Ilmankosteus ja nukkuminen

Ilmankosteudella on suuri vaikutus asumismukavuuteen ja terveyteemme. Kosteus vaihtelee vuodenajasta, säästä ja kodin sijainnista riippuen. Yleensä kosteustaso on korkeampi kesällä ja alhaisempi talvella. Ihannetapauksessa kodin kosteuden tulisi olla 30–50 %. Liian alhainen tai korkea ilmankosteus voi aiheuttaa ongelmia.

  1. Kuiva ilma voi aiheuttaa nenän ja ihon kuivuutta, ärsyttää kurkkua sekä aiheuttaa silmien kutinaa.
  2. Korkea ilmankosteus voi saada kodin tuntumaan tunkkaiselta ja saada aikaan kosteuden kondensoitumista kodin pinnoille. Kondensaatio voi laukaista haitallisten bakteerien, pölypunkkien ja homeiden kasvun. Nämä allergeenit voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja edistää allergian ja astman puhkeamista. Joskus korkea ilmankosteus voi saada nenän tuntumaan tukkoiselta, kun nenän liiallinen kosteus ei pääse haihtumaan.

Makuuhuoneen ilmankosteudella on suuri merkitys siihen miten nukumme. Liian kuivassa ilmassa kehomme rasittuu ihon ja limakalvojen kuivumisesta, mikä haittaa hengittämistä. Liian kosteassa allergeenit voivat lisääntyä ja huonontaa hengitysilman laatua. Vietämme suuren osan vuorokaudesta nukkuen, joten makuuhuoneen ilmanlaatu ei ole yhdentekevää.

Liian kuivaa ilmaa voi kostuttaa ilmankostuttimella. Ilmankostutinta käytettäessä on muistettava huolehtia sen säännöllisestä puhdistamisesta. Liian kosteaa on Suomen olosuhteissa harvoin. Kesäaikaan näin voi kuitenkin käydä ja ilmalämpöpumppu helpottaa silloin nukkumista paitsi viilentämällä ilmaa, myös poistamalla kosteutta.

Jos nenä oireilee tukkoisuuttaan, tarjoaa Breathe Right® nenäteippi nopeaa helpotusta hengittämiseen, jotta voisit nukkua paremmin.