Norovirus on nopeasti leviävä ja sitkeä riesa

Vatsatauti. Oksennustauti. Voi ei… Noroviruksen aiheuttamaa tautia kukaan meistä ei halua sairastaa, kansankielisemmät nimitykset jo sen kertovat kuinka epämiellyttävästä taudista on kyse. Norovirus on kuitenkin yksi helposti leviävimmistä viruksista ja tämän vuoksi se on sitkeä riesa, joka leviää nopeasti suurissa ihmisjoukoissa, esimerkiksi päiväkotiryhmissä ja koululuokissa. Norovirusta liikkuu runsain määrin tyypillisesti tammi- ja toukokuun välisenä aikana, samanaikaisesti voi olla liikkeellä erilaisia noroviruskantoja ja yhden sairastaminen antaa heikon suojan eri kantaa vastaan joten on mahdollista, että sama henkilö sairastuu tautiin kahdesti saman kauden aikana.

Miksi norovirus on niin sitkeä?

Noroviruksesta tekee niin sitkeän se, että virus voi tarttua edelleen jo ennen taudin puhkeamista. Norovirus elää eri pinnoilla jopa viikkoja jatkaen taudin levittämistä tehokkaasti, sillä jo pienen määrän leviäminen esim. käsistä suuhun riittää tartuttamaan. Kun virus tarttuu kosketuksesta ovenkahvoihin, valokatkaisijoihin, pöytäpintoihin ja muihin huonekaluihin, päiväkodeissa ja kouluissa yhteiskäytössä oleviin leluihin ja varusteisiin ja niin edelleen niin ympäristössä riittää runsaasti tartuttavia pintoja.

Miten virusta sitten päätyy em. pinnoille? Sairastuneen henkilön ulosteeseen erittyy runsaasti noroviruksia. Tällöin huono käsihygienia vessassa käynnin jälkeen tai vaikkapa huolimaton oksennustahran puhdistus jättää viruksia levitettäväksi – norovirus voi säilyä tartuttamiskykyisenä huoneenlämmössä oksennuksen tahraamassa matossa jopa 12 vuorokautta [1]. Tartunta voi levitä myös saastuneesta elintarvikkeesta ja esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa sekä työpaikoilla kun sadat ihmiset syövät samaa viruksen saastuttamaa ruokaa, syntyy tällaisessa tilanteessa yleensä norovirusepidemia.

Paras keino yrittää suojautua norovirustartunnalta on hyvä käsihygienia

Kunnon käsienpesua ei voi korvata käsidesillä, se ei riitä tappamaan viruksia käsistä riittävän tehokkaasti. Erityisesti WC-käynnin yhteydessä, vaipanvaihdon jälkeen ja ennen ruoanlaiton tai ruokailun on syytä olla huolellinen ja käyttää pesemisessä runsaasti lämmintä vettä ja saippuaa, kunnon kuivaaminen pesun jälkeen lisää tehoa. [1, 2] Kannattaa myös huomioida, että kynnenalustat on syytä putsata huolellisesti.

Käsienpesun lisäksi myös saastuneen ympäristön huolelliseen puhdistamiseen tulisi panostaa, jotta tartuntakykyisiä viruksia olisi mahdollisimman vähän jäljellä. WC:n, hanojen, valokatkaisijoiden ja muiden kosketuspintojen siivous kannattaa suorittaa klooripohjaisilla yhdisteillä. Oksennusta ja ripuliulostetta siivottaessa on syytä käyttää kertakäyttöhansikkaita ja kaikki siivoamiseen käytetyt liinat ja käsineet hävitetään pikaisesti. [2] Lisäksi huolehdi, että käsipyyhkeet ja vuodevaatteet tulee vaihdettua tiheästi ja pestyä mahdollisimman kuumassa lämpötilassa, kuitenkin vähintään 60 asteessa. Mikäli norovirustartunnan lähteeksi epäillään ruoka-ainetta, tulisi se hävittää välittömästi. Ruoka-aineen turvalliseksi tekeminen vaatii keittämisen tai kuumentamisen 90 asteessa vähintään kaksi minuuttia, esimerkiksi ulkomaisia pakastemarjoja suositellaan kuumentamaan vähintään sen verran.

Norovirukseen ei ole olemassa parantavaa lääkehoitoa. Tauti kestää tyypillisesti 1-3 vuorokautta, joten se menee itsestään ohi verrattain nopeasti. Jos oksentelu ja ripulointi on runsasta, kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota riittävään korvaavien nesteiden saantiin, sillä varsinkin pienten lasten ja vanhusten sairastuessa nestetasapaino vaarantuu nopeasti ja sillä voi olla vakavia seuraamuksia. Jotta nesteen imeytyminen olisi riittävää, sitä voidaan tukea glukoosi-elektrolyyttiliuoksen avulla. Esimerkiksi apteekista saatava Floridral on nestetasapainon tukemiseen koostumukseltaan Eurooppalaisen lastenlääketieteen yhdistyksen (ESPGHAN l. The European Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) suositusten mukainen ja sisältää myös Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteeria tukemaan suoliston bakteeriflooran normalisoitumista.

Tasectan® AF akuuttiin ripuliin

Tasectan® AF koostuu kahdesta kasviperäisestä pääainesosasta, ksyloglukaanista ja geloosista, jotka estävät bakteereja kiinnittymästä suolen limakalvoon. Tämä tarkoittaa, että esim. haitalliset mikrobit eivät pysy suolistossa, vaan ne poistuvat ulosteiden mukana. Mitä kauemmin haitalliset bakteerit ovat suolistossa, sitä kauemmin kestää, että suoli toimii jälleen normaalisti. Tasectan® AF muodostaa suojaavan kalvon suolen limakalvon pinnalle ja vahvistaa suolen limakalvoa. Tämä nopeuttaa suolen toiminnan normalisoitumista.

[1] www.thl.fi/Norovirus

[2] www.terveyskirjasto.fi/ Norovirus