Ripuli voidaan jakaa akuuttiin tai krooniseen ripuliin

Akuutti ripuli on yleensä viruksen aiheuttama vatsatauti tai bakteeriperäinen ruokamyrkytys.

Norovirus on yleisin vatsataudin aiheuttaja Suomessa. Tauti tarttuu herkästi ja sen itämisaika on lyhty 1/2 – 2 vuorokautta. virus aiheuttaa usein epidemioita, koska virus säilyy infektiokykyisenä pitkää kestäen hyvin erilaisia olosuhteita. Noroviruksen aiheuttaman vatsataudin oireita ovat koristava vatsakipu, löysä vatsa ja oksentelu. Lapset oireilevat usein ripuloimalla, aikuiset oksentamalla.

Rotavirus on toiseksi yleisin vatsataudin aiheuttaja erityisesti lapsilla. Lähes jokainen lapsi sairastaa rotavirusripulin ennen viittä ikävuotta. Taudin itämisaika on noin kaksi vuorokautta. Rotavirus oireilee oksenteluna, kuumeiluna ja ripulointina, johon liittyy myös voimakkaita vatsakramppeja. Tauti kestää yleensä viisi vuorokautta.

Ruokamyrkytys on ruoasta saatu bakteerin aiheuttama suolistotulehdus, joka oireilee voimakkaana ripulointina ja oksenteluna.  Bakteeritulehdukset tarttuvat yleensä huonosti kypsennetystä liha- tai kanaruoasta, pitkään lämpimässä säilytetystä salaatista ja maitopohjaisista ruoka-aineista. Kasteluun käytettävä vesi voi saastuttaa kasvikset ja marjat jo tuotantovaiheessa. Moni saa ruokamyrkytyksen ulkomailla.

Vatsataudin hoidossa ensisijaisen tärkeää on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Tilanteen mukaan myös pienien ruoka-annoksien syöminen tekee hyvää. Esimerkiksi sokeroimattomat keitot ovat hyviä ruokia vatsataudissa. Apteekeista on saatavilla myös niin sanottuja ripulijuomia, jotka korvaavat taudissa menetettyjä suoloja ja nesteitä.

Äkillisesti alkanut vatsatauti paranee yleensä kotikonstein riittävällä nesteytyksellä itsestään 1-3 vuorokaudessa. Pienten lasten ja vanhuksien sairastaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, ettei elimistö pääse kuivumaan.

Lääkärin hoitoon on syytä hakeutua:

  • Kyseessä on pieni lapsi
  • Oksennuksessa tai ulosteessa on verta
  • Yleiskunto huononee huomattavasti
  • Epäilet aiheuttajaksi ulkomaanmatkalta saatua parasiitti-infektiota

Lue lisää vatsataudin hoidosta täältä: https://hyvavointi.fi/vatsatauti

Kroonisessa ripulissa ulostamiskertoja on yli kolme vuorokaudessa ja ripuli on kestänyt yli 3-4 viikkoa.

Uloste on yleensä vetistä ja ripulointiin voi liittyä mahan kouristelua, oksentelua ja pahoinvointia riippuen ripulin aiheuttajasta.

Pitkittynyttä eli kroonista ripulia voi aiheuttaa muun muassa ruoka-aineintoleranssit, keliakia, tietyt lääkkeet kuten antibiootit, liiallinen ksylitolin saanti tai ärtyvän suolen oireyhtymä IBS.

Pitkittyneen ripulin syy on aina selvitettävä, koska ripuli voi olla merkki vakavasta sairaudesta kuten syövästä tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Lääkäriin on syytä mennä, mikäli ulosteeseen ilmaantuu verta, ilmaantuu laihtumista tai kuumeilua.

Jos krooninen ripuli todetaan johtuvan ärtyneen suolen oireyhtymästä tai ripuli saadaan helpotusta ruokavaliomuutoksilla, voidaan tilanne seurata rauhassa. Jos ripulin syyksi todetaan joku perustauti, toteutetaan hoito ja seuranta sen mukaan.