Mikä on bakteerivaginoosi?

Bakteerivaginoosi on emättimen bakteerikannan häiriö, jossa emättimen limakalvoa puolustavat maitohappobasillit korvaantuvat haitallisilla hapettomissa olosuhteissa elävillä bakteereilla. Emättimen bakteeritasapaino saattaa häiriintyä esim. kuukautisten aikana tai useiden seksuaalikontaktien myötä. Myös kuparikierukan käyttäjät sekä tupakoitsijat kokevat bakteerivaginoosia keskimääräistä enemmän. Kyseessä ei ole sukupuolitauti.

Miten bakteerivaginoosin tunnistaa

Bakteerivaginoosin selvimpänä oireen on runsas ja pahan hajuinen valkovuoto, jonka väri muuttuu harmahtavaksi. Joskus oireisiin liittyy myös lievää kutinaa.

Mitä eroa on bakteerivaginoosilla ja hiivatulehduksella

Bakteerivaginoosi saatetaan sekoittaa helposti hiivatulehdukseen. Molempien oireet muistuttavat jossain määrin toisiaan ja joskus bakteerivaginoosia hoidetaan erehdyksessä hiivaan tarkoitetuilla lääkkeillä. Tästä ei aiheudu haittaa, mutta hiivalääkkeet eivät kuitenkaan korjaa emättimen bakteeritasapainoa. Oireisiin kannattaa kiinnittää huomiota ja epävarmoissa tilanteissa on hyvä gynekologin vastaanotolla. Bakteerivaginoosi on harmiton, mutta ikävä vaiva. Se on yhtä yleinen, kuin emättimen hiivatulehdus.

Bakteerivaginoosin oireet:

Valkovuoto juoksevaa, maitomaista
Valkovuoto kokkareista
Valkovuoto haisee kalalle

Hiivatulehduksen oireet:

Valkovuoto haisee imelälle
Ei kutinaa tai kutina lievää
Voimakasta kutinaa

Bakteerivaginoosin hoito

Bakteerivaginoosia voi hoitaa apteekin itsehoitotuotteilla. Saatavilla on mm. emätinpuikkoja ja tabletteja, jotka palauttavat emättimen oman bakteeritasapainon.

i say: vaginal infection hoitaa bakteerivaginoosin lääkkeettömästi

• Valmisteita käytetään tyypillisesti noin viikon ajan.
• Hoitaa epämielyttäviä oireita, kuten runsasta valkovuotoa ja pahaa hajua
• Palauttaa emättimen normaalin pH-arvon

Tutustu tuotteeseen

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos oireet ilmenevät ensimmäistä kertaa tai epäilet, että kyseessä voisi olla sukupuolitauti tai valkovuodon lisäksi esiintyy alavatsakipua.

Lue myös miten välttää bakteerivaginoosia

10 vinkkiä parempaan intiimialueen tasapainoon