Ksyloglukaani – suolen limakalvoa suojaava luonnon polymeeri

Ksyloglukaani on limakalvon suoja-aine, jota käytetään suolen lisääntyneen läpäisevyyden lievittämiseen. Lisääntynyt läpäisevyys on usein syynä krooniseen ja toistuvaan ripuliin ja vatsakipuun ja usein myös ärtyvän suolen oireyhtymän taustalla.

Suolen lisääntynyttä läpäisevyyttä voidaan vähentää limakalvoa suojaavilla aineilla (mucoprotectors), kuten ksyloglukaanilla. Ksyloglukaani on tamarindin siemenistä peräisin oleva luonnon polymeeri (hiilihydraatti), joka toimii suolistossa limakalvon oman musiinin lailla. Se levittyy suolen pinnalle ja vähentää suolen läpäisevyyttä. Ksyloglukaanin toimintatapa on mekaaninen, se suojaa suolen limakalvon pintakerrosta eli epiteeliä, epiteelisoluja ja solujen välisiä tiiviitä liitoksia. Kun haitalliset partikkelit eivät pääse tunkeutumaan epiteeliesteen läpi, ei tulehdusreaktiota synny, eivätkä solujen väliset tiiviit liitokset pääse avautumaan. Näin ripuliin ja vatsakipuun johtava noidankehä katkeaa.

Ksyloglukaanin suojaavan vaikutuksen avulla elimistö saa mahdollisuuden palautua suolen lisääntyneen läpäisevyyden aiheuttamista ongelmista. Toisaalta ksyloglukaani estää haitallisten partikkelien pääsyn kudoksiin, toisaalta siellä jo olevat partikkelit jäävät eristyksiin ja kehon immuunijärjestelmä voi huolehtia niiden tekemisestä toimintakyvyttömiksi. Ksyloglukaanin avulla epiteelieste voi uudistua luonnollisesti ja tiiviit liitokset voivat palautua toimintakykyisiksi.

Ksyloglukaani on hyvin siedetty, se ei imeydy, eikä sillä ole farmakologisia vaikutuksia. Ksyloglukaani ei estä limakalvon solujen normaalia toimintaa, esimerkiksi niiden aineenvaihduntaa.