Emätintulehdus johtuu luonnollisen mikrobiston epätasapainosta

Emätintulehdus tarkoittaa intiimialueen mikrobiston muutosta, jossa hiivojen tai epäsuotuisien bakteerien kasvu on lisääntynyt. Emättimen limakalvon luonnollinen mikrobisto koostuu pääasiassa maitohappobakteereista, jotka tuottavat maitohappoa. Maitohappo varmistaa oikean happamuuden, jolloin pH on n. 4. Hapan ympäristö estää haitallisten hiivojen ja bakteerien kasvua emättimessä ja siten niiden aiheuttaman emätintulehduksen.

Altistavia tekijöitä emätintulehdukselle ovat mm. hormonaaliset muutokset naisen elämänvaiheissa, liiallinen intiimihygienia, tiukat tai huonosti hengittävät vaatteet sekä erityisesti antibioottilääkitys. Antibiootit hävittävät nimittäin kohdepatogeenien lisäksi myös elimistölle hyödyllisiä bakteereita. Hyödylliset maitohappobakteerit toimivat intiimialueella nimenomaan suojamuurina haitallisia, emätintulehduksia aiheuttavia bakteereita vastaan.

Emätintulehduksen aiheuttavat anaerobibakteerit tai hiiva

Bakteerivaginoosi on emätintulehdus, jossa emättimen luonnolliseen bakteeristoon kuuluvat maitohappobakteerit ovat vähentyneet ja haitallisten anaerobisten bakteerien määrä on päässyt lisääntymään. Tämän johdosta emättimen pH nousee ja luonnollinen suoja haitallisia bakteereja vastaan heikkenee. Bakteerivaginoosi on harmillisen yleinen ja uusiutuva vaiva monilla naisilla. Arviolta jopa puolella naisista on on tämä anaerobibakteerin aiheuttama emätintulehdus jossain vaiheessa elämäänsä.

Hiivatulehdus sekoitetaan usein emättimen bakteeritulehdukseen. Hiivatulehdus on emätintulehdus, jossa hiivojen kasvu emättimessä on lisääntynyt. Molempien emätintulehdusten aiheuttajia ovat siis kuitenkin mikrobit – hiivatulehduksessa hiivat ja bakteerivaginoosissa vääränlainen bakteeristo.

Mistä oireista erottaa on onko emätintulehduksen aiheuttaja hiiva vai bakteeri?

Tyypillisiä emätintulehduksen oireita ovat kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne ja normaalia runsaampi valkovuoto. Bakteerivaginoosissa on tyypillistä maitomaisen valkovuodon epämiellyttävä, kalamainen haju. Kun emätintulehdus aiheutuu hiivasienestä, on valkovuoto vaaleaa ja tuoksutonta sekä usein kokkaremaista. Emätintulehduksessa on usein kyseessä sekamuotoinen mikrobiston epätasapainotila, jossa ovat osallisina sekä epäsuotuisat bakteerit että hiivat.

Tutkimustuloksia emätintulehduksen ennaltaehkäisystä ja hoidosta maitohappobakteereilla

Suun kautta nautitut maitohappobakteerikannat Lactobacillus rhamnosus GR-1 ja Lactobacillus reuteri RC-14, kuuluvat terveen naisen intiimialueen mikrobistoon. Suun kautta nautittuina kylmäkuivatut GR-1 ja RC-14 -maitohappobakteerikannat säilyttävät elinvoimaisuutensa matkallaan ruoansulatuskanavassa ja ne asettuvat muutamassa päivässä kehon ulkokautta kohdepaikalleen, naisen intiimialueelle (1-3).

Maitohappobakteerikannat GR-1 ja RC-14 normalisoivat emättimen mikrobistoa ja ehkäisevät siten emätintulehduksen syntyä. Kantojen nauttimisen on todettu vähentävän hiivojen ja patogeenisten bakteerien kasvua ja vahvistavan emättimen laktobasillikantoja (4-7). GR-1 ja RC-14 -maitohappobakteerikantojen nauttiminen vähensi naisten antibioottihoidon aikaisia bakteerivaginooseja (8). GR-1 ja RC-14 nauttiminen metronidatsoli-antibioottihoidon yhteydessä paransi kaksi kertaa todennäköisemmin bakteerin aiheuttaman emätintulehduksen (9). GR-1 ja RC-14 nauttiminen flukonatsoli-hiivalääkehoidon yhteydessä paransi kolme kertaa todennäköisemmin hiivasienen aiheuttaman emätintulehduksen (10).

VIITTEET:
1. Gardiner G.E. 2002. Inter Dairy J 12:191-196.
2. Reid G. 2001. FEMS Immunol Med Microbiol 30:49-52.
3. Morelli L. 2004. J Clin Gastroenterol 38(2):S107-S110.
4. Reid G. 2001. FEMS Immunol Med Microb 32:37-41.
5. Reid G. 2003. FEMS Immunol Med Microbiol 35:131-134.
6. Petricevic L. 2008. Europ J of Obs & Gyn & Rep Biol 141:54-57.
7. Vujic G. 2013.Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. Feb7.
8. Reid G. 2003. Nutraceuticals & Food 8:145-148.
9. Anukam K. 2006. Microbes and Infection 8:1450-1454.
10. Martinez R. 2009. Letters in Applied Microbiology 48:269–274.