Luut toimivat yhdessä lihasten kanssa elimistön tukirankana ja liikuntakoneistona. Luuston tehtävä on suojata sisäelimiä, kuten sydäntä, keuhkoja ja aivoja. Tämän lisäksi luusto toimii elimistön mineraalivarastona.
Luukudos koostuu kollageenista, proteiinista ja mineraaleista. Nämä mineraalit, erityisesti kalsium ja fosfori tekevät luusta tukevan, kollageeni lisää luun joustavuutta ja proteiini osallistuu luun uusiutumiseen ja kasvuun. Ikääntyminen ja hormonaaliset muutokset muuttavat luun rakennetta.
Estrogeenin merkitys luustolle
Vaihdevuosien aikaisen estrogeenin vähenemisen ja luuston terveyden välillä on suora korrelaatio. Naisille estrogeeni on tärkeä toimija luun muodostumisprosessissa. Luuntiheys alenee 1–3 % ainakin viitenä ensimmäisenä vuotena menopaussin jälkeen. Viiden vuoden jälkeen luuntiheys pienenee 1 %:n vuodessa, jatkuen niin pitkään, että lopulta nainen menettää luun mineraalipitoisuudestaan lähes puolet 80 ikävuoteen mennessä.
Luusto tarvitsee säännöllistä liikuntaa pysyäkseen kunnossa
Säännöllinen liikunta ylläpitää luustoa ja hidastaa luuston haurastumista. Aikuisiässä liikunta ylläpitää luun lujuutta ja ikääntyessä liikunta hidastaa luun haurastumista. Liikunnan avulla voidaan lisäksi kehittää lihasvoimaa, tasapainoa, ketteryyttä ja liikkumisvarmuutta. Hyvä lihaskunto parantaa koordinaatiota ja tasapainoa, jolloin kaatumisriski pienenee. Lihaskuntoharjoitukset auttavat hidastamaan luukatoa ja stimuloivat ylimääräisiä kalsiumkertymiä luiden vahvistamiseksi.
Huono lihaskunto ei suoraan vaikuta luuston kuntoon, mutta ikääntyessä lihaskunto suojaa murtumilta ja kaatumisilta. Suositeltavia liikuntamuotoja ovat iskuja, tärähtelyä, vääntöjä ja nopeita suunnanmuutoksia sisältävät lajit. Näitä ovat mm. reipas kävely, juoksu, pallopelit, kuntosali ja tanssi. Luu tarvitsee uusia ärsykkeitä, joten kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia lajeja ja yhdistellä esimerkiksi tanssia ja sauvakävelyä.
Terveellisellä ruokavaliolla voidaan tukea luuston hyvinvointia
Luun terveyttä voi edes auttaa myös terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla. Erityisesti kalsium ja D-vitamiini ovat tärkeitä luun hyvinvoinnin kannalta. Magnesium puolestaan mahdollistaa D-vitamiinin imeytymisen. Ruokavalion tulisikin sisältää proteiineja, kalsiumia, D-vitamiinia, magnesiumia ja fosforia. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat mm. maitotuotteet, kala, tofu ja pähkinät. Myös moneen kasvipohjaiseen juomaan on lisätty D-vitamiinia ja kalsiumia. Jos ruokavalio ei sisällä riittävästi kalsiumin ja D-vitamiinin lähteitä kannattaa ottaa avuksi apteekissa myytäviä lisäravinteita.
Terveellisessä ruokavaliossa tärkeintä on kokonaisuus, tietyn ravintoaineen puuttuminen aterialta ei tee ruoasta epäterveellistä. Säännöllinen ateriarytmi ja pienet annokset 3–4 tunnin välein auttavat painonhallinnassa ja tukevat vatsan normaalia toimintaa.
Terveellinen ruokavalio luiden vahvistamiseksi on tärkeää erityisesti vaihdevuosien jälkeen, jolloin luun haurastuminen kiihtyy entisestään. Vaihdevuosien aikana ja yleensä myöhemmällä iällä ravintoaineiden imeytyminen heikentyy, minkä vuoksi magnesiumin ja muiden välttämättömien vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia on tarkkailtava.
Tupakointi ja alkoholi vaikuttavat myös luustoon, ja hiilihapollisia juomien käyttöä on suositeltava rajoittaa.
Femarelle® Unstoppable postmenopausaalisille eli vaihdevuodet ohittaneille naisille auttamaan säilyttämään normaalin luuston
Femarelle® Unstoppable sisältää DT56a:ta ja kalsiumia. D3-vitamiini edistää normaalin luurakenteen säilymistä. B2-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. B7-vitamiini eli biotiini edistää limakalvojen sekä ihon ja hiusten pysymistä normaaleina.
- Biotiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä auttaa limakalvoja, ihoa ja hiuksia pysymään terveinä.
- Kalsium ja D-vitamiini auttavat säilyttämään normaalin luuston.
- D-vitamiini edistää lihasten normaalia toimintaa.
- B2- vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta