Rautapitoinen ruokavalio lapselle

Rauta on yksi elimistön välttämättömistä kivennäisaineista, ja sen saanti ruokavaliosta on tärkeää erityisesti lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana. Myös nopean kasvun aikana esimurrosiässä ja murrosiässä elimistön raudan tarve kasvaa. Raudanpuute ja matala hemoglobiini liittyvät usein yksipuoliseen tai niukkaan ruokavalioon. Lapsen tasapainoiseen ruokavalioon ja ravitsemuskasvatukseen kannattaa kiinnittää huomiota heti siitä asti, kun lapsi opettelee syömään.

Monipuolinen ruokavalio on raudansaannin A ja O

Lapsen raudan saannin kannalta on tärkeää, että lapsi oppii syömään rautapitoisia ruoka-aineita kuten liharuokia tai kasviproteiinin lähteitä. Myös tummanvihreät lehtivihannekset, yrtit ja täysjyväviljat kuuluvat rautapitoiseen ruokavalioon. Runsaasti C-vitamiinia sisältävät kasvikset ja hedelmät kuuluvat niin ikään monipuoliseen ruokavalioon, sillä C-vitamiini lisää raudan imeytymistä kasvikunnan tuotteista.

Maito on tärkeä osa alle vuoden ikäisen lapsen ruokavaliota. Äidinmaito sisältää hyvin imeytyvää rautaa, ja lapsen ruokavalioon suositellaan otettavaksi kiinteitä ruokia äidinmaidon rinnalle 4-6 kk:n iästä alkaen. Äidinmaidonkorvikkeisiin lisätään rautaa vauvan riittävän raudan saannin mahdollistamiseksi. Korviketta saaville suositellaan kiinteiden ruokien maistelun aloittamista 4 kk:n iässä. Lehmänmaitoa ei suositella lapsille ennen vuoden ikää, sillä siinä on runsaasti kalsiumia, joka voi estää raudan imeytymistä.

Lapsen raudanpuutteen hoito

Jos lapsella todetaan raudanpuute tai raudanpuuteanemia, on tärkeää, että raudanpuutteen syy selvitetään. Lapsen raudanpuute voi johtua eri syistä, jotka voivat liittyä ruokavalioon, nopeaan kasvuun tai esimerkiksi suolistosairauksiin.  On tärkeä keskustella lääkärin kanssa raudanpuutteen hoidosta. Yleensä hoito sisältää rautalisän, ruokavalioon liittyviä muutoksia ja seurannan laboratoriokokein.

SiderAL® Drops rautalisä

SiderAL® Drops on hyvänmakuinen rautaa sisältävä rautatippa.
SiderAL® Drops on suunniteltu erityisesti pienille lapsille, sillä sen sisältämän tiputtimen ansiosta rauta on helppo annostella perheen pienimmillekin. Sukrosomiaalisessa raudassa rauta on suojattu sukrosomikuorella, joka koostuu fosfolipideistä ja rasvahappojen sakkaroosiestereistä. Tämän matriisin avulla rauta kulkeutuu vahingoittumattomana elimistöön, se suojaa ruoansulatuskanavaa mahdollisilta epämukavuuksilta, jonka lisäksi tuote maistuu hyvältä.

Kun otat sukrosomiaalista rautaa, muista:

  • Ottaa rauta joka päivä. Tauottaminen ei lisää sukrosomiaalisen raudan imeytymistä.
  • Sinun ei tarvitse välttää maitotuotteita tai kahvia, sillä ne eivät haittaa sukrosomiaalisen raudan imeytymistä.
  • Tyhjään vatsaan ottaminen ei lisää sukrosomiaalisen raudan imeytymistä.
  • Voit ottaa raudan ruoan kanssa vatsavaivojen minimoimiseksi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Rautapitoinen ruokavalio lapselle”

Kommentointi on suljettu.