Yliaktiivinen virtsarakko (OAB) on yleinen kuvaava nimitys useille erilaisille virtsaamispakkoon liittyville ongelmille. Yliaktiivisesta rakosta kärsii jopa joka viides nainen.
Miksi vaihdevuodet tekevät virtsarakostasi heikomman?
Menopaussin aikana virtsarakon hallitseminen voi olla entistä vaikeampaa. Vaihdevuosien aikana munasarjat lopettavat estrogeenin tuotannon. Menopaussi tarkoittaa viimeisiä, spontaanisti (ilman hormonihoitoa) tulevia kuukautisia. Menopaussin kriteerinä pidetään, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella kuukautiset ovat olleet poissa yli vuoden.
Ikääntyminen on tunnettu tekijä yliaktiivisen rakon ongelmissa. Se vaikuttaa lantionpohjan ja alempien virtsateiden anatomiaan ja toimintaan. Iän myötä lantionpohjan häiriöt lisääntyvät. Vaikka vaihdevuosien estrogeenitasojen laskun vaikutuksia on vaikea erottaa ikääntymisestä yleensä, on kuitenkin selvää, että vaihdevuodet ovat merkittävä riskitekijä lantionpohjan häiriöiden kehittymiselle.
Perinteisesti menopaussiin liitetään oireina kuumat aallot, yöhikoilu ja mielialan muutokset. Estrogeenin väheneminen aiheuttaa myös muutoksia, jotka voivat johtaa virtsarakon hallintaongelmiin.
- Emättimen limakalvon joustavuus heikkenee
- Virtsaputken limakalvo ohenee (atrofia)
- Virtsaputkea ja virtsarakkoa tukevat lantionpohjan lihasryhmät saattavat heikentyä
Emättimen limakalvojen oheneminen ja kuivuminen liittyy myös estrogeenin puutteeseen. Samalla emätintä suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee ja emättimen happamuus (pH) muuttuu. Tähän liittyy tulehdusalttiuden lisääntyminen.
Omatoiminen lantionpohjan lihasten sekä virtsarakon toiminnan harjoittaminen auttaa ja ennaltaehkäisee useimmiten virtsarakon oireita. Oireiden haitatessa normaalia elämää merkittävästi, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Myös virtsatietulehduksen mahdollisuus on syytä tutkia. Vaihdevuosioireiden vuoksi kannattaa lääkärin hoitoon hakeutua silloin, kun oireet haittaavat merkittävästi joka päiväistä elämää.