Äkillinen ripuli – mistä se johtuu?

Akuutista tai äkillisestä ripulista on kyse silloin, jos päivässä on kolme tai useampia löysiä tai vetisiä ulosteita. Akuutti ripuli johtuu useimmiten viruksen, bakteerin tai loisen aiheuttamasta suolistoinfektiosta. Suolen limakalvoon tunkeutuvat virukset ja bakteerit voivat aktivoida immuunijärjestelmän ja tämä johtaa vatsakipuun ja ripuliin.

Antibioottiripuli on antibioottihoitoon liittyvä bakteeriripuli. Antibioottikuuri tuhoaa vahingollisten bakteerien lisäksi myös hyviä bakteereja, jotka ovat välttämättömiä suoliston normaalille toiminnalle.

Turistiripuli on kiusallinen vaiva, joka voi pilata koko loman. Matka- eli turistiripulilla tarkoitetaan ulkomaanmatkalla saatua suolistoinfektiota. Turistiripulin saa yleisimmin ruoasta tai juomasta, valtaosassa tapauksista aiheuttajana on bakteeri.

Akuutin ripulin hoito

Riittävä nesteytys on ripulin ja oksennustaudin kotihoidon kulmakivi ja nesteitä tulisi nauttia useita litroja päivässä. Juo esimerkiksi laimeaa tuoremehua, vettä, teetä tai maitoa. Makeita virvoitusjuomia ei kannata juoda liikaa eikä yksistään, sillä ne saattavat pahentaa ripulia. Syö, jos ruoka maistuu, sillä syöminen ei pahenna ripulia. Kuivumista voit ehkäistä ja hoitaa tarvittaessa apteekista saatavalla Floridral glukoosi-elektrolyyttiliuos, joka parantaa veden imeytymistä. Floridralissa on lisäksi maailman tutkituinta maitohappobakteeria Lactobacillus rhamnosus GG:tä.

Tasectan® AF nopea apu akuuttiin ripuliin

Tasectan® AF on tarkoitettu palauttamaan suolen seinämien fysiologiset toiminnot, erityisesti eri syistä johtuvan ripulin aiheuttaman vatsan jännityksen ja runsaan ulostamisen kontrolloimiseksi ja vähentämiseksi.

Tasectan® AF koostuu kahdesta kasviperäisestä pääainesosasta, ksyloglukaanista ja geloosista, jotka estävät bakteereja kiinnittymästä suolen limakalvoon. Tämä tarkoittaa, että esim. haitalliset mikrobit eivät pysy suolistossa, vaan ne poistuvat ulosteiden mukana. Mitä kauemmin haitalliset bakteerit ovat suolistossa, sitä kauemmin kestää, että suoli toimii jälleen normaalisti.

Tasectan® AF muodostaa suojaavan kalvon suolen limakalvon pinnalle ja vahvistaa suolen limakalvoa. Tämä nopeuttaa suolen toiminnan normalisoitumista.

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Seuraavissa tilanteissa on syytä hakeutua lääkäriin ja tutkia mikä aiheuttaa ripulointia1:

  • yleistila on heikentynyt tai on merkkejä kuivumisesta
  • kuumetta on yli 38,5 °C
  • ripuliin liittyy muita oireita kuin lievä kuume, vatsakipu tai pahoinvointi
  • kyseessä on pieni lapsi tai vanhus
  • oirehtivia kuumeinen henkilö on vieraillut äskettäin trooppisella alueella
  • ripuli kestää yli 2 viikkoa
1) Käypähoito  https://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/khp/hoi50106h.pdf