Krooninen ripuli laskee elämänlaatua

Pitkäkestoinen tai toistuva ripuli liitetään tyypillisimmin ärtyneen suolen oireyhtymään eli IBS:ään. Ripuli voi olla lähes 80 %:lla IBS-potilaista joko pääasiallisena tai ajoittaisena oireena. Ripulipainotteinen IBS laskee potilaan elämänlaatua merkittävästi.

Ripulipainotteisen IBS:n taustalla on usein suolen lisääntynyt läpäisevyys

Suolen lisääntynyt läpäisevyys tarkoittaa suolen sisällön, esimerkiksi bakteerien tai happojen, kulkeutumista suoliontelosta limakalvon epiteeliesteen läpi alempiin kudoksiin.

Epiteelieste muodostuu solukerroksesta, jonka solut kiinnittyvät toisiinsa tiiviillä liitoksilla. Esimerkiksi mikrobien, lääkeaineiden tai joidenkin ruokaaineiden takia tiiviit liitokset voivat heiketä ja päästää ei-toivottuja partikkeleita lävitse. Tämä johtaa immuunipuolustuksen aktivoitumiseen, limakalvon matala-asteiseen tulehdukseen, muutoksiin suolistomikrobiston koostumuksessa ja IBS-oireisiin, kuten vatsakipuun ja ripuliin.

Lue lisää suolen läpäisevyydestä täältä.

Ksyloglukaani vähentää suolen läpäisevyyttä ja rauhoittaa ripulipainotteista IBS:aa

Suolen liiallisesta läpäisevyydestä johtuvaa ripulia voi lievittää suolen limakalvoa suojaavalla Gelsectan®-valmisteella. Limakalvon suoja-aine, ksyloglukaani, ja kasviproteiinit muodostavat limakalvon musiinia muistuttavan kerroksen ja estävät haitallisten partikkelien pääsyn kudoksiin. Näin epiteelieste voi uudistua, tiiviit liitokset palautua, ja suolen limakalvo kestää kuormitusta paremmin.

Ford AC et al. Irritable Bowel Syndrome. N Engl Med. 2017;376:2566-78.