D-mannoosista apua toistuviin virtsatietulehduksiin

Virtsatietulehdukset ovat hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisimpiä infektioita.

Toistuva virtsatietulehdus on kiusallinen vaiva, ja sairauden diagnostiikka sekä hoito kuormittavat terveydenhuoltoa ja yhteiskuntaa. Virtsatietulehdus syntyy peräaukon ympäristön bakteerien noustessa virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Virtsarakossa bakteerit lisääntyvät ja aiheuttavat tulehduksen tarttumalla virtsateiden limakalvoon. Tavallisin tulehduksia aiheuttava bakteeri on E. coli, joka aiheuttaa lähes 90 % tulehduksista.

Virtsatieinfektiot voivat aiheuttaa erilaisia oireita. Yleisimpiä vaivoja ovat akuutti kivulias virtsaaminen (dysuria), virtsaamistiheys ja kiireellisyys, nokturia eli yövirtsaisuus tai virtsa voi olla sameaa ja voimakkaan hajuista. Useimmat virtsatieinfektiot ovat tuskallisia ja kiusallisia, mutta yleensä niitä voidaan hoitaa onnistuneesti antibiooteilla. Antibioottiresistenssin lisääntyminen tekee näiden infektioiden hoidon ongelmallisemmaksi. Näin ollen tarvitaan turvallisia ja tehokkaita ei-mikrobilääkkeitä.

Virtsatietulehdus ovat pääasiassa naisten sairaus, ja jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana. Tulehduksen synnylle ei useimmiten löydy mitään selvää syytä. Tulehduksista 20 – 40 % on toistuvia.

Mikä avuksi toistuville virtsatietulehduksille?

D-mannoosia esiintyy luonnollisesti pieniä määriä useissa marjoissa, kuten karpaloissa, mustikoissa ja hedelmissä. Kemiallisesti D-mannoosia pidetään yksinkertaisena sokerina. Rakenteellisesti se on samanlainen kuin glukoosi, mutta se imeytyy hitaammin maha-suolikanavassa, eikä nautittuna muutu glykogeeniksi. Se ei varastoidu maksaan, vaan siirtyy suoraan verenkierron ja munuaisten kautta virtsaan ja edelleen virtsarakkoon. Se ei pysy kehossasi pitkään, joten se ei toimi kehon polttoaineena, kuten glukoosi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että D-mannoosilla saadaan positiivinen vaikutus virtsateille vaikuttamatta muihin kehon alueisiin.

D-mannoosi kiinnittyy E. coli -bakteereihin ja estää niitä tarttumasta virtsateiden seinämiin.  Kiinnittymiskyvyttömät bakteerit huuhtoutuvat virtsateistä virtsan mukana.

TraneMax Drink –juomajauhe sisältää D-mannoosia

Jos sinulla on taipumusta toistuviin virtsatietulehduksiin voit käyttää ennaltaehkäisevästi yhden TraneMax Drink juomajauhepussin päivässä. Hoidon tukemiseen voit nostaa annostuksen kahteen annospussiin päivässä. Sekoita pussin sisältö vesilasiin (2 dl) ja nauti metsämarjaisen makuinen juoma heti sekoittamisen jälkeen.