Akuutti vatsatauti tai ruokamyrkytys paranee kotikonstein yleensä 1–3 päivässä. Pitkittynyt krooninen ripuli sen sijaan vaatii aina syyn selvittämistä, koska se voi olla merkki vakavammasta sairaudesta.
Noroviruksen oireina ripuli ja oksentelu
Norovirus on yleisin vatsataudin aiheuttaja Suomessa. Tauti tarttuu herkästi ja sen itämisaika on lyhyt 1/2–2 vuorokautta. Virus aiheuttaa usein epidemioita, koska se säilyy infektiokykyisenä pitkään ja kestää hyvin erilaisia olosuhteita. Noroviruksen aiheuttaman vatsataudin oireita ovat koristava vatsakipu, löysä vatsa ja oksentelu. Lapset oireilevat usein ripuloimalla, aikuiset oksentamalla.
Rotavirus ja ripuli on erityisesti lapsilla yleinen
Rotavirus on toiseksi yleisin vatsataudin aiheuttaja erityisesti lapsilla. Lähes jokainen lapsi sairastaa rotavirusripulin ennen viittä ikävuotta. Taudin itämisaika on noin kaksi vuorokautta. Rotavirus oireilee oksenteluna, kuumeiluna ja ripulointina, johon liittyy myös voimakkaita vatsakramppeja. Tauti kestää yleensä viisi vuorokautta.
Ruokamyrkytys on suolistotulehdus
Ruokamyrkytys on ruoasta saatu bakteerin aiheuttama suolistotulehdus, joka oireilee voimakkaana ripulointina ja oksenteluna. Bakteeritulehdukset tarttuvat yleensä huonosti kypsennetystä liha- tai kanaruoasta, pitkään lämpimässä säilytetystä salaatista ja maitopohjaisista ruoka-aineista. Ruokamyrkytyksen aiheuttajana voi olla myös kasteluun käytetty vesi, joka voi saastuttaa kasvikset ja marjat jo tuotantovaiheessa. Moni saa ruokamyrkytyksen ulkomailla.
Vatsataudin hoito
Vatsataudin hoidossa ensisijaisen tärkeää on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Tilanteen mukaan myös pienien ruoka-annoksien syöminen tekee hyvää. Esimerkiksi sokeroimattomat keitot ovat hyviä ruokia vatsataudissa. Apteekeista on saatavilla myös niin sanottuja ripulijuomia, jotka korvaavat taudissa menetettyjä suoloja ja nesteitä.
Äkillisesti alkanut vatsatauti paranee yleensä kotikonstein riittävällä nesteytyksellä itsestään 1–3 vuorokaudessa. Pienten lasten ja vanhuksien sairastaessa vatsatautia kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, ettei elimistö pääse kuivumaan.
Vatsataudin hoidossa on syytä hakeutua lääkäriin, mikäli:
- Kyseessä on pieni lapsi
- Oksennuksessa tai ulosteessa on verta
- Yleiskunto huononee huomattavasti
- Epäilet aiheuttajaksi ulkomaanmatkalta saatua parasiitti-infektiota
Lue lisää vatsanhyvinvoinnista
Suosittelemme akuuttiin ripuliin Tasectan® AF:
- Ainesosat lievittävät ripulin oireita, suojaavat limakalvoja ja palauttavat suoliston fysiologiset toiminnot
- Geloosi auttaa pidentämään ksyloglukaanin vaikutusta suoliston pinnalla
- Tasectan® AF vähentää ripulikertoja ja taudin kestoa
- Virusten tai bakteerien aiheuttaman ripuliin
- Ruoan tai lääkkeiden aiheuttamaan ripuliin
- Matkaripuliin
- Aikuisille tabletit ja lapsille neutraalin makuinen annosjuomajauhe
Kroonisen ripulin syy on aina selvitettävä
Kroonisessa ripulissa ulostamiskertoja on yli kolme vuorokaudessa ja ripuli on kestänyt yli 3–4 viikkoa. Uloste on yleensä vetistä ja ripulointiin voi liittyä mahan kouristelua, oksentelua ja pahoinvointia riippuen ripulin aiheuttajasta.
Kroonisen ripulin aiheuttajat:
Pitkittynyttä eli kroonista ripulia voivat aiheuttaa muun muassa ruoka-aineintoleranssit, keliakia, tietyt lääkkeet kuten antibiootit, liiallinen ksylitolin saanti tai ärtyvän suolen oireyhtymä IBS. Pitkittyneen ripulin syy on aina selvitettävä, koska ripuli voi olla merkki vakavasta sairaudesta, kuten syövästä tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Lääkäriin on myös syytä mennä, mikäli ulosteeseen ilmaantuu verta, ilmaantuu laihtumista tai kuumeilua. Jos krooninen ripuli todetaan johtuvan ärtyneen suolen oireyhtymästä tai ripuli saadaan helpotusta ruokavaliomuutoksilla, voidaan tilannetta seurata rauhassa. Jos ripulin syyksi todetaan joku perustauti, toteutetaan hoito ja seuranta sen mukaan.