Lasten raudanpuutteen oireet ja syyt

Raudanpuute tarkoittaa sitä, että kehon kokonaisrautamäärä on pienentynyt. Rautaa on elimistössä paitsi punasolujen hemoglobiinissa, lihasten myoglobiinissa, myös solujen rautavarastoissa ferritiininä. Aikuisella miehellä on rautaa kehossa noin 4-5 g ja naisilla 2-3 g. Lapsen kehon sisältämä rautamäärä riippuu lapsen kehon koosta. Vastasyntyneen kehossa rautaa on noin 75-100 mg/kg.

Lasten raudanpuutteen oireet

Raudanpuutteen yleisimmät oireet lapsilla ja nuorilla ovat väsymys, heikkous, päänsärky, keskittymisvaikeudet, huimaus, huono rasituksensietokyky ja alentunut jaksaminen. Raudanpuuteanemiasta kärsivä lapsi voi nukkua pitkät yöunet ja päiväunet, olla äreä ja itkuinen sekä jaksaa leikkiä vain hetkittäin. Hemoglobiinitason laskiessa voi ilmetä myös nopeampi sydämen syke ja sivuääni. Kalpeus näkyy erityisesti limakalvoilla, kuten huulissa, ikenissä ja silmävaossa. Harvinaisempia oireita voivat olla nielemisvaikeudet, kielen limakalvomuutokset ja levottomat jalat -oireyhtymä. Raudanpuuteanemia saattaa kehittyä hitaasti, ja oireet voivat ilmetä vasta hemoglobiinitason laskiessa merkittävästi.

Lasten raudanpuutteen syyt

Raskaudenaikaiset olosuhteet voivat lisätä lapsen raudanpuutteen riskiä jo ennen syntymää. Erityisesti äidin anemia raskausaikana voi johtaa siihen, että sikiö ei saa riittävästi rautaa istukan kautta. Toisaalta jos lapsi syntyy ennenaikaisesti, hänen rautavarastonsa eivät välttämättä ole kehittyneet riittävästi, sillä sikiön rautavarastot kasvavat pääasiassa raskauden kolmannella kolmanneksella. Myös vastasyntyneen pienikokoisuus (alle 2,5 kg) lisää raudanpuutteen riskiä.

Raudanpuute keskosilla

Keskosten eli ennen aikaisesti syntyneiden vauvojen raudansaantiin kiinnitetään erityistä huomiota. Pienen keskosen rautavarastot ovat pääosin veressä, jota ennenaikaisella pienipainoisella vastasyntyneellä on huomattavasti vähemmän kuin täysiaikaisella. Keskosen, eli ennenaikaisesti syntyneen vauvan, hoidossa on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota ravitsemukseen ja rauta-aineenvaihduntaan, koska ennenaikaisesti syntyneet lapset voivat olla alttiita raudanpuutteelle. Rauta on olennainen ravintoaine lasten kasvulle ja kehitykselle. On tärkeää, että keskosen ravitsemukselliset tarpeet otetaan huomioon yksilöllisesti, ja vanhemmat saavat asianmukaista ohjausta ja tukea terveydenhuollon ammattilaisilta keskosen hoidon aikana. Keskoset saavat yleensä tarvitsemansa raudan keskoskorvikkeen mukana tai rautalisän muodossa. Keskosten terveydentilaa ja ravitsemustilaa seurataan säännöllisesti lääkärin valvonnassa. Tarvittaessa verikokeita voidaan tehdä raudan tason tarkistamiseksi.

Lapsen nopea kasvu ja ruokavalio

Lapsella raudan tarve on suurta nopean kasvun aikana. Näitä nopean kasvun aikoja ovat esimerkiksi ensimmäisen ikävuoden loppupuoli, toisen ikävuosi sekä murrosikä. Nopean kasvun aikoina lapsen monipuolisen ja riittävästi rautaa sisältävän ruokavalion merkitys korostuu. Ruokavalion monipuolisuutta on hyvä lähteä rakentamaan lapsen kanssa jo ensimmäisistä maisteluhetkistä alkaen. Raudansaannille tärkeitä ruoka-aineita ovat liha tai vastaavasti kasviproteiinin lähteet kuten palkokasvit. Täysjyvävilja, vihreät lehtivihannekset, pähkinät, siemenet ja runsaasti C-vitamiinia sisältävät kasvikset, marjat ja hedelmät kuuluvat niin ikään monipuoliseen, raudan saantia tukevaan ruokavalioon. Runsaasti maitotuotteita sisältävässä ruokavaliossa ravinnon raudan imeytyminen voi jäädä liian pieneksi, sillä suolistossa kalsium kilpailee raudan kanssa imeytymisestä. Myös kahvi, tee ja kaakao voivat vähentää raudan imeytymistä. Nuorilla ongelmaksi voi muodostua hyvin niukka ruokavalio, jos ruoka ei maistu tai halutaan laihduttaa.

