Matkaripulin oireena on yleensä tiheän ripuloinnin lisäksi, ripulin vetisyys, pahoinvointi, oksentelu, kouristuksen omainen vatsakipu ja voimakkaat suoliäänet. Matkaripuli yleensä ilmaantuu viimeistään 10 päivän kuluessa matkustamisesta alueelle, jossa on huono julkinen hygienia.
Ripulitaudit ovat yleisimpiä turistien infektiotauteja. Turistiripuliin sairastuu kohde- ja lähtömaan mukaan 20–60 % matkailijoista. Turistiripulia aiheuttavat bakteerit, virukset tai loiset. Turistiripuli kestää tavallisesti 3–5 vuorokautta.
Mikä aiheuttaa matkaripulin?
Matkaripulin aiheuttajia ovat ripulibakteerit, ripulivirukset ja harvemmin loiset. Niitä saadaan yleensä epäpuhtaan ruuan tai juoman mukana, joskus myös käsien välityksellä.
Usein aiheuttajamikrobi jää epäselväksi. Lämpimissä maissa tavallisimpia ripulibakteereja ovat kolibakteerit, kampylobakteeri, salmonella ja shigella sekä ripuliviruksista rota- ja norovirus ja alkueläimistä Giardia.1
Vinkkejä miten välttää matkaripuli:
- Huolehdi hyvästä käsihygieniasta
- Ulostamisen jälkeen pese kädet aina saippualla
- Käytä käsidesiä
- Muista välttää riskiruokia ja -juomia eli salaattia, majoneesia, tartarpihviä, kylmää lihaa, kylmiä voileipiä, basaarista ostettuja ruokia, vesijohtovettä ja virvokkeiden jääpaloja…
- Matkalla kannattaakin syödä mahdollisimman tuoretta ja hyvin kuumennettua ruokaa.
Milloin matkaripulista lääkäriin?
Lääkäriin kannattaa mennä, jos:
- ripuliin liittyy kuumetta
- ripuli on veristä
- ripuli pitkittyy eli kestää yli viikon
- ripuli heikentää yleistilaa
- sinulla on vakava perussairaus
- olet raskaana
- ripuli on pienellä lapsella
Matkaripulin hoito
Ripulin hoidon kulmakivi on nestehoito, joka perusnesteytyksen lisäksi korvaa ripuloidessa/ oksentaessa menetetyn nestemäärän ja huomioi myös mahdollisen kuumeen aiheuttaman haihtumisen. Aikuisella nestehoito vaatii useita litroja päivässä. Vaikeasti oireisille suositetaan apteekista saatavia glukoosi-elektrolyyttijuomia, joita voi ulkomailla ostaa yleisnimellä oral rehydration solution (ORS).2
Antibiootti ei kuulu matkaripulin perushoitoon. Turhia antibioottihoitoja halutaan välttää, koska ne altistavat samalla käyttäjänsä kantamaan resistenttejä suolistobakteereita. Ripulilääkkeitä käytetään ohjeiden mukaan.
Innovatiivinen Tasectan AF® lievittää nopeasti myös matkaripulin oireita
Tasectan AF® vähentää ripulin esiintymistä ja lyhentää ripulin kestoa, se muodostaa suolen limakalvon pinnalle suojaavan kalvon, joka estää haitallisten bakteerien kiinnittymisen ja vahvistaa suolen limakalvoa. Tasectan AF auttaa nopeasti suolen toiminnan normalisoitumista ja näin lyhentää ripulin kestoa ja vähentää ripulin kestoa.
Tasectan® AF koostuu kahdesta kasviperäisestä pääainesosasta, ksyloglukaanista ja geloosista, jotka estävät bakteereja kiinnittymästä suolen limakalvoon. Tämä tarkoittaa, että esim. haitalliset mikrobit eivät pysy suolistossa, vaan ne poistuvat ulosteiden mukana. Mitä kauemmin haitalliset bakteerit ovat suolistossa, sitä kauemmin kestää, että suoli toimii jälleen normaalisti.
Viitteet:
- https://rokotepalvelu.fi/kysymyksia-rokottamisesta/matkaripuli/
- https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00613