Ummetuspainotteinen IBS

Ummetus on tyypillinen Ärtyvän suolen oireyhtymän, eli IBS:n oire. Ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvälle ummetukselle on tyypillistä, että vatsan toiminta vaihtelee. Suoli voi olla useamman päivän toimimatta ja välillä toimia ihan normaalisti. Ummetuspainotteiseen IBS:ään auttaa usein kuidun lisääminen ruokavalioon. Kuitulisä helpottaa ummetusta pehmentäen ulostetta ja saaden sen liikkumaan paremmin suolessa. Hyviä kuidun lähteitä ovat kokojyväviljatuotteet, vihannekset, hedelmät, pellavansiemenet ja kuitulisät. Vesi ja kuivatut luumut voivat myös auttaa.

Kuidun lisääminen voi myös aiheuttaa ripulia ja ilmavaivoja ja pahentaa turvotusta, koska eri ruoka-aineet vaikuttavat eri lailla eri ihmisillä. Ruokapäiväkirjan avulla voit oppia tunnistamaan, millä ruoka-aineilla on vaikutusta suolistosi toimintaan. Kirjoita ylös syömäsi ruoka ja määrä ja kirjaa suolistosi oireilu. Näin voit seurata, minkä ruoka-aineen syömisen jälkeen saat oireita.

Laksatiiveista apua ummetukseen

Ummetuspainotteiseen IBS:n hoidossa käytetään usein erilaisia tuotteita, jotka edistävät ruuansulatusta ja ehkäisevät ummetusta.  Toinen ratkaisu on käyttää ummetuslääkkeitä, laksatiiveja.

Suolta stimuloivat laksatiivit lisäävät suolen supistelua, jolloin suoli kuljettaa ulostetta eteenpäin. Pitkäaikaiskäytössä suolta stimuloivien laksatiivien vaikutus voi myös heiketä.

Osmoottiset laksatiivit, esimerkiksi magrokolit, lisäävät nesteen määrää paksusuolessa. Ne tekevät ulosteen liikkumisen helpommaksi pehmentämällä sitä.

Liikunnasta apua stressin hallintaan

IBS:n oireisiin, kuten ummetukseen voi saada apua myös liikunnalla. Esimerkiksi kävely, jooga tai uinti sopivat päivittäiseen liikuntaan. Säännöllinen liikunta ja erilaiset rentoutumisharjoitukset auttavat hallitsemaan stressiä.

Kaikki ummetuspainotteisen IBS:n hoitokeinot toimivat yksilöllisesti. Lisäksi on otettava huomioon, että oireet voivat vaihdella hoidon kuluessa. IBS on moniulotteinen oireyhtymä ja on tavallista, että oireet vaihtelevat ummetuksen ja ripulin välillä.