IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä

IBS:stä eli ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii noin 10 % suomalaisista, naiset yleisemmin kuin miehet. IBS on useimmiten työikäisten vaiva.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on useimmiten vatsakipujen, turvotuksen ja ilmavaivojen summa. Monesti vatsa on välillä ripulilla, välillä ummessa. IBS:ssä on tyypillistä, että oireet vaihtelevat päivittäin ja viikoittain. Helpompaa, vähäoireista jaksoa seuraa vaikeampi jakso, jolloin oireita esiintyy tiheämmin ja ne ovat vaikeampia.

IBS voidaan jakaa oireiden mukaan 3 tyyppiin, joista ripulipainotteinen IBS-D on elämänlaatua laskevin.

Suoliston liike voi olla oireyhtymässä häiriintynyt. Tässäkin syynä saattaa silti olla ihmisen yksilöllisen kipukynnyksen mataluus, kiireinen elämänrytmi, stressi, masennus tai ei-tahdonalaisen hermoston häiriö. Ärtyvä suoli -potilailla on usein myös tihentynyttä virtsaamistarvetta. Kolmantena taustatekijänä vaivalle voi olla mahasuolikanavan tulehdusreaktio esimerkiksi salmonellainfektio tai ruokamyrkytys.

Huolimatta siitä, ettei ärtyvän suolen oireyhtymään ole parantavaa hoitoa, se ei ole etenevä sairaus. IBS ei johda syöpään, tulehduksellisiin suolistosairauksiin tai muihin vakaviin sairauksiin.

Oikeanlaisella hoidolla voidaan kuitenkin vähentää IBS:n oireita ja tehdä elämästä sen kanssa siedettävämpää. Ärtyvän suolen perushoitoon kuuluu ruokavalion korjaaminen niin, että suolta ärsyttävät ja ilmaa keräävät ruoka-aineet karsitaan ja pidetään myös ateriointi säännöllisenä ja ateriakoot kohtuullisina. Veden juontia ja kuidun syöntiä suositellaan. Lisäksi IBS-oireiden helpottamiseen on olemassa erilaisia itsehoitotuotteita, jotka lievittävät ripulia ja vatsakipua sekä tuovat helpotusta turvotukseen.

Säännöllinen liikunta ja hyvät yöunet tekevät hyvää ja poistavat stressiä ja jännitystä.

Su A, et al. Characterization of Symptoms in Irritable Bowel Syndrome with Mixed Bowel Habit Pattern. Neurogastroenterol Motil. 2014; 26(1):36-45.

Singh P, et al. Patients with irritable bowel syndrome-diarrhea have lower disease-specific quality of life than irritablebowel syndrome-constipation. W J of Gastro 2015; 26(1):8103-8109.

Lue lisää ärtyvän suolen oireyhtymästä Terve.fi:stä

 

Yksi kommentti artikkeliin ”IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä”

Kommentointi on suljettu.