Suolistosairaudet voivat aiheuttaa raudanpuutetta

Niin kuin aikuisillakin, myös lapsilla erilaiset suolistosairaudet voivat aiheuttaa raudanpuutetta. Näistä yleisimpiä ovat keliakia ja IBD (Intestinal Bowel Disease eli haavainen paksusuolitulehdus) ja Crohnin tauti, joissa verenvuoto suolistosta voi lisätä raudanpuutteen riskiä. On arvioitu, että jopa kolme neljästä IBD-lapsipotilaista saa anemian. Anemia voi jäädä tunnistamatta, sillä oireet ovat usein epätarkkoja ja potilas tottuu oireisiin niiden kehittyessä pitkän ajan kuluessa. Silti anemia heikentää potilaan elämänlaatua. Paitsi IBD:n lisäsairaus, anemia on myös taudin biomarkkeri: anemia korreloi vaikeamman taudin kulun kanssa.

Lapset ja liikunta

Liikunta ja urheilu on erittäin suositeltava vapaa-ajanviettotapa lapsille ja nuorille. Riittävä raudan saanti raudanpuutteen välttämiseksi voi tulla ajankohtaiseksi kestävyysurheilua harrastaville lapsille ja nuorille. Kestävyysurheilu kuluttaa rautavarastoja ja on mahdollista, että urheilijan hepsidiinitaso nousee harjoittelun aiheuttaman matalan tulehdustilan takia. Jos hepsidiinitaso on korkealla, ravinnon rauta ei imeydy parhaalla mahdollisella tavalla.

SiderAL DROPS ja SiderAL Junior

SiderAL Drops on hyvänmakuinen, sukrosomiaalista rautaa sisältävä rautatippa, joka on suunniteltu erityisesti pienille lapsille, sillä sen sisältämän tiputtimen ansiosta rauta on helppo annostella pienellekin. SiderAL Junior on kolanmakuinen suussa sulava annosjauhe, joka on pakattu kätevään annospussiin. Sukrosomiaalisessa raudassa rauta on suojattu sukrosomikuorella, joka koostuu fosfolipideistä ja rasvahappojen sakkaroosiestereistä. matriisilla, joka kuljettaa raudan elimistöön, suojaa ruoansulatuskanavaa sekä mahdollistaa sukrosomiaalisen raudan hyvän maun!

Kenelle SiderAL® DROPS on tarkoitettu:

  • Erityisesti pienille lapsille
  • Kun raudan saanti ruokavaliosta on vähäistä tai raudan tarve on lisääntynyt.
  • Kun rautavalmisteet ovat aikaisemmin aiheuttaneet vatsaongelmia
  • Rauta edistää lasten normaalia kognitiivista kehitystä
    (EFSA:n hyväksymä terveysväite)

Kenelle SiderAL® JUNIOR on tarkoitettu:

  • Lapsille ja nuorille
  • Soveltuu myös aikuisille ylläpitoannokseksi
  • Kun raudan saanti ruokavaliosta on vähäistä tai raudan tarve on lisääntynyt.
  • Kun rautavalmisteet ovat aikaisemmin aiheuttaneet vatsaongelmia
  • Rauta edistää lasten normaalia kognitiivista kehitystä
    (EFSA:n hyväksymä terveysväite)

Kun otat sukrosomiaalista rautaa, muista:

  • Ottaa rauta joka päivä. Tauottaminen ei lisää sukrosomiaalisen raudan imeytymistä, sillä hepsidiini ei vaikuta sukrosomiaalisen raudan imeytymiseen.
  • Sinun ei tarvitse välttää maitotuotteita tai kahvia, sillä ne eivät haittaa sukrosomiaalisen raudan imeytymistä.
  • Tyhjään vatsaan ottaminen ei lisää sukrosomiaalisen raudan imeytymistä.
  • Voit ottaa raudan ruoan kanssa vatsavaivojen minimoimiseksi.