympäristössä elimistö saa helposti tartunnan ja iskee monille tuttu matkaripuli. Huolehtimalla säännöllisesti käsienhygieniasta käsidesillä aina, kun on kosketellut yleisten paikkojen pintoja ja käsien pesu aina ennen syömään menoa auttaa ehkäisemään merkittävästi sairastumista ulkomailla.

Käsihygieniasta huolehtimisen tapoja

Käsihygieniasta voidaan pitää huolta monella tapaa. Käsidesin avulla voidaan tarjota yleisillä paikoilla ihmisille käsien puhtaanapitoa. Myös pienikokoiset käsidesipullot ovat helppo pitää mukana matkustaessa ja ylläpitää omaa käsihygieniaa. Monesti tehokkain ja helpoin tapa käsihygienian ylläpitämiseksi on normaali käsien saippuapesu. Oikea pesutapa on kuitenkin erittäin tärkeää, jotta kädet saadaan puhtaaksi bakteereista ja viruksista ja estetään käsienpesupaikan seuraavan käyttäjän tartuttaminen.

Tässä perusohjeistus oikeaoppiseen pesuun:

  1. Poista sormukset ja kello. Kostuta kädet lämpimällä vedellä.
  2. Ota käsiin nestesaippuaa.
  3. Hankaa käsiä joka puolelta noin 20 sekuntia, muista myös sormenvälit ja -päät, kämmenselät, peukalot ja ranteet.
  4. Huuhtele kädet huolellisesti juoksevan veden alla.
  5. Kuivaa kädet hyvin kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä.
  6. Sulje hana puhtaita käsiä suojaten käytetyllä paperipyyhkeellä. Käytä tarvittaessa käsihuuhdetta.