Pissattaa ja kirvelee – taasko virtsatietulehdus?

Virtsatietulehdukset ovat hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisimpiä infektioita. Niitä hoidetaan Suomessa vuosittain useita satoja tuhansia. Antibioottihoidon lisäksi tai vaihtoehdoksi apua löytyy luonnon yhdisteistä. 

Mikä on virtsatietulehdus?

Virtsatietulehdus syntyy peräaukon ympäristön bakteerien noustessa virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Tavallisin virtsatietulehduksia aiheuttava bakteeri on E. coli, joka aiheuttaa lähes 90 % tulehduksista. Virtsarakossa bakteerit lisääntyvät ja aiheuttavat tulehduksen tarttumalla virtsateiden limakalvoon. Tätä kutsutaan alempien virtsateiden tulehdukseksi 

Virtsatietulehdukset ovat pääasiassa naisten sairauksia. Syynä on naisten lyhyempi virtsaputki. Jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana. Ikääntyminen kasvattaa sairastumisen riskiä. Vastoin yleistä uskomusta kylmettyminen ja uiminen eivät lisää virtsatietulehdusten riskiä. Virtsatietulehdus ei ole sukupuolitauti, eikä tulehduksen synnylle useimmiten löydy mitään selvää syytä. Tulehduksista 20–40 % on toistuvia. 

Virtsatietulehduksen oireet helposti tunnistettavissa

Virtsatietulehduksen tyypilliset oireet: 

  • Kirvelyä ja kipua virtsatessa  
  • Voimakasta ja lisääntynyttä tarvetta virtsata 
  • Virtsa on sameaa ja voimakkaan hajuista 

Virtsatietulehdukset paranevat monesti hoidottakin muutamassa päivässä, mutta perinteisesti niiden hoitoon on määrätty antibiootteja. Tulehdusten toistuessa lääkehoitoa voi käyttää ennaltaehkäisevästi jo ennen virtsatietulehduksen oireita 

Virtsatietulehduksen ehkäisyyn A-tyypin proantosyanidiinit

Proantosyanidiinit eli PAC-yhdisteet ovat pienistä molekyyleistä muodostuneita polymeerejä. Kun molekyylit ovat liittyneet toisiinsa kaksoissidoksin, puhutaan A-tyypin PAC-yhdisteistä. Nimenomaan A-tyypin PAC-yhdisteillä on todettu virtsatietulehduksia aiheuttavan E. coli -bakteerin tarttumista estävää vaikutusta*. Karpalo on yksi ainoista ravintoaineista, jonka proantosyanidiinit ovat bakteerien kasvua estäviä A-tyypin PAC-yhdisteitä. 

Mikä avuksi toistuville virtsatietulehduksille?

D-mannoosia esiintyy luonnollisesti pieniä määriä useissa marjoissa, kuten karpaloissa, mustikoissa ja hedelmissä. Kemiallisesti D-mannoosia pidetään yksinkertaisena sokerina. Rakenteellisesti se on samanlainen kuin glukoosi, mutta se imeytyy hitaammin maha-suolikanavassa, eikä nautittuna muutu glykogeeniksi. Se ei varastoidu maksaan, vaan siirtyy suoraan verenkierron ja munuaisten kautta virtsaan ja edelleen virtsarakkoon. 

D-mannoosi kiinnittyy E. coli -bakteereihin ja estää niitä tarttumasta virtsateiden seinämiin.  Kiinnittymiskyvyttömät bakteerit huuhtoutuvat virtsateistä virtsan mukana. Se ei pysy kehossasi pitkään, joten se ei toimi kehon polttoaineena, kuten glukoosi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että D-mannoosilla saadaan positiivinen vaikutus virtsateille vaikuttamatta muihin kehon alueisiin. 

*Howell et al. Dosage effect on uropathogenic Escherichia coli anti-adhesion activity in urine following consumption of cranberry 

Suosittelemme: 

Tranemax® Drink juomajauhe sisältää D-mannoosia virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